Мортал Комбат (фільм, 2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мортал Комбат
Mortal Kombat
Жанр бойовик
фентезі
Режисер Саймон Мак-Квойд
Продюсер Джеймс Ван
Тодд Гарнер
Сценарист Девід Калагам
На основі «Mortal Kombat» Еда Буна та Джона Тобіаса
У головних
ролях
Джо Таслім
Асано Таданобу
Луді Лінь
Мехкад Брукс
Санада Хіроюкі
Оператор Джермейн Мак-Мікінг
Композитор Бенджамін Воллфішd
Монтаж Скотт Грей
Кінокомпанія New Line Cinema
NetherRealm Studios
Atomic Monster Productions
Broken Road Productions
Дистриб'ютор Warner Bros. Pictures (Світ)
Тривалість 110 хв.
Мова англійська
японська
китайська
Країна США США
Рік 2021
Дата виходу 23 березня 2021 (Світ)
Кошторис $55 млн[1]
Касові збори $124,3 млн[2][3]
IMDb ID 0293429
warnerbros.com/movies/mortal-kombat-2021
CMNS: Мортал Комбат у Вікісховищі

«Мо́ртал Ко́мбат» (англ. Mortal Kombat[заувага 1], букв. укр. «Смертельна битва») — американським фентезійний бойовик з елементами бойових мистецтв режисера Саймона Мак-Квойда (в його режисерському дебюті) за сценарієм Грега Руссо, написаного на основі однойменної серії відеоігор Еда Буна та Джона Тобіаса. Стрічка є перезавантаженням серії фільмів «Смертельна Битва» та стала першою роботою Atomic Monster Productions, створеною не в жанрі жахів.

Прем'єра фільму відбулася 23 березня 2021 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія починається в 1617 році в Японії. Лідер клану «Ширай Рю», Ханзо Хасаші, щасливо живе з дружиною Юріко та двома дітьми. Несподівано до будинку вривається загін клану Лін Квей на чолі з воїном-кріомантом Бі-Ханом. Той вимагає видати йому Ханзо. Почувши крик дружини, Ханзо повертається до маєтку і бачить, що Бі Хань убив Юріко та старшого сина, але молодшу дочку дружина встигла сховати. Ханзо, озброєний кунаєм-копалкою на мотузці, розправляється з поплічниками Бі Ханя, але програє їхньому ватажку. Бі Хань лишає його помирати, стікаючи кров'ю і він потрапляє в пекло. Прибуває бог грому Райден, він забирає доньку Ханзо, завдяки чому в клану «Ширай Рю» лишаються нащадки.

У сучасності боєць змішаних єдиноборств Коул Янг — нащадок Ханзо, бере участь у боях без правил, де зазнає поразки. Тим часом володар Зовнішнього світу Шао Кан прагне завоювати Землю. За законом, для цього треба, щоб бійці Зовнішнього світу перемогли 10 разів поспіль на турнірі «Смертельної битви». Проте є пророцтво, що останній бій Земля виграє завдяки нащадку «Ширай Рю», тому чаклун Шан Цзун посилає Бі Ханя вбити земних бійців. У роздягальні Коул знайомиться зі спецпризначенцем Джексоном «Джаксом» Бріггсом, який доповідає своїй напарниці Соні, що в Коула є особливий знак дракона на тілі, як і в нього самого. Невдовзі Бі Хань, який тепер називає себе Саб-Зіро, нападає на сім'ю Янга. Бріггс рятує Янга та його родину, а сам лишається битися з Саб-Зіро, але той заморожує Джаксу руки та відламує їх, а самого спецпризначенця скидає з поверху.

Коул за попередньою вказівкою Джакса знаходить Соню Блейд. Вона розповідає про турнір «Смертельної битви», участь у якому можуть брати участь тільки «обрані» — люди, в яких на тілі є спеціальна мітка у вигляді дракона. Така мітка є у Коула, Джакса і найманця-злочинця Кано, якого Соні Блейд вже вдалося схопити. В той час Шан Цзун дізнається, що Коул врятувався, та посилає на Землю бійця-ящера Рептилію.

Рептилія, ставши невидимим, нападає на сховок Соні, під час бійки Кано вдається звільнитися та перемогти Рептилію, вирвавши йому серце. Соня пропонує вирушити до Райдена, адже він слідкує за дотриманням правил турніру. Кано погоджується провести інших бійців з мітками за три мільйони доларів. Сонця обіцяє заплатити, хоча в неї немає таких грошей. Всі троє вирушають на літаку друзів Кано в храм Райдена і висаджуються на парашутах у пустелі. Дорогою Кано глузує з Соні, що в неї немає мітки і між ними стається нетривала бійка.

