Могіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мохіні)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ідол Мохіні, жіночий аватар бога Вішну
Індуїзм
Категорія КатегоріяПортал Портал

Могіні (санскр. मोहिनी, Mohinī IAST) — в індуїзмі прекрасна зваблива жінка, героїня міфів, легенд і переказів, якшині[en] (клас якша).

Згідно з однією з версій, бог Вішну набув подоби Могіні, коли після збивання Молочного океану асури почали суперечку за напій безсмертя амріту. Відволікши їх, Могіні забрала амріту та віддала її девам. За іншою версією, викладеною в «Махабхараті», асури були так захоплені красою та шармом Могіні, що самі віддали їй амріту. В одному з шиваїтських міфів повідається про те, що Могіні звабила бога Шиву, вимусивши його визнати всемогутність Вішну.

У вішнуїзмі Могіні пошановується як одне з двадцяти п'яти втілень Вішну. У міфології Могіні є богинею та єдиною жінкою — аватарою Вішну. В історіях вона нерідко представляється як втілення ілюзії, чарівниця та доленосна жінка, яка своєю красою вводить в оману.

Образ Могіні популярний в індійській культурі, однак як релігійний культ він здобув поширення головно в Західній Індії. Могіні присвячені храми, її нерідко представляють як Махаласу, дружину Кхандоби, тобто одного з втілень Шиви. Змішання культів Могіні та Шиви пов'язане з тим, що перекази приписують їм спільного сина, Аяппу[en].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Goudriaan, Teun (1978). The Māyā of the Gods: Mohini. Māyā divine and human. Motilal Banarsidass Publ. с. 41—49. ISBN 978-81-208-2389-1.
  • Mohini Yakshini । मोहिनी साधना देगी धन रूप और यौवन. Navhind Times. 27 вересня 2019. Процитовано 12 березня 2010. [недоступне посилання з 01.09.2010]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

[відсутнє в джерелі]Іконографія: Індуїзм [Архівовано 7 листопада 2006 у Wayback Machine.] (рос.)