Монтоцький монстр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотографія тіла, що у 2008 році швидко поширилася у локальних ЗМІ та Інтернеті.

Монтоцький монстр (англ. Montauk Monster) — мертве тіло невизначеної тварини, в 2008 році викинуте морем на берег у переписній місцевості Монток (штат Нью-Йорк)[1]. Оскільки провести ретельне дослідження тіла не вдалося через його зникнення, а за його фотографією було важко визначити біологічний вид, прихильники криптозоології наполягають, що істота являла собою неідентифікований криптид. Інші, через підозріле зникнення тіла, схильні вважати, що воно є підробкою, а вся історія з ним — містифікацією. Тим не менш, зрештою експерти визначили, що на фотографії з великою ймовірністю зображено труп єнота, а незвичний зовнішній вигляд він має через розкладання і тривале перебування у воді, внаслідок чого втратив шерсть і верхню щелепу[2].

Історія[ред. | ред. код]

12 липня 2008 року три місцеві жінки, в тому числі 26-річна Дженна Г'юїтт, виявили на пляжі Дітч Плейнс труп дивної тварини. 23 липня в газеті «The F-22 Raptor» було опубліковано статтю з їхніми свідченнями, до якої додавалася зроблена ними фотографія тіла. На фото видно, що тварина має дзьобоподібний виступ на морді, гострі зуби, і позбавлена волосяного покрову. За словами неназваної жінки, тварина мала розміри приблизно з кота, і на момент висвітлення у пресі вже розклалася до стану скелету. Місце, де тіло знаходилося у час проведення інтерв'ю, жінка не назвала. Г'юїтт стверджувала, що якийсь хлопець забрав тушку і поклав у себе на задньому дворі, але не сказала, хто це був, і де знаходиться двір.

Г'юїтт і її подруги дали інтерв'ю на місцевому телеканалі Plum-TV. Фотографії передали на американський інтернет-таблоїд Gawker.com, де 29 липня було опубліковано статтю про невідоме створіння «Dead Monster Washes Ashore in Montauk» («Мертвого монстра викинуло на берег у Монтоку»), що привернула широку увагу[3]. Тоді ж криптозоолог Лорен Коулман першим придумав назву «монтоцький монстр»[4], і за наступні кілька днів це прізвисько, як і фотографії істоти, поширилося в Інтернеті по всьому світу. Сайт Snopes.com, присвячений критичному дослідженню міських легенд, відзначив потенційну цінність знахідки як міської легенди[5].

Теорії і дослідження[ред. | ред. код]

У пресі висловлювалися різноманітні припущення стосовно видової приналежності знахідки. Так, припускалося, що це морська черепаха без панцира, собака, великий гризун тощо[6][7]. Розглядалася можливість того, що це «мутант», який був створений під час якогось наукового експерименту у Центрі дослідження захворювань тварин, розташованому на острові Плам у 30 км від місця виявлення «чудовиська»[8] — під час холодної війни у Центрі проводилися експерименти з розробки біологічної зброї, призначеної для впливу на худобу, і різноманітні чутки поширюються про нього і досі. Директор Центру нагадав, що цей заклад був переданий у юрисдикцію Департаменту сільського господарства ще у 1956 році і з того часу не займався ані військовими розробками, ані експериментами з генетикою. І, нарешті, через підозріле зникнення тіла, було висловлено думку, що вся ця історія є містифікацією, — наприклад, частиною маркетингової кампанії якогось нового телевізійного шоу на тему криптозоології.

Вільям Вайз, директор Інституту живих морських ресурсів Університету Стоуні Брук, дослідивши фотографію, висловив припущення, що на ній зображено виготовлену з латексу підробку. Крім того, він розглянув кілька варіантів того, якій тварині міг належати труп, якщо він дійсно справжній, і пояснив, чому відкидає ту чи іншу версію. У гризуна мали б бути характерні різці, вівця не має гострих зубів, для єнота істота має непропорційно довгі ноги, а черепаха не має хутра і зубів, і її тіло не можна витягнути з панцира, не завдавши значної шкоди хребту та тканинам спини. Найбільш ймовірним варіантом вчений назвав собаку або койота, спотвореного довгим перебуванням у воді, але зазначив, що око і лапи трупа не дуже схожі на такі у псових[9].