На шляху до Райдена бійці зустрічають китайця Лю Кана, здатного керувати вогнем. Лю Кан приводить мандрівників до Райдена, який повідомляє бійцям, що вони не готові до турніру і ще повинні тренуватися. Шан Цзун з Саб-Зіро з Міліною прибуває до храму, але Райден захищає храм щитом. Лю Кан і його товариш Кун Лао — нащадок однойменного чемпіона «Смертельної битви», займаються підготовкою новоприбулих у печерному храмі. Лю Кан доставляє до храму Джакса, де монахи виготовляють для нього нові руки з заліза. Кано в ході перепалки вдається пробудити свою магічну силу — стріляти палючим променем з ока, а Коул не просувається в майстерності, бо приймає на себе забагато ударів. Тоді Райден відправляє його додому до родини. Джакс намагається опанувати залізними руками, але вони виявляються заслабкі для битви.

Шан Цзун влаштовує у Зовнішньому світі зібрання своїх воїнів — Саб-Зіро, Міліни, Нітари, Рейко, Кабала та Ґоро. Він вимагає знайти спосіб убити бійців до того, як їхні сили сповна розкриються. Кабал підказує, що Кано можна схилити на свій бік, бо вони давно знайомі. Кабал прибуває до храму та підмовляє Кано зрадити товаришів у обмін на винагороду від Шан Цзуна. Той погоджується та знищує статую дракона, що підтримувала щит. Воїни Шан Цзуна на чолі з чарівником нападають на храм. Кун Лао вдається розітнути Нітару навпіл своїм загостреним капелюхом, але Шан Цзун висмоктує його душу. Міліна перемагає Соню, проте покидає її, коли відчуває, що Соня не «обрана». Соню привалює каменем, тоді Джаксу вдається пробудити свою силу — його руки стають потужнішими і сильнішими. В той же час Ґоро нападає на Коула і його родину. Коул замість відкритого бою проявляє винахідливість і йому вдається пробудити власну силу — прикликати броню, що поглинає силу ударів і потім віддає її назад. Прийнявши на себе багато ударів, Коул завдає Ґоро смертельної атаки. Райден прикликає Коула назад до храму та каже Шан Цзуну, що в «Ширай Рю» є нащадок.

Райден переміщує бійців Землі в Пустку — простір між світами. Там Коул пропонує кожному обрати собі суперника заздалегідь. Райден погоджується і передає йому вцілілий кунай Ханзо. Воїни Землі переміщуються назад у храм. Джакс виступає проти Рейко, Лю Кан проти Кабала, а сам Коул бореться проти Міліни; на Саб-Зіро вони вирішують напасти всі разом. Соні вдається вбити Кано і його мітка переходить їй, даючи силу випускати з рук руйнівні енергокільця. Тоді Соня пробиває ними наскрізь Міліну. Лю Кан перетворюється за допомогою своєї сили на вогняного дракона та вбиває Кабала.

Саб-Зіро викрадає дружину і дочку Коула, заморожує їх і викликає Коула на двобій. Саб-Зіро майже перемагає, коли раптом Коул намагається атакувати його кунаєм Ханзо і окроплює його своєю кров'ю. Саб-Зіро розуміє, що Коул— це нащадок Ханзо. Несподівано невідомий ніндзя пронизує Саб-Зіро кунаєм на ланцюзі і називає себе Скорпіоном — Ханзо, якого кров Коула, пролита на кунай, повернула з пекла. Скорпіон починає поєдинок з Саб-Зіро, поки Коул намагається визволити дружину і дочку з крижаної брили. Скорпіон допомагає йому, а потім обоє спільними зусиллями долають Саб-Зіро. Наостанок Скорпіон спалює Саб-Зіро пекельним полум'ям і повертається в потойбіччя, попросивши Коула турбуватися про його рід.

