Мохаммадалі Джамальзаде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саїд Мохаммадалі Джамальзаде
محمد علی جمالزاده اصفهانی
Саїд Мохаммадалі Джамальзаде (1915).
Народився 13 січня 1892(1892-01-13)
Ісфаган, Іран Іран
Помер 8 листопада 1997(1997-11-08) (105 років)
Женева, Швейцарія Швейцарія
Поховання Petit-Saconnex Cemeteryd
Країна  Іран
Національність іранець
Діяльність письменник, перекладач
Alma mater Лозанський університет, Університет Бургундіїd і Collège Saint Joseph – Antourad
Мова творів перська
Жанр оповідання

CMNS: Мохаммадалі Джамальзаде у Вікісховищі

Саїд Мохаммадалі Джамальзаде (перс. سید محمدعلی جمال‌زادهнар. 13 січня 1892 в Ісфагані[1][2] - пом. 8 листопада 1997 року в Женеві) — сучасний іранський письменник та перекладач. Його називають батьком короткого оповідання дастану перською мовою і родоначальником реалізму в перській літературі.

Найпершу іранську збірку коротких дастанів він опублікував 1921 року в Берліні під назвою "Єкі буд, єкі набуд". Оповідання написані в легкому, іронічному стилі, зі значною кількістю приказок та вульгаризмів. В них письменник піддає критиці тогочасне іранське суспільство.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Джамальзаде народився в Ісфагані в релігійній сім'ї. Батько його, Саїд Дмаладдін Ваез Есфагані, був жителем Ісфагану, але багато подорожував по інших містах читаючи проповіді. Джамальзаде починаючи з 10 років супроводжував батька в деяких з його подорожей. Згодом разом з сім'єю переїхав до Тегерана.

У 12 років батько направив його вчитись до Бейруту. Під час його перебування в Бейруті політична ситуація в Ірані різко змінилась і до влади прийшов Мухаммед Алі Шах з династії Каджарів. Він розігнав Меджліс, а всі, хто виступав за політичні свободи, опинились у небезпеці. Батько письменника вирушив до Хамадана, звідки мав намір втекти за кордон. Але там його схопили й відправили до Боруджерда, правитель якого виконав смертний вирок[3].

Юність[ред. | ред. код]

Період його навчання в Бейруті збігся з перебуванням там таких діячів, як: Ебрагім Пурдавуд і Мехді Малікульзаде, який був сином Малікуля Мутакалліміна.

1910 року Джамальзаде вирішив вирушити до Європи, щоб продовжити там навчання. Через Єгипет він дістався Франції. Звідти йому іранський посол Момтаз ос-Сальтане запропонував для навчання перебратися до швейцарського міста Лозанна. Там він залишався до 1911 року, після чого переїхав до французького міста Діжон, де в Університеті Бургундії здобув диплом юриста.

Шлюб[ред. | ред. код]

Уперше Джамальзаде одружився 1914 року в Діжоні з Жозефіною, була студенткою того ж університету[4]. Другою дружиною письменника 1931 року, коли він проживав у Женеві, стала німкеня на ім'я Маргарет.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. در دقیقه ۵:۰۶ این مستند [Архівовано 14 червня 2021 у Wayback Machine.]، محمدعلی جمال‌زاده از روی قرآنی دستخط پدرش را می خواند که نوشته "نور چشمی محمدعلی متولد شد در شب دوازدهم ماه جمادی الآخر ۱۳۰۹ ه. ق."
  2. دکتر محمدابراهیم باستانی پاریزی در مقاله‌ای که بر کتاب شهید راه آزادی (تهران ۱۳۵۷) نوشته‌ بود، از روی تاریخ‌ های مندرج در کتاب تاریخ بیداری ایرانیان سال تولد جمال‌زاده را ۱۳۰۹ ه. ق. بیان کرده‌ است.
  3. ایرج افشار، نامهٔ فرهنگستان، سال سوم شمارهٔ سوم، پاییز ۱۳۷۶
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 травня 2019. Процитовано 3 серпня 2015.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)