Мотра проти Ґодзілли

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мотра проти Ґодзілли
モスラ対ゴジラ
Оригінальний японський постер до фільму
Жанр наукова фантастика, жахи, фільм-катастрофа, кайдзю, токусацу
Режисер Ісіро Хонда
Продюсер Томоюкі Танака
Сценарист Сін'їті Секідзава
У головних
ролях
Оператор Хайме Коїдзумі
Композитор Акіра Іфукубе
Кінокомпанія Toho
Дистриб'ютор Toho
Тривалість 89 хв.
Мова японська
Країна Японія Японія
Рік 1964
Дата виходу 29 квітня 1964 (Японія)
Кошторис ¥200 млн[1]
IMDb ID 0058379
Рейтинг IMDb: 0.0/10 stars
Попередній «Матанго»
Наступний «Гідора, триголовий монстр»
CMNS: Мотра проти Ґодзілли у Вікісховищі
Додаткові характеристики
Формат плівки 35 мм
Співвідношення 2,55 : 1
Колір кольоровий (Eastmancolor)
Звук моно

«Мотра проти Ґодзілли» (яп. モスラ対ゴジラ, мосура тай ґодзіра) — японський фантастичний кайдзюфільм 1964 року, поставлений режисером Ісіро Хондою; сиквел фільмів «Кінг-Конга проти Ґодзілли» та «Мотри». Це четвертий фільм про гігатського динозавра Ґодзіллу, і другий про велетенського метелика Мотру. Також це її перша зустріч з Ґодзіллою. Після цього Мотра стала постійним персонажем інших фільмів про Ґодзіллу. Японський кінопрокат стрічки почався 29 квітня 1964 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

На пляжі, постраждалому від тайфуну, виявляють велетенське яйце величезного метелика Мотри, божества острова Інфант. Попри протести ученого Міури та застереження двох фей-ліліпутів, бізнесмен Кумаяма і його начальник Торахата збираються зробити з яйця приманку для туристів.

Феї знаходять підтримку в особі професора Міури та його друзів — репортерів Ітіро Сакаї і Дзюнко Наканісі. Вони щосили намагаються повернути яйце назад на острів Інфант, але їм це не вдається. Між тим яйце становить велику загрозу, оскільки гусіні Мотри можуть стати причиною непоправних катастроф.

Між тим в околицях з'являється Ґодзілла й починає атаку на місто Наґоя. Ітіро, Дзюнко та Міура вирушають на Інфант, щоб місцеві мешканці відправили Мотру до Японії знищити Ґодзіллу. Між тим велетенський ящір руйнує місто. У будівлі готелю Торахата вбиває Кумаяму й краде його гроші, але з'являється Ґодзілла та руйнує будівлю. Несподівано з'являється Мотра і починає з динозавром битву, з якої саме Ґодзілла виходить переможцем. Феї починають співати свою священну пісню.

Ґодзілла легко перемагає виставлену проти нього армію і розплавлює всю зброю, коли з яйця вилуплюються дві гусіні Мотри. Вони ховаються від Ґодзілли в прибережних кручах. Коли до них прямує Ґодзілла, вони замотують його в кокон. Ґодзілла падає в океан, а гусениці разом з феями повертаються на Інфант.

Кайдзю[ред. | ред. код]

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Акіра Такарада Ітіро Сакаї
Юріко Хосі Дзюнко Наканісі
Хіроші Коїдзумі професор Міура
Ю Фудзікі Накамура
сестри Емі та Юмі Іто феї Сьобідзін
Йосіфумі Тадзіма Кумаяма
Кендзі Сахара Торахата
Дзюн Тадзакі Мурата
Харуо Накаджіма Ґодзілла

Знімальна група[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

З самого початку основним персонажем фільму повинна була стати Мотра. За нарисами сценарію 1963 року в проєкті повинна була з'явитися вигадана країна Ролісіка (з фільму з Мотрою), уряд якої знову захотів би придбати для себе маленьких фей. Проте через занадто велику кількість сцен, що перегукуються, сюжетна лінія з Ролісікою була видалена.

Під час знімання фільму в Ісіро Хонди виникли деякі розбіжності з композитором Акірою Іфукубе, який спочатку не хотів брати участь у проєкті. Після умовлянь режисера Іфукубе все-таки погодився. Це був єдиний випадок суперечностей між Хондою і Іфукубе.

Під час знімання сцени появи Ґодзілли актор Харуо Накаджіма, що зображує його, випадково спіткнувся і впав усім тілом на модель Замку Наґої. Це непередбачене падіння справило враження на творця спецефектів Ейдзі Цубураю, і він вирішив залишити цей епізод у фільмі[2]. Це був уже восьмий фільм, в якому Накаджімі дісталася роль кайдзю.

Реліз[ред. | ред. код]

Японський кінопрокат стрічки почався 29 квітня 1964 року. Це був єдиний випадок, коли в один рік вийшли одразу два фільми про Ґодзіллу і Мотру. 20 грудня того ж року почався прокат фільму «Ґідора, триголовий монстр».

У США фільм показали під керівництвом American International Pictures[1] в листопаді 1964 року під назвою «Ґодзілла проти Щось», хоча Щось і Мотра — це два різні чудовиська. Це був один з небагатьох фільмів про Ґодзіллу, в який було внесено мінімальну кількість змін, дуже мало епізодів з повної версії було вирізано, тоді як попередні три фільми з Ґодзіллою досить сильно відрізнялися від оригіналу.

На американському постері до фільму Ґодзілла мало схожий на самого себе, його морда більше нагадує крокодилячу.

Критика[ред. | ред. код]

На момент виходу «Мотра проти Ґодзілли» був визнаний критиками як найкращий фільм з усіх знятих про Ґодзіллу. Але в тому ж році був знятий наступний фільм — «Ґідора, триголовий монстр», який мав ще більший успіх.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Galbraith IV, Stuart (2008). The Toho Studios Story: A History and Complete Filmography. Scarecrow Press. ISBN 1461673747. Процитовано 29 жовтня 2013.
  • Ryfle, Steve (1998). Japan's Favorite Mon-star: The Unauthorized Biography of "The Big G". ECW Press. ISBN 9781550223484.
  • Willis, Donald, ред. (1985). Variety's Complete Science Fiction Reviews. Garland Publishing Inc. ISBN 978-0-8240-6263-7.
  • Ryfle, Steve; Godziszewski, Ed (2017). Ishiro Honda: A Life in Film, from Godzilla to Kurosawa. Wesleyan University Press. ISBN 9780819570871.

Посилання[ред. | ред. код]