Шан Цзун постає перед Райденом і каже, що згодом повернеться з армією. Райден виганяє чаклуна і нагадує героям, що турнір близько і потрібно знайти ще кількох «обраних». За якийсь час Коул вирушає до Голлівуду, щоб знайти такого «обраного» — зірку бойовиків Джонні Кейджа.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Тен Льюїз Коул Янг Коул Янг головний герой, молодий боєць змішаних єдиноборств, нащадок Ханзо Хасаші
Матильда Кімбер Емілі Янг Емілі Янг дочка Коула
Лаура Брент Еліссон Янг Еліссон Янг дружина Коула
Джо Таслім Бі-Хань/Саб-Зіро Бі-Хань/Саб-Зіро класичний персонаж Mortal Kombat, ніндзя-кріомант з клану Лін Квей
Мехкад Брукс Джексон "Джакс" Бріггс Джексон "Джакс" Бріггс класичний персонаж Mortal Kombat, темношкірий військовий-спецпризначенець
Асано Таданобу Райден Райден класичний персонаж Mortal Kombat, бог Грому, захисник Землі
Сісі Стрінгер Міліна Міліна класична персонажка Mortal Kombat, воїтелька Зовнішнього світу із зубатою таркатанською пащею
Луді Лінь Лю Кан Лю Кан класичний персонаж Mortal Kombat, шаолінський монах що керує вогнем
Джессіка Мак-Немі Соня Блейд Соня Блейд класична персонажка Mortal Kombat, спецпризначенка
Джош Лоусон Кано Кано класичний персонаж Mortal Kombat, найманець-злочинець
Хан Чінь Шан Цзун Шан Цзун класичний персонаж Mortal Kombat, придворний чаклун Шао Кана
Санада Хіроюкі Ханзо Хасаші/Скорпіон Ханзо Хасаші/Скорпіон класичний персонаж Mortal Kombat, воїн клану Ширай Рю, що був убитий Саб-Зіро і перетворився на духа-месника з Пекла
Макс Хуан Кун Лао Кун Лао класичний персонаж Mortal Kombat, товариш Лю Кана, озброєний загостреним капелюхом
Деніел Нельсон Кабал (озвучує Деймон Герріман) Кабал (озвучує Деймон Герріман) класичний персонаж Mortal Kombat, найманець-кіборг
Агнус Семпсон принц Ґоро (озвучення) принц Ґоро (озвучення) класичний персонаж Mortal Kombat, чотирирукий велетень з раси шоканів
Нейтан Джонс Рейко Рейко персонаж Mortal Kombat 4 — Armageddon, генерал на службі в Шао Кана
Мел Джарнсон Нітара Нітара персонажка Deadly Alliance — Armageddon, вампірка з крилами кажана

Як і в оригінальній відеогрі 1992 року, володар Зовнішнього світу Шао Кан згадується в фільмі, проте особисто не фігурує. В храмі Райдена його можна побачити на малюнку та як статую.

Виробництво[ред. | ред. код]

Розвиток[ред. | ред. код]

У 2010 році режисер Танчароен випустив восьмихвилинний короткометражний фільм «Смертельна битва: Відродження»[4] як доказ концепції про перезавантаження фільму франшизи Warner Bros[5]. Пізніше Танчароен підтвердив, що хоча цей короткометражний фільм є абсолютно неофіційним, він створений за сценарієм написаним у співавторстві з Ореном Узілєм, який, за чутками, пише сценарій третього фільму «Смертельна битва», який стане перезавантаженням[6]. У вересні 2011 року New Line Cinema та Warner Bros. оголосили, що Танчароен став режисером нового повнометражного фільму за сценарієм Узіля[7] з наміром досягти рейтингу R[8]. Очікувалось, що зйомки розпочнуться в березні 2012 року, бюджет стрічки складе менше ніж 100 мільйонів доларів США (прогнозувалося в межах 40–50 мільйонів доларів[9]) та дата виходу — 2013 рік[10][11], але через бюджетні обмеження виробництво було відкладено, а Танчароен почав працювати над другим сезоном вебсеріалу «Смертельна битва: Спадщина», поки проблеми з фільмом не будуть вирішені. Однак Танчароен покинув виробництво в жовтні 2013 року[12].

У серпні 2015 року Джеймс Ван підписав контракт на виробництво нового фільму[13], заявивши, що не буде поспішати з ним[14]. Саймон Мак-Квойд отримав місце режисера в листопаді 2016 року, а Грег Руссо став сценаристом стрічки[15]. У лютому 2019 року Руссо оголосив, що сценарій фільму закінчений. У травні 2019 року було оголошено, що перезавантаження серії фільмів перейшло до попереднього виробництва і буде зніматися в Південній Австралії, прем'єра запланована на 5 березня 2021 року. Пізніше Руссо підтвердив у липні 2019 року, що фільм дійсно матиме рейтинг R[16].

Кастинг[ред. | ред. код]

У липні 2019 року Джо Таслім отримав роль Саб-Зіро[17]. У серпні до нього приєдналися Мехкад Брукс, Асано Таданобу, Сісі Стрінгер і Луді Лінь як Джекс, Райден, Міліна і Лю Кан відповідно[18]. Пізніше того ж місяця Джош Лоусон, Джессіка Мак-Немі, Чін Хан та Санада Хіроюкі були відібрані як Кано, Соня Блейд, Шан Цзун і Скорпіон відповідно, а також Льюїс Тан у невідомій ролі[19][20]. 16 вересня 2019 року було оголошено, що Макс Хуан виконає роль Кун Лао[21].

