Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини
(Museum of history of beekeeping of the Middle Dnieper)
50°03′57″ пн. ш. 31°28′37″ сх. д. / 50.06583° пн. ш. 31.47694° сх. д. / 50.06583; 31.47694Координати: 50°03′57″ пн. ш. 31°28′37″ сх. д. / 50.06583° пн. ш. 31.47694° сх. д. / 50.06583; 31.47694
Тип музей
Тема бджільництво
Частина від Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини
Країна  Україна
Розташування Україна Україна,
Київська область, Переяслав, вул. Літописна, 2
(на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини)
Адреса вул. Літописна, 2, Переяслав, Київська область, Україна
Засновано 1982
Режим роботи 9:00 — 17:00,
вихідні — понеділок, вівторок
Сайт niez-pereyaslav.com.ua
Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини. Карта розташування: Київська область
Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини
Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини (Київська область)
Мапа

CMNS: Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини у Вікісховищі
Знаряддя і пристрої для добування меду

Музей історії бджільництва Середньої Наддніпрянщини — тематичний краєзнавчий музей на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Складова частина Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» в Переяславі, Україна. Заснований 1982 року[1].

Концепція музею[ред. | ред. код]

Житлово-господарський комплекс музею відтворює побут і умови праці пасічника на Наддніпрянщині в давнину. Експозиція відображає періоди розвитку бджільництва в Україні від найдавніших часів до сьогодення: дикий — хаотичний, бортницький–пасічницький, та раціональний–рамково–вуликовий.

Експозиція[ред. | ред. код]

В експозиції музею-садиби хата, комора, омшаник — зимівник для бджіл, вулики-дуплянки. При вході — скульптура покровителя бджільництва святого Зосими.

Житлово-господарський комплекс відтворює трудову діяльність та побут пасічника кінця ХІХ — початку ХХ століття та висвітлює історію бджільництва з найдавніших часів до сьогодення. Періоди розвитку бджільництва представлені вуликами різних типів, інструментами та знаряддями догляду за бджолами, пристроями для добування меду і переробки воску.

Хата пасічника[ред. | ред. код]

Основа експозиції — хата кінця XIX століття із села Помоклі, яка належала пасічнику Хвостику Ф. К., передана його синами, для створення музею. Збудована в шули: хата, сіни, хатина і прихатня комора. Інтер'єр хати традиційний, святковий. У сінях — великий вулик-дуплянка; наставний ушиб з п'яти секцій, за допомогою якої підіймали дуплянки на дерева. У хаті на полицях література з бджільництва, на скрині — журнали «Бджільництво». На покуті — ікони святих Зосима і Саватія — християнських покровителів бджільництва. У вітринах експонується посуд періоду Київської Русі для зберігання меду, демонструється виготовлення штучної борті та дуплянки. У центрі хати — дуплянка на дві бджолині сім'ї, яку підвішували на висоту 8-10 метрів за допомогою спеціального колеса.

Тут є і портрет господаря — Ф. К. Хвостика, простого колгоспного спадкового пасічника із села Помоклі Переяслав-Хмельницького району[1]. Світлини його та його сім'ї теж передали до музею сини пасічника[1]. Тут також виставлено оригінальне свідоцтво Марії Яковенко, що вона завершила курси пасічників 1916 року у Переяславі[1]. Також в експозиції є дві медогонки XIX століття, інструменти для догляду за бджолами, побутові речі бджоляра тощо.

Хата пасічника — об'єкт культурної спадщини внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Окремий розділ музею присвячений українському вченому Петру Івановичу Прокоповичу, основоположнику раціонального рамкового бджільництва.

Двір[ред. | ред. код]

У дворі — комора для зберігання меду, рамок, вуликів і омшаник — зимівник для бджіл, вулики-дупляки середини XIX століття.

Комора кінця XIX століття перенесена із села Карань, передмістя Переяслава-Хмельницького — пам'ятка культурної спадщини. В прихатній коморі розміщено столярний верстат із різними столярними інструментами, дві медогонки кінця XIX століття, настінні ваги, гирі.

Покритий двоскатним солом'яним дахом, омшаник — погріб, для зимування пасіки, відтворений працівниками музею.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Путівник «Переяслав. Місто музеїв». НІЕЗ «Переяслав», 2010. — С. 66

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]