Мороз Олексій Дмитрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мороз Олексій Дмитрович
68 × 75 пікселів
68 × 75 пікселів
Народився 24 червня 1944(1944-06-24)
Барабінськ, сучасна Новосибірська область, Російська Федерація
Помер 16 липня 2006(2006-07-16) (62 роки)
Солотвино, Закарпатська область, Україна
Місце проживання Київ
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Національність українець
Діяльність лікар
Alma mater Київський медичний інститут
Галузь педіатрія, гастроентерологія
Заклад Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України
Науковий ступінь доктор медичних наук
Науковий керівник Лук'янова Олена Михайлівна
Нагороди Державна премія СРСР (1987)
Похований у Києві

Олексі́й Дми́трович Моро́з (*24 червня 1944(19440624); Барабінськ, сучасна Новосибірська область, Російська Федерація — †16 липня 2006, Солотвино, Закарпатська область, Україна, похований у Києві) — український учений-клініцист у галузі педіатрії, гастроентеролог, доктор медичних наук, лауреат Державної премії СРСР 1987 року.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї службовців, які перебували в евакуації. З 1945 року — в Києві, куди його перевезла родина. У 1969 році закінчив Київський медичний інститут імені О. О. Богомольця. Працював за направленням дільничним лікарем у місті Свердловську (тепер Довжанськ) Луганської області. З 1975 року — у Науково-дослідному інституті педіатрії, акушерства та гінекології (НДІ ПАГ) імені професора П. М. Буйка (тепер Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України): спочатку лікар відділення гастроентерології, надалі — вчений секретар інституту (19842006), старший науковий співробітник (з 1990 року).

У 1982 році захистив кандидатську дисертацію (науковий керівник — академік О. М. Лук'янова) на тему «Клініко-експериментальне обґрунтування застосування метамізилу і етимізолу в комплексній терапії хронічного гастродуоденіту і виразкової хвороби дванадцятипалої кишки у дітей». У 1998 році захистив докторську дисертацію на тему «Профілактика та індивідуалізоване лікування хронічних захворювань гастродуоденальної зони у дітей з урахуванням стресогенних зсувів і особливостей ентеринової гормональної системи».

Наукові публікації присвячені переважно проблемам патогенезу і фармакотерапії хронічних хвороб шлунку та дванадцятипалої кишки. Вагоме теоретичне і практичне значення мають праці Олексія Мороза щодо визначення ролі стресу та нейрогенної дистрофії у формуванні виразкової хвороби та запальних захворювань органів гастродуоденальної зони в дітей. Результати цих досліджень впроваджено в роботу лікувально-профілактичних закладів України, введено до стандартів лікування хронічних хвороб травної системи в дітей.

О. Д. Мороз був багаторічним відповідальним секретарем науково-практичного журналу «Перинатологія та педіатрія», членом Спеціалізованої вченої ради ІПАГ АМН України.

Похований на Міському кладовищі «Берківці» міста Києва.

Роботи[1][ред. | ред. код]

Мороз Олексій Дмитрович. Профілактика та індивідуалізоване лікування хронічних захворювань гастродуоденальної зони у дітей з урахуванням стресогенних зрушень та особливостей ентеринової гормональної системи: Дис… д-ра мед. наук: 14.01.10 / Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України. — К., 1998. — 250 л. — Бібліогр.: л. 198—250.

Нагороди, звання[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Електронна бібліотека[недоступне посилання]

Література[ред. | ред. код]

  1. Антипкін Ю. Г. Світлій пам'яті… Мороза Олексія Дмитровича: Некролог // Перинатология и педиатрия. — 2006. — № 3 (27). — C. 170.