Мула Володимир Романович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Мулà
Народився 22 жовтня 1989(1989-10-22) (34 роки)
Городенка
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Діяльність кінорежисер, продюсер, журналіст
Alma mater Інженерно-фізичний факультет НТУУ «КПІ»d (2012)
Нагороди Заслужений діяч мистецтв України
Сайт facebook.com/mula.volodymyr
Див. також: Мула

Володимир Романович Мулà (22 жовтня 1989, Городенка) — український кінорежисер, продюсер, спортивний репортер, журналіст, ведучий. Заслужений діяч мистецтв України[1]

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у містечку Городенка на Івано-Франківщині. У дитинстві займався футболом та бальними танцями.

Освіта[ред. | ред. код]

У 2006 році із золотою медаллю закінчив Городенківську гімназію ім. А. Крушельницького.

Далі вступив на Інженерно-Фізичний факультет Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». 2012 року отримав диплом рівня «Спеціаліст» за напрямом «Інженерне матеріалознавство» двох спеціалізацій:

  • Матеріалознавство порошкових композитів і покриттів МС
  • Нанотехнології та комп'ютерний дизайн матеріалів МС

За фахом не працював жодного дня.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Перші кроки у журналістиці Володимир Мула почав робити у стінах Городенківської гімназії — займався підтримкою та щотижневим оновленням шкільної стінгазети. Після переїзду до Києва на другому курсі ІФФ НТУУ «КПІ» почав займатися підтримкою сайту Студентської профспілки, а на початку 2008 року став позаштатним кореспондентом журналу «Mediasat».

У 2009 році заснував нове україномовне інтернет-видання «ТелеПростір», яке почало висвітлювати телекомунікаційну галузь України.

У 2010 році займався запуском офіційного сайту телеканалу «Погода ТБ».

У 2011 році вперше отримує[2] акредитацію на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення» у Дюссельдорфі, у рамках якого запускає прямоефірні студії, що оперативно повідомляють найсвіжіші новини популярного міжнародного фестивалю. Студії традиційно стають щорічними.

У 2012 році починає співпрацю із журналом «Marketing Media Review», де пише про останні тенденції сучасного маркетингу.

У 2013 році Володимир Мула у партнерстві з продакшн-компанією «ФМ-ТВ» запускає щотижневий годинний прямоефірний проєкт під назвою LiveTime[3]. Кожного тижня читачі порталу «ТелеПростір» мали можливість наживо поспілкуватись із зірками вітчизняного телебачення, спорту, політики та шоу-бізнесу завдяки технології Skype-зв'язку. У студії програми разом із Володимиром Мулою працював Володимир Бірюков. В ефірі з'явилося 11 програм. Телевізійна версія проєкту виходила на регіональних каналах України.

Володимир Мула у Олімпійському селищі Ріо-де-Жанейро

У 2014 році Володимир Мула у якості журналіста-фрілансера працює[4] на Чемпіонаті Світу по футболу у Ріо-де-Жанейро для телеканалу «1+1», порталу ТСН, Львівської хвилі радіо та Громадського телебачення. По поверненню до України починає співпрацювати із Громадським ТБ на постійній основі, реалізовує для каналу повноцінний цикл репортажів про Ріо-де-Жанейро, а також пізнавально-розважальні цикли «Балтійськими країнами»[5] та «Американська Мрія»[6].

У 2015 році Володимир починає займатися спортивним напрямом на Громадському. В ефірі починають з'являтися спортивні студії[7], а його репортажі щоразу набирають популярності[8], тим самим спростовуючи твердження про те, що спорт аудиторії Громадського не цікавий.

У червні-липні 2016 року Володимир Мула стає спеціальним кореспондентом української служби BBC[9] на Чемпіонаті Європи по футболу на полях Франції. У серпні журналіст відлітає у Ріо-де-Жанейро, де працює на XXXI Літніх Олімпійських іграх для української служби BBC[10] та телеканалу ICTV.

У лютому 2018 року Володимир Мула у якості репортера працює на Зимових Олімпійських іграх 2018 у корейському місті Пхьончхан для телеканалу ICTV.