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки фільму розпочалися 16 вересня 2019 року, а виробництво відбувається в Adelaide Studios та інших локаціях Південної Австралії[22].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У слові «combat» букву «С» зумисне змінено на «K», як і у відеоіграх.
    1. Lang, Brett (24 квітня 2021). ‘Mortal Kombat,’ ‘Demon Slayer’ Locked in Fierce Box Office Battle. Variety. Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24 квітня 2021.
    2. Шаблон:Cite BOM
    3. Mortal Kombat (2021). The Numbers. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 31 травня 2021.
    4. Fahey, Mike (8 червня 2010). If This Is The Next Mortal Kombat, Sign Us Up (Update). Kotaku. Архів оригіналу за 11 червня 2010. Процитовано 29 липня 2019.
    5. @JeriLRyan (4 листопада 2010). It's not a game trailer. Actually was made for the director to sell WB on his vision for a reimagined MK film (Твіт). Архів оригіналу за 17 липня 2011. Процитовано 20 січня 2011 — через Твіттер.
    6. Steve 'Frosty' Weintraub (9 червня 2010). Interview with MORTAL KOMBAT: REBIRTH Director Kevin Tancharoen; Talks About What He Wants to do in a Feature Version!. Collider. Архів оригіналу за 29 квітня 2011. Процитовано 29 липня 2019.
    7. Lesnick, Silas (29 вересня 2011). New Line to Reboot Mortal Kombat. ComingSoon.net. Архів оригіналу за 16 травня 2014. Процитовано 29 липня 2019.
    8. Staskiewicz, Keith (29 вересня 2011). New 'Mortal Kombat' movie 'needs to feel brutal,' says director. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 1 жовтня 2011. Процитовано 30 вересня 2011.
    9. Karmali, Luke (11 листопада 2012). Warner Bros Confirms Mortal Kombat Movie Reboot. IGN. Архів оригіналу за 22 січня 2021. Процитовано 10 грудня 2014.
    10. Fritz, Ben (30 вересня 2011). ‘Glee’ director prepares for ‘Mortal Kombat’ film. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 1 жовтня 2011. Процитовано 1 жовтня 2011.
    11. Fritz, Ben (29 вересня 2011). New 'Mortal Kombat' movie coming via partnership of Warner units. Los Angeles Times. Архів оригіналу за 17 липня 2012. Процитовано 30 вересня 2011.
    12. @KTANCH (25 жовтня 2013). After 3 years of Kombat, I've decided to move on to other creative opportunities. I wish everyone involved in the movie big success. Thanks!" (Твіт). Архів оригіналу за 8 лютого 2015. Процитовано 29 липня 2019 — через Твіттер.
    13. Lesnick, Silas (7 серпня 2015). Mortal Kombat Movie: James Wan to Produce. ComingSoon.net. Архів оригіналу за 9 серпня 2015. Процитовано 7 серпня 2015.
    14. Goldman, Eric (10 серпня 2016). JAMES WAN SAYS THEY WON'T RUSH NEW MORTAL KOMBAT MOVIE. IGN. Архів оригіналу за 11 серпня 2016.
    15. @WriterRusso (4 лютого 2019). Who's getting excited? I know I am. #MK #MortalKombat (Твіт). Процитовано 5 березня 2019 — через Твіттер.
    16. @WriterRusso (12 липня 2019). Since it's already been stated by other members of the team, I'm gonna put this one to bed. MK WILL be R-Rated and for the first time EVER, FATALITIES will FINALLY be on the big screen (and no I'm not gonna say which ones) You'll just have to wait for the movie & see!!! ;) (Твіт). Процитовано 18 серпня 2019 — через Твіттер.
    17. McNary, Dave (9 липня 2019). ‘The Raid’s’ Joe Taslim to Star in ‘Mortal Kombat’ for New Line. Архів оригіналу за 10 липня 2019. Процитовано 17 липня 2019.
    18. Kit, Borys; Galuppo, Mia (16 серпня 2019). 'Mortal Kombat' Movie Adds Fistful of Fighters (Exclusive). The Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 16 серпня 2019. Процитовано 16 серпня 2019.
    19. Galuppo, Mia (26 серпня 2019). 'Mortal Kombat' Movie Finds Its Sonya Blade, Kano (Exclusive). The Hollywood Reporter (англ.). Архів оригіналу за 26 серпня 2019. Процитовано 26 серпня 2019.
    20. Kroll, Justin (27 серпня 2019). ‘Mortal Kombat’ Reboot Finds Its Shang Tsung and Scorpion (EXCLUSIVE). Variety. Архів оригіналу за 27 серпня 2019. Процитовано 27 серпня 2019.
    21. Perry, Spencer (16 вересня 2019). Production Begins on New Mortal Kombat Movie. ComingSoon.Net. Архів оригіналу за 30 січня 2020. Процитовано 16 вересня 2019.
    22. Marc, Christopher (15 вересня 2019). The New ‘Mortal Kombat’ Movie Has Begun Production. HN Entertainment. Архів оригіналу за 16 вересня 2019. Процитовано 16 вересня 2019.

    Посилання[ред. | ред. код]