Мосендзи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мосендзи — український рід литовського походження.

Зі спогадів Леоніда Мосендза відомо, що за легендою рід ств дісталося в 1410 р. за участь Мосендза-Литвина в бою під Грюнвальдом. Пізніше рід сполонізувався. Одного з представників роду за участь в антиросійському повстанні Костюшка вислали в Сибір. За Олександра І йому дозволили повернутися лише на Україну, де поселили на Київщині т. зв. «государственным крестьянином».

  • Леонід Маркович Мосендз (* 2 жовтня 1897, Могилів-Подільський, Вінницька область,— † 14 жовтня 1948, Бльонау, Швейцарія) — український поет, прозаїк, есеїст, гуморист.
  • Ольга Павлівна Мосендз (у шлюбі Пирогова) (15 вересня 1937, Кривохижинці, Вінницька область,— † 16 травня 2004, Дунаївці, Хмельницька область) — лікар-фтизіатр, останній головний лікар Дунаєвецького протитуберкульозного медичного диспансеру (обіймала посаду у 1973—2004 роках), удостоєна звань ветеран праці, відмінник охорони здоров'я за сумлінне виконання професійних обов'язків, краєзнавець, фермер, філантроп, літературознавець та книжковий колекціонер (бібліофіл).