У квітні 2018 року журналіст розпочинає роботу[11] над новим документальним фільмом про українців-володарів Кубку Стенлі NHL під робочою назвою «UKE»[12]. 3 грудня 2020 року ЮКІ (фільм, 2020) вийшов у всеукраїнський кінотеатральний прокат[13] та став найкасовішим документальним фільмом України.

У грудні 2021 року Володимир Мула завершив виробництво нової документальної картини під назвою "Нація футболу". Стрічка створена за підтримки Державного агентства України з питань кіно у під робочою назвою "Національна команда" до 30-річчя Національної збірної команди України з футболу[14].

У серпні 2022 року Володимир Мула на запрошення британського режисера та продюсера Алекса Ґейла долучився до створення міжнародного документального проєкту «Football Must Go On» у якості другого режисера. 4-серійна документальна саґа розповідає про життя футбольного клубу «Шахтар» у сезоні Ліги Чемпіонів УЄФА 2022-2023 крізь призму війни в Україні[15]. Прем'єра серіалу відбулася 12 вересня 2023 року на платформі «Paramount +».

Нагороди[ред. | ред. код]

7 травня 2021 року документальну стрічку «ЮКІ» режисера Володимира Мули визнано головною медіа-подією року у рамках премії «Ukraine Sports Media Awards – 2020» від Асоціації спортивних журналістів України[16].

10 вересня 2021 року режисеру присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України» за значний особистий внесок у розвиток кіномистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність[17].

2 липня 2023 року режисер нагороджений медаллю Володимира Боденчука «Спорт та Журналістика» за вагомий внесок у розвиток національної спортивної журналістики, професійну майстерність, сприяння розвитку українського спорту, зокрема футболу[18].

Номінації[ред. | ред. код]

4 лютого 2021 року фільм «ЮКІ» режисера Володимира Мули потрапив до короткого списку AIPS Sport Media Awards 2020[19].

23 квітня 2021 року стрічку «ЮКІ» було номіновано на звання «Найкращий документальний фільм року» у рамках кінопремії «Золота Дзиґа»[20].

1 червня 2023 року режисера Володимира Мулу було висуното на здобуття[21] Державної премії України імені Олександра Довженка. Режисер отримав більшіть голосів, але менше 3/4 від усіх голосів членів Комітету. Таким чином на засіданні Комітету з присудження Державної премії України ім. Олександра Довженка постановили вважати зазначену премію не присудженою в 2023 році.

23 січня 2024 року режисер Володимир Мула номінований на здобуття[22] Національної премії імені Тараса Шевченка в категорії «Кіномистецтво» за документальний фільм «ЮКІ».

9 квітня 2024 року телевізійний документальний проєкт «Football Must Go On» було номіновано на здобуття «Sports Emmy® Awards» у категорії «Outstanding Documentary Series – Serialized»[23].

Волонтерська діяльність[ред. | ред. код]

24 квітня 2022 року у м. Балтимор (США) режисер організував благодійний показ фільму «ЮКІ». Всі кошти від показу були передані на потреби ЗСУ[24].

9 червня 2023 року Володимир Мула долучився до ініціативи мера Львова Андрія Садового щодо побудови у місті Sledge-арени для ветеранів та став амбасадором проєкту «Unbroken Sport»[25].

Книга «Мені подзвонив Вейн»[ред. | ред. код]

Обкладинка книги «Мені подзвонив Вейн»

У січні 2021 року - через місяць після офіційної прем'єри стрічки ЮКІ (фільм, 2020) - Володимир Мула розпочав роботу над рукописом під назвою «Мені подзвонив Вейн». Трирічна історія створення фільму була настільки цікавою та непередбаченою, що режисер вирішив винести її назагал та зафіксувати на папері[26].

Передмову до книги написав один з найвідоміших спортсменів XX століття, канадський хокеїст українського походження Вейн Грецкі.

  • Видавництво: Лабораторія
  • Категорія: Нон-фікшн
  • Оригінальна назва: «Мені подзвонив Вейн»
  • Кількість сторінок: 368
  • ISBN: 978-617-8206-01-7 (паперове видання)
  • Тема: біографії
  • Розміри: 145х215 мм

Реліз книги запланований на початок 2024 року.

