Мрія першокурсника

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілюстрація мрії першокурсника у двох вимірах. Кожен бік квадрата завдовжки X+Y. Площа квадрата це сума площ жовтої області (=X2), зеленої області (=Y2) і білих областей (=2×X×Y).

Мрією першокурсника (англ. Freshman's dream) часто називають помилку , де є дійсним числом (зазвичай додатним цілим, більшим за ). Таку помилку можна зустріти в школі і у студентів початківців коли вони підносять до степеня суму дійсних чисел. Коли , легко побачити чому це не так: можна обчислити як використовуючи дистрибутивність. Для більших додатних цілих значень , правильний результат задається біномом Ньютона.

Також «мрією першокурсника» іноді називають теорему, яка стверджує, що для простого числа , якщо і це члени комутативне кільце характеристики , тоді . У цьому випадку, «помилка» насправді дає коректний результат, оскільки ділить всі біноміальні коефіцієнти окрім першого і останнього.

Приклади[ред. | ред. код]

  • , але .
  • зазвичай не дорівнює . Наприклад, , що не дорівнює . У цьому прикладі, помилка сталась із показником .

Проста характеристика[ред. | ред. код]

, , — просте

Використаємо біном Ньютона:

З іншого боку, ділиться на для , отже

.

Таким чином, з характеристикою мрія першокурсника стає чинною тотожністю. Цей результат демонструє, що піднесення до степеня породжує ендоморфізм, відомий як ендоморфізм Фробеніуса кільця.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]