Музичний альбом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Музична збірка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Муз́ичний альбо́м, а́удіоальбо́м — запис або набір записів, збірка музичних композицій, випущених разом, у єдиному стандартному форматі, на носії доступному для відтворення на популярних аудіопрогравачах.

Давні музичні альбоми нагадували фотоальбом.

Історія[ред. | ред. код]

Вираз «альбомний запис» з'явився після того, як кілька грамплатівок стали продаватися як одне видання, поміщені в книгу, що нагадує фотоальбом. Пізніше, «альбомом» стали називати довгограючі 33 1/3 об/хв 12-дюймові платівки, тому що на них входило стільки музики, скільки раніше містив цілий альбом[1][2]. Стандартом популярної музики стало 12 пісень в альбомі, спочатку авторські відрахування залежали від числа пісень.

Зараз, коли грамплатівки стали архаїзмом, термін «альбом» означає будь-яку колекцію звукових записів на єдиному носії, такому як аудіокасета, компакт-диск, мінідиск, DVD-Audio, SACD. У музичних онлайн-магазинах, таких як iTMS, група з декількох записів, випущених у той самий час, також називається альбомом.

Традиційна кількість записів в альбомі — 12, але бувають й «мініальбоми» з кількістю записів менше 6, а також «подвійні альбоми» — з кількістю треків 20 і більше.

Золотий альбом — назва, що залежить від тиражу, яким видано запис (Велика Британія — 150 тис., Німеччина — 250 тис., Франція — 1200 тис.). (див. також: золотий диск.)

Платиновий альбом — альбом, виданий тиражем понад 1 млн примірників.[3]

Можливо, першим музикантом, який використав слово «альбом» у значенні збірки музичних композицій ще задовго до ери широкого використання звукозапису, став Петро Чайковський, який у 1878 р. написав популярний «Дитячий альбом» — цикл з 24 легких фортепіанних п'єс загальною тривалістю близько 30 хвилин[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bus, Natalia (3 серпня 2017). An ode to the iPod: the enduring impact of the world's most successful music player. New Statesman. Архів оригіналу за 10 листопада 2020. Процитовано 9 листопада 2020.
  2. Zipkin, Michele (8 квітня 2020). Best albums from the last decade, according to critics. Stacker. Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 3 червня 2020.
  3. Юрій Юцевич. Музика: словник-довідник. — Тернопіль, 2003. — 404 с. — ISBN 966-7924-10-6. (html-пошук по словнику, djvu)
  4. слухати в mp3. Архів оригіналу за 1 січня 2007. Процитовано 23 жовтня 2006.

Посилання[ред. | ред. код]