FREEДОМ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
FREEДОМ
ДП Мультимедійна платформа іномовлення України[1]
FREEДОМ
Країна Україна Україна
Зона мовлення Земля Земля
Час мовлення Цілодобово
Мова мовлення російська
Центр керування Київ
Формат
зображення
576i 16:9 (SDTV)
1080i (HDTV)
Дата початку
мовлення
1 жовтня 2015 (перший запуск як телеканал UATV)
1 березня 2021 (перезапуск)
29 серпня 2022 (як телеканал FreeДОМ)
Замінив УТР
Аудиторія російськомовна[2]
Засновник Міністерство інформаційної політики України
Власник(и) Міністерство культури та інформаційної політики України[3][4]
Споріднені канали Дім
Слоган Завжди поруч (2015—2020)[5].
Сайт uatv.ua/uk
tvfreedom.io

FREEДОМ[6] (UATV) — державний український російськомовний канал іномовлення.

Мета каналу — інформування російськомовних українців на тимчасово окупованих Росією українських територіях про ситуацію в Україні, створений на противагу російській пропаганді.[2]

Де-факто UATV є версією іншого державного телеканалу Дім/Дом, оскільки контент каналу UATV береться у телеканалу Дім/Дом (однак на телеканалі Дім/Дом є певні відмінності у програмі у порівнянні з UATV).[2]

У 2015—2020 роках канал UATV мовив на базі ДП ІА Укрінформу як українське державне мульти-мовне іномовлення, що вело мовлення 5-ма мовами: російською, українською, англійською, арабською та кримськотатарською мовами. З січня 2020 по березень 2021 року канал UATV фактично не діяв, хоча де-факто канал мовив, ре-транслюючи старий контент, який було створено у 2015—2020 роках. У березні 2021 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (материнська компанія телеканалів Дім/Дом та UATV російською) перезапустило іномовлення як російськомовний телеканал державного іномовлення України під брендом UATV російською.[2] Трансляція переформатованого каналу ведеться шляхом цілої низки методів розповсюдження: супутникове мовлення, кабельне мовлення та IPTV/OTT мовлення.[2]

Історія[ред. | ред. код]

UATV (початковий запуск як іномовник п'ятьма мовами, 2015—2020)[ред. | ред. код]

Ґенеза виникнення іномовлення UATV в Україні[ред. | ред. код]

Ukraine Forever — мультимедійна платформа іномовлення України

Програма діяльності Кабінету Міністрів України, затверджена 11 грудня 2014 року, серед інших заходів «нової оборонної політики» називала запуск іномовлення до кінця 2015 року[7].

Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», схвалена Президентом 12 січня 2015 року, передбачала програму популяризації України у світі та просування інтересів України у світовому інформаційному просторі[8].

Створення концепції окремого каналу іномовлення тривало принаймні з травня 2014 року, чим опікувалася заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар[9].

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець проанонсував створення мовника Ukraine Tomorrow у лютому 2015 року. Він заявив, що канал «зможуть дивитися у багатьох країнах Європи і світу», а у фінансуванні готові допомогти посол США та низка фондів і бізнес-структур[10].

Проєкт закону «Про систему іномовлення України», що створював правові основи діяльності державного підприємства — іномовника, був унесений до парламенту Кабміном 13 липня 2015 року.[11]

Перший проєкт пропонував утворити державне підприємство «Іномовна телерадіокомпанія України „Ukraine Tomorrow“» (ІНТУ) на базі державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення“» та ТОВ «Банківське телебачення»[12] і підпорядкувати ІНТУ Мінінформполітики.

На початку серпня стало відомо, що міжнародна група компаній Group DF, підконтрольна українському олігарху Дмитру Фірташу, подала заявку на реєстрацію торгової марки УКРАЇНА ЗАВТРА / УКРАИНА ЗАВТРА / UKRAINE TOMORROW / UKRAINE MORGEN. Представники компанії сказали, що використовували цей бренд ще 2014 року для публічних заходів за участю Фірташа[13][14][15]. Group DF підтвердила свої ексклюзивні права на бренд у восьми класах за Міжнародною класифікацією товарів і послуг. Реєстрація бренду до 2025 року поширювалася на території 27 країн — членів ЄС та України[16].

За таких умов Юрію Стецю не залишалося нічого іншого, крім як змінити назву мовника[17][18]. Так з'явився другий текст законопроєкту, поданий 26 листопада.

Мета каналу у 2015—2020 роках[ред. | ред. код]

Метою створення каналу UATV було забезпечення доступу іноземної аудиторії до об'єктивної, актуальної та повної інформації про події в Україні, формування та підтримання позитивного іміджу України у світі.[19]

Ідеологічна політика каналу у 2015—2020 роках[ред. | ред. код]

«Там буде низка нових та цікавих форматів, які дадуть можливість світові побачити Україну. Але там не буде брехні та постановочних відео а-ля Russia Today. Це не наш шлях.»
— В. Сюмар[9]

Лейтмотивом утворення Ukraine Tomorrow від початку була потреба в протидії російській пропаганді в умовах гібридної російсько-української війни[20][21]; необхідності ведення інформаційної війни[22].

Пояснювальна записка повідомляла про необхідність створення ефективного механізму інформування світової спільноти про актуальні події в Україні. На той час у світовому медіапросторі майже не було інформаційного продукту, що поширював би об'єктивну та актуальну інформацію про Україну. В результаті іноземці, українська діаспора та