Мулова черепаха аламоська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мулова черепаха аламоська
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Черепахові (Testudines)
Підряд: Прихованошийні черепахи (Cryptodira)
Родина: Мулові черепахи
Рід: Американські мулові черепахи
Вид: Мулова черепаха аламоська
Berry & Legler, 1980
Посилання
Вікісховище: Kinosternon alamosae
Віківиди: Kinosternon alamosae
EOL: 456937
ITIS: 551801
МСОП: 63665
NCBI: 904194

Мулова черепаха аламоська (Kinosternon alamosae) — вид черепах з роду Американські мулові черепахи родини Мулові черепахи.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина карапаксу досягає 13,5 см. Спостерігається статевий диморфізм: самці зазвичай більші за самиць, у них увігнутий пластрон і товстий хвіст. Голова невелика. На шиї присутні 2 жовтих вусика. Карапакс подовжений, овальний, без кіля. Пластрон майже повністю закриває кінцівки і голову.

На сірій голові темні плями та бліда смуга тягнеться від орбіти ока до куточка рота. Щелепи кремові або сірі, коричневі у самців. Шия сіра зверху і жовта знизу. Карапакс блідо—коричневого кольору або оливкового з темними плямами. Пластрон жовтуватого кольору з коричневими плямами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Полюбляє пересихаючі водойми, гори, гірські місцини. Зустрічається до висоти 1000 м над рівнем моря. У сухий сезон заривається в мул. Активна в період з липня по вересень. Харчується комахами, креветками, скорпіонами, деякими рослинами, багатоніжками, земноводними.

Ці черепахи досить сором'язливі, вони рідко вилазять з панцира і ніколи не кусаються. Досить активні протягом вологих місяців з липня по вересень, а потім впадають у тривалу сплячку.

Самиці стають статевозрілими при довжині карапакса більш 90—95 мм у 5—7 років. Парування починається у липні. Самиця відкладає 3—5 маленьких яєць. За сезон буває декілька кладок.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає у Мексиці по тихоокеанському узбережжю від Ермосійо у штаті Сонора до Гусаве на півночі Сіналоа. Зустрічається у горах Сірка-де-Аламос.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ernst,C.H. and Barbour,R.W. 1989. Turtles of the World. Smithsonian Institution Press, Washington D.C. — London