Документальний фільм «Американська мрія»[ред. | ред. код]

У 2015 році Володимир Мула власними силами і власним коштом зняв документальний фільм «Американська мрія». Картина побудована на історіях людей, які свого часу покинули рідні домівки і вирушили назустріч новому і незвіданому життю[27].

режисер д/ф «Американська мрія» Володимир Мула

— Кинувши за плечі жменю запитань я зібрав усі свої заощадження і фактично із дулею в кишені вирушив за океан, щоб показати реальний стан речей у США очима щирих і відвертих українців та вихідців із СНД, які свого часу зробили непростий вибір і покинули Батьківщину у пошуках кращого життя. Життя, яке довелось починати спочатку. Життя у зовсім іншому світі – по нових законах і зовсім інших правилах. Життя без подань і дотацій. Життя все-таки своїм коштом!

Журналіст пробув за океаном два місяці. За цей час він подолав 15 американських штатів, 11 з яких — безпосередньо із далекобійником — своїм другом Сашком Стефанюком. Українці перетнули Америку від канадського до мексиканського кордонів, обираючи автентичні маршрути незвіданих осередків.

Афіша документального фільму «Американська Мрія»

На етапі продакшну до проєкту долучилися телеведучий Микола Васильков, який виступив у ролі сценариста, Тимур Мірошниченко — у якості диктора, а також Андрій Луннік та Станіслав Ткачов — займалися монтажною частиною проєкту.

Робота над фільмом тривала 6 місяців. Деякі сюжетні кадри картини були дозняті уже у Києві.

сценарист д/ф «Американська мрія» Микола Васильков

— Насправді це кіно не про еміграцію чи імміграцію. У цій роботі закладені числові координати двох типів життя, які притаманні сучасному суспільству: життя на шару і життя своїм коштом. Ми не давали оцінок, а донесли до глядача факти, цифри, свідчення, емоції. І дозволили собі зробити лише один висновок в кінці, оснований на даних, очевидність яких годі спростовувати. Цей фільм треба подивитися уважно, зосереджено, а потім сісти й подумати…

Прем'єра стрічки відбулася із аншлагом 26 листопада 2015 року у столичному кінотеатрі «Кінопанорама». Наступного тижня фільм було показано у Львові.

Міжнародна прем'єра фільму «Американська мрія» відбулась у Чикаго за підтримки організації Помаранчева хвиля 13 лютого 2016 року[28].

17 лютого 2016 року фільм був показаний у престижному Колумбійському університеті Нью-Йорка, де отримав схвальні відгуки від американської аудиторії.

Протягом наступних чотирьох тижнів стрічку побачили у Філадельфії, Лос-Анджелесі та Сан-Франциско.

Телевізійна прем'єра документального фільму «Американська мрія» відбулася 25 лютого 2017 року в ефірі каналу новин «24»[29].

7 травня телеканал НЛО TV у програмі «ПроКіноНаНло» також здійснив показ документальної стрічки «Американська мрія»[30].

Документальний фільм «Американська мрія. У пошуках правди»[ред. | ред. код]

У 2016 журналіст береться за реалізацію продовження нашумілого кіна про життя емігрантів за океаном. На цей раз Володимир Мула подорожує по США у пошуках успішних та відомих співвітчизників, які відверто і правдиво перебирають свої долі та резюмують головну проблему України.

У стрічці показано 8 успішних історій українців, які не так давно покинули Батьківщину та досягли успіху за океаном[31].

У мотивувальному кинІ знялися співачка Міка Ньютон[32], голлівудська акторка Тетяна Родина, чемпіон MLS Дмитро Коваленко, відомий лікар Юрій Мельник, програміст із Twitter Арсен Костенко, винахідник Вадим Чаленко, професор колумбійського університету Юрій Шевчук, спортивний юрист Олена Жирнова.

режисер д/ф «Американська мрія. У пошуках правди» Володимир Мула

— Ми навмисно відшукали у США українців із різних сфер життєдіяльності, щоби довести, що шлях нагору таки існує і його таки можливо подолати навіть у несприятливих, чужих і дуже некомфортних для себе умовах. Через це у нас вийшла дуже пристойна мотивувальна історія, яка точно заставить глядача задуматися і проаналізувати, що саме у нас йде не так…

Робота над фільмом тривала рік. Знімання картини проходили на початку 2016 року протягом двох місяців у чотирьох американських містах — Чикаго, Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Сан-Франциско.

