Морський музей Барселони

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морський музей Барселони
41°22′30″ пн. ш. 2°10′35″ сх. д. / 41.37500° пн. ш. 2.17639° сх. д. / 41.37500; 2.17639
Тип морськийd
Статус спадщини об'єкт культурної спадщини Іспаніїd[1]
Частина від Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalanad і Xarxa de Museus d'Etnologia de Catalunyad
Країна  Іспанія[1]
Розташування Барселона
Адреса Avinguda de les Drassanes s/n, 08001 Barcelona
Засновано 1929
Відкрито 1929
Режим роботи Вт — Сб: 930 — 1900
Нд — 1000 — 1430
Вихідні — Пн, 1 січня,
25 — 26 грудня
Відвідувачі 300 339 осіб (2017)[2]
Сайт www.museumaritimbarcelona.com
Морський музей Барселони. Карта розташування: Іспанія
Морський музей Барселони
Морський музей Барселони (Іспанія)
Мапа

CMNS: Морський музей Барселони у Вікісховищі

Морський музей Барселони (кат. Museu Maritim de Barcelona) — музей, присвячений морській тематиці у Барселоні.

Він розташований в будівлі Королівської верфі, на набережній міста біля підніжжя гори Монжуїк, в готичній будівлі, що є найбільшою і найкраще збереженою громадянською будівлею в цьому стилі у світі. Верфі були каталогізовані в 1976 році як історико-художній пам'ятник.

Історія[ред. | ред. код]

Модель вітрильника
Водолазний костюм
Королівська верф
Старовинний батискаф

Морський музей був заснований в 1929 році до відкриття Всесвітньої виставки, яка проходила в Барселоні. Мета музею — показати відвідувачам морську історію Каталонії, етапи становлення та розвитку мореплавства в цих краях і нерозривний зв'язок місцевих жителів з морем. У 1931 році при музеї була відкрита спеціальна бібліотека. Музей пережив Громадянську війну, однак музейні фонди вдалося зберегти. Після реставрації музею у 1985 році, він значно розширив площу своїх експозицій. У 2006 році Морський музей Барселони був оголошений національним надбанням.

У 2012 р. через реставрацію Королівської верфі, Морський музей Барселони закрив свої постійні експозиції. Можливий доступ тільки до тимчасових виставок. Паралельно з роботами в музеї ведеться робота по оновленню постійної експозиції.

Експонати[ред. | ред. код]

Зали музею містять багато цікавих експонатів, що розповідають про історію розвитку морської навігаційної і морехідної справи: починаючи від простого рибальського човна і закінчуючи великими вітрильниками, від перших морських пароплавів до сучасних морських лайнерів, що курсують в Середземномор'ї. Музей має хорошу колекцію моделей старовинних суден.

Одним з найцікавіших експонатів музею є копія королівської парусної галери, що брала участь в 1571 році в морській битві при Лепанто з турецьким флотом. Цей корабель є справжнім витвором мистецтва кораблебудівників, побудованим в середні 20 століття корабельними майстрами Севільї. Ця галера мала довжину 60 і ширину 22 метра. Вона оздоблена оригінальним візерунком та чудовими прикрасами носової частини галери.

Окремим розділом експозиції є фігури, які для прикраси встановлювалися на носі кораблів. Також серед експозицій музею — капітанська каюта і кубрик матросів, водолазне спорядження, колекція приладів для морської навігації і морські карти всього світу. У музеї зібрано близько 2000 документів, найстаріші з яких датуються XV століттям.

Крім постійних експозицій в музеї є й різні тимчасові виставки, наприклад «Каталонія з моря», яка розповідає про знаменні історичні події в регіоні, про забудову узбережжя і бум туризму. Серед тимчасових є також виставка фотографій «Середземноморське узбережжя Іспанії».

На виході з Морського музею розташований старовинний батискаф, який був побудований на місцевих верфях у 1859 році.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]