1 серпня інтернет-таблоїд «Gawker» опублікував знімки (в тому числі рентгенівські) ракалі — австралійського водяного щура, — зазначивши певну подібність з монтоцьким монстром, включаючи схожу на дзьоб морду, хвіст, ноги та розмір[10]. Того ж дня американський зоолог Джефф Корвін в інтерв'ю «Fox News Channel» розповів, що теж дослідив фотографію та ідентифікував істоту як труп єнота або, можливо, собаки[11]. Британський палеозоолог Деррен Неш підтримав цю думку і спростував твердження Вайза про те, що лапи істоти на фотографії не схожі на лапи єнота, навівши у своєму блозі порівняння зображень непошкодженої тушки єнота і монтоцького монстра. З вигляду видимих зубів, форми черепа і передніх лап з характерними довгими пальцями він зробив висновок, що ця істота була єнотом, а незвичайний вигляд її трупу зумовлений розкладанням і тривалим перебуванням у воді, через що тіло втратило шерсть і деякі частини — зокрема, верхню щелепу[12].

Схожі випадки[ред. | ред. код]

Подібне тіло було виявлено 30 березня 2011 року в Нортвіллі, штат Нью-Йорк, на пляжі Айрон-Пір. Труп відразу ж почали порівнювати з монтоцьким монстром. За словами Кімберлі Дерхем, директора Фундації дослідження і збереження морської природи у Рівергеді, тварина точно не була морським ссавцем і, швидше за все, являла собою єнота (зазначивши, що для точної ідентифікації було б корисно побачити крупний план зубів істоти)[13].

У липні 2012 року під Бруклінським мостом через протоку Іст-Ривер в Нью-Йорку було знайдено схоже тіло, якому дали назву «іст-ріверський монстр». Тіло було утилізоване Департаментом парків. Слова речниці Департаменту стосовно того, що труп належав свині, викликали критику — судячи з пальців замість роздвоєних ратиць, а також форми хвоста, тварина ніяким чином не могла бути свинею. Припускається, що це міг бути єнот, собака або якийсь великий гризун, хоча ідентифікацію ускладнює відсутність верхньої щелепи[14].

Див. також[ред. | ред. код]

  • Глобстери — назва тіл великих невизначених тварин, викинутих морем.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Dead Monster Washes Ashore in Montauk – horrible things. 29 липня 2008.
  2. What was the Montauk monster? : Tetrapod Zoology. 4 серпня 2008. Архів оригіналу за 7 травня 2012. Процитовано 17 серпня 2022.
  3. Investigating the Montauk Monster: The Story Deepens! — July 30, 2008. 30 липня 2008.
  4. Cryptomundo July 29, 2008. 29 липня 2008.
  5. The Montauk Monster – Snopes.com – August 5, 2008. 5 серпня 2008.
  6. Hoax Slayer — Montauk 'Monster' Photograph [Архівовано 2009-03-02 у Wayback Machine.]. Retrieved on 2008–08–13.
  7. Hamptons.com — Naturalists Confirm Montauk Monster Is Relative Of Rocky Raccoon. Retrieved on 2008–08–13.
  8. 'Montauk Monster' Has Hamptons in a Tizzy – Science News | Science & Technology | Technology News. 31 липня 2008.
  9. The Montauk Monster: Legend or latex?. 31 липня 2008-07-31.
  10. Montauk Monster: Vole or Satan ??. 1 серпня 2008.
  11. 'Montauk Monster' mystery gets more mysterious. 1 квітня 2008.
  12. What was the Montauk monster? : Tetrapod Zoology. 4 серпня 2008.
  13. Has a Montauk Monster washed ashore in Northville?. 30 березня 2011.
  14. Dead East River ‘monster’ confounds New Yorkers, animal experts. 26 липня 2012.