сценарист д/ф «Американська мрія. У пошуках правди» Микола Васильков

— У фільмі розкривається неголлівудська Америка. Наші герої потрапили із тепличних умов в умови жорсткого пресингу. Ми підібрали людей, які змогли перебороти у собі цей чорний квадрат, цю безодню. Вони зробили неможливе, зробили 300…500 %. Тому деякі глядачі, що уже подивилися фільм кажуть: «Ееее… ні, друзі! Ми краще залишимося в Україні, у наших умовах, аніж будемо поневірятися там!

Прем'єра д/ф «Американська мрія. У пошуках правди» відбулася 29 квітня 2017 року у Лондоні[33]. 5 травня 2017 року стрічку презентували у рамках всеукраїнської прем'єри у Києві у кінотеатрі «Україна»[34]. У кінотеатральному прокаті фільм можна було побачити у Києві, Львові, Одесі, Харкові, Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі, Сумах, Рівному та Коломиї. Загалом стрічку показали 34 українські кінотеатри[35].

Афіша документального фільму «Американська мрія. У пошуках правди»

ПРО ФІЛЬМ:

Назва: «Американська мрія. У пошуках правди»

Жанр: документальний фільм

Хронометраж: 90 хв

Продюсер: Володимир Мула

Режисер: Володимир Мула

Сценарист: Микола Васильков

Оператор-постановник: Станіслав Ткачов

Режисер монтажу: Андрій Луннік

Звукорежисер: Олександр Строкач

Голос за кадром: Микола Сирокваш

Герої: Міка Ньютон, Дмитро Коваленко, Тетяна Родина, Арсен Костенко, Вадим Чаленко, Юрій Мельник, Олена Жирнова, Юрій Шевчук

Студія виробництва: «ТелеПростір Студіо»

Рік виробництва: 2017

11 серпня 2017 року в ефірі телеканалу ICTV стартував спільний проєкт із творчою групою фільму «Американська Мрія. У пошуках правди» — документальної стрічки про життя успішних українців у США. Спеціально для «Фактів» автори картини підготували 7 сюжетів-відеонарисів про героїв фільму. Мета проєкту — якомога більше розповісти глядачам про українців за кордоном, які прославляють там нашу країну[36].

7 вересня 2017 року розпочалося заокеанське турне д/ф «Американська мрія. У пошуках правди». Стрічку показали у Сент-Луїсі, Чикаго[37], Нью-Йорку, Філадельфії[38], Орландо, Сакраменто[39], Сан-Франциско[40] та Сіетлі.

13 жовтня 2017 року — прем'єра фільму у м. Дублін, Ірландія[41].

14 грудня 2017 року фільм з'явився[42] на популярному сервісі Amazon[43].

Міжнародна телевізійна прем'єра фільму відбулася[44] 25 січня 2018 року на міжнародному телеканалі «Настоящее Время»[45].

Всеукраїнська телевізійна прем'єра фільму відбулася[46] 28 квітня 2018 в ефірі каналу новин «24»[47].

1 травня 2018 року д/ф «Американська мрія. У пошуках правди» став доступним для перегляду пасажирам Turkish Airlines[48] українською мовою із англійськими субтитрами на внутрішніх та міжнародних рейсах до Європи, Азії, Африки та Америки.

