Мормір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Морміри)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mormyrus
Mormyrus rume
Біологічна класифікація
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Клас: Actinopterygii
Ряд: Osteoglossiformes
Родина: Mormyridae
Підродина: Mormyrinae
Рід: Mormyrus
Linnaeus, 1758
Species

Див. «Види»

Посилання
Вікісховище: Mormyrus
EOL: 18096
ITIS: 649792
NCBI: 91730

Мормі́ри (Mormyrus) — рід прісноводих риб родини Мормірові (Mormyridae). Представники роду живуть у річках Африки. Віддають перевагу водоймам з мулястим дном.

Опис[ред. | ред. код]

Морміри — невеликі риби, з тілом до 40 см завдовжки. Характерною рисою є витягнута передня частина голови (рильце або хоботок), за яку вони отримали свою іншу назву — «слонорили» (англ. elephant-snout fish). Деякі види мормірів (Mormyrus lacerda, Mormyrus longirostris) зовуть в англійській мові bottlenose mormyrid — «пляшконосими».

Харчуються морміри дрібними донними тваринами — червами, рачками, личинками комах та молюсків, а також водоростями та падлом.

Подібно до електричного вугра і ската, морміри є «електричними» рибами. Орган з м'язових та нервових клітин, що створює електричний заряд, у мормірів розташований трошки нижче хвоста. Проте, струм, вироблюваний мормірами, має напругу всього в 1 Вольт (для порівняння: електричний вугор виробляє струм у 1 000 В, а скат — 6 000 В). Морміри використовують його не для самозахисту або полювання, а для орієнтування у каламутній воді, а також для пошуку їжі, аналогічно ехолокації кажанів та дельфінів. У різних видів сигнали можуть значно розрізнюватися за тривалістю, розміром та частотою.

Акваріумні морміри[ред. | ред. код]

Деякі види мормірів розводять як акваріумних рибок.

Види[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Дослідники з Вебстерського Університету в Сент-Луїсі (США) та Університету Шеффілда, вивчивши поведінку мормірових, дійшли висновку, що деяким видам мормірів електричні сигнали здатні слугувати не тільки для орієнтування, але й для спілкування між собою[1]. Зокрема, риби використовують їх для відбору статевого партнера[2].
  • Мірмілони (myrmillones, murmillones) — тип давньоримських гладіаторів, найменування яких походить від одного з варіантів грецької назви цієї риби (μόρμυλος, μορμύρος)[3]. Гладіатор-мірмілон, можливо, носив на шоломі срібляне зображення морміра. Втім, не виключено, що словом μόρμυλος, μορμύρος могли звати й інший вид риби, яка водилася у Середземному морі.

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Слонорылы используют для общения электрические сигналы. Архів оригіналу за 5 березня 2016.
  2. Рыбки-слонорылы. Архів оригіналу за 4 березня 2016.
  3. μορμύρος // Greek-English etymological dictionary (Ελληνικά-Αγγλικά ετυμολογική λεξικό). [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.].