Від 1 січня 2019 року д/ф «Американська мрія. У пошуках правди» з'явився на борту авіакомпанії МАУ на рейсах до Нью-Йорка, Пекіна, Бангкока та Тель-Авіва.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Служба Безпеки України долучила репортаж Володимира Мули «Зоряні війни» або у столиці відбувся матч «Зоря» — «Легія» до розслідування сутички у центрі Києва між українськими та польськими фанатами у серпні 2015 року.
  • Опісля розгрому збірної Бразилії командою Німеччини з рахунком 1:7 у рамках півфіналу Чемпіонату світу з футболу бразильський фанат накинувся на кореспондента каналу «1+1» Володимира Мулу під час його включення. Через деякий час журналісту, який стояв у кадрі у футболці Бундестіму, вийшло вгамувати емоції бразильця та вийти в ефір[49].
  • Володимир Мула — єдиний український журналіст, що у 2016 році працював на трьох подіях міжнародного рівня — Rio 2016 Olympics, Stockholm Eurovision 2016 та UEFA Euro 2016 France.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №465/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 11 вересня 2021.
  2. Інтернет-видання “ТелеПростір" акредитовано на міжнародний пісенний конкурс "Євробачення - 2011" - TeleProstir.com - ТелеПростір знає про телебачення все | Новини телекомпаній, новини супутникового ТБ, аналітика ТБ, онлайн ТБ, галерея ТБ, досьє, інтерв'ю. teleprostir.com. Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  3. «ТелеПростір» і FM-TV запускають прямоефірний проект LiveTime. Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  4. ТСН (12 липня 2014), Бразилія готується до битви за бронзу на чемпіонаті світу з футболу, процитовано 2 жовтня 2017
  5. Цикл "Балтійськими країнами". Київ - Мінськ.
  6. Цикл "Американська мрія" на Громадському ТБ.
  7. Громадське ТБ. Ярмоленко VS Степаненко. Чи помиряться збірники на час Євро-2016?.
  8. Громадське ТБ. «Зоряні війни» або у столиці відбувся матч «Зоря» - «Легія».
  9. [На полях Євро-2016: перші труднощі через страйки http://www.bbc.com/ukrainian/blogs/2016/06/160606_football_euro-2016_blog_vc].
  10. #Відеоблог із Ріо: дістатися до Ігор за 25 годин. Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  11. Режисер «Американської мрії» готує новий український документальний фільм із зірками NHL. detector.media (укр.). Архів оригіналу за 18 жовтня 2018. Процитовано 17 жовтня 2018.
  12. TeleProstir (17 жовтня 2018), «UKE» - the unknown history of historical legends | OFFICIAL TRAILER #1, архів оригіналу за 12 травня 2019, процитовано 17 жовтня 2018
  13. Вийшла в прокат "Історія перемог вільних українців": документальна стрічка "ЮКІ" режисера Володимира Мули. usfa.gov.ua (uk-Uk) . Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 19 грудня 2020.
  14. Новий фільм Володимира Мули "Національна команда" вийде в прокат до 30-річчя першого офіційного матчу Національної збірної України. usfa.gov.ua (uk-Uk) . Процитовано 14 жовтня 2022.
  15. Docuseries 'Football Must Go On' to premier on Paramount+, detailing Shakhtar Donetsk's Champions League run. CBSSports.com (англ.). 25 серпня 2023. Процитовано 14 вересня 2023.
  16. АСЖУ нагородила найкращі спортивні медіа України 2020. Асоціація спортивних журналістів України (укр.). 8 травня 2021. Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  17. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №465/2021. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 6 жовтня 2021.
  18. Юрій Бондар. www.facebook.com (укр.). Процитовано 15 липня 2023.
  19. AIPS Media. AIPS. Архів оригіналу за 13 червня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  20. Оголошено список номінантів на V Національну кінопремію "Золота Дзиґа" | Новини. Українська Кіноакадемія (укр.). Архів оригіналу за 6 жовтня 2021. Процитовано 6 жовтня 2021.
  21. Претенденти, висунуті на здобуття Державної премії України імені Олександра Довженка 2023 року | Державне агентство України з питань кіно. usfa.gov.ua (uk-Uk) . Процитовано 24 січня 2024.
  22. Буняк, Валерія (23 січня 2024). Шевченківська премія оголосила цьогорічних фіналістів. detector.media (укр.). Процитовано 24 січня 2024.
  23. The 45th Sports Emmy Awards Nominations - The Emmys. theemmys.tv (амер.). 9 квітня 2024. Процитовано 10 квітня 2024.
  24. Зірки NHL з фільму Володимира Мули "UKE / ЮКІ - Історія перемог вільних українців" збирають кошти на допомогу Україні. usfa.gov.ua (uk-Uk) . Процитовано 15 липня 2023.
  25. Unbroken Sport | rehabilitation center in Lviv | вулиця Івана Миколайчука, 9, Львів, Львівська область, Ukraine, 79000. Unbroken Sport (англ.). Процитовано 15 липня 2023.
  26. Буняк, Валерія (22 листопада 2023). Режисер «Юкі» Володимир Мула написав автобіографічну книгу про створення документальної стрічки. detector.media (укр.). Процитовано 23 листопада 2023.
  27. TeleProstir (2 листопада 2015), American Dream. Documentary by Volodymyr Mula. Teaser, архів оригіналу за 1 жовтня 2021, процитовано 10 серпня 2017
  28. Час i Подіі. www.chasipodii.net. Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  29. 24 канал. "Американська мрія" для українців – приголомшлива прем'єра на 24 Каналі. Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  30. НЛО TV покаже стрічку «Американська мрія». Телеканал НЛО TV. Заряжает! (укр.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  31. 112 канал. Від Міки Ньютон до Володимира Кличка: Яка вона - Американська Мрія українців. Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  32. TabloID. Міка Ньютон: Я більше не хочу бути зіркою і з’являтися в українській пресі. Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  33. American Dream: documentary about Ukrainian emigrants in the US, 29-04-2017 - Ukrainian Events in London. Ukrainian Events in London (uk-UA) . 21 березня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  34. 24 канал. 5 травня відбудеться прем’єра документального фільму "Американська мрія. У пошуках правди". Архів оригіналу за 6 серпня 2017.
  35. TeleProstir (26 березня 2017), Американська мрія. У пошуках правди. Від 5 травня у кіно, архів оригіналу за 30 вересня 2017, процитовано 10 серпня 2017
  36. «Факти» на ICTV запускають серію сюжетів про українців за кордоном. ICTV. 10 серпня 2017. Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.
  37. Презентація стрічки 'Американська мрія. У пошуках правди' у Чикаго. UaPost - Ukrainian American Media. Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  38. Бібліотека УОКЦ презентує показ документального фільму «Американська мрія. У пошуках правди». Hromada Phila. 13 вересня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  39. Американська мрія У пошуках правди Показ у Сакраменто @ Good Samaritan Slavic Missionary Church, Sacramento [7 October]. sacramento.carpediem.cd (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  40. Американська мрія У пошуках правди Показ у Сан-Франциско @ Ukrainian American Coordinating Council, San Francisco [8 October]. sanfrancisco.carpediem.cd (англ.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  41. Eventbu.com. АМЕРИКАНСЬКА МРІЯ | event | Dublin. Eventbu.com (амер.). Архів оригіналу за 2 жовтня 2017. Процитовано 2 жовтня 2017.
  42. Amazon показує український фільм. UaPost - Ukrainian American Media. Архів оригіналу за 17 грудня 2017. Процитовано 16 грудня 2017.
  43. Amazon.com: American Dream. In Search of the Truth: Mika Newton, Dema Kovalenko, Tetyana Rodina, Vadym Chalenko: Amazon Digital Services LLC. www.amazon.com. Процитовано 16 грудня 2017.
  44. Время, Настоящее, Американская мечта. В поисках правды: восемь историй успеха украинцев в США (рос.), архів оригіналу за 24 січня 2018, процитовано 23 січня 2018
  45. Настоящее Время. Настоящее Время (рос.). Архів оригіналу за 24 січня 2018. Процитовано 2 жовтня 2017.
  46. 24 канал покаже фільм "Американська мрія. В пошуках правди" - 24 Канал. 24 Канал. Архів оригіналу за 18 липня 2018. Процитовано 29 квітня 2018.
  47. Новини - останні новини за сьогодні - Телеканал 24. 24 Канал. Архів оригіналу за 29 квітня 2018. Процитовано 29 квітня 2018.
  48. Turkish Airlines ® | Flights to 110+ countries from İstanbul. www.turkishairlines.com (англ.). Архів оригіналу за 28 квітня 2019. Процитовано 29 квітня 2018.
  49. Brazil Fan attacks German TV reporter / Бразильці напали на журналіста "1+1". Архів оригіналу за 21 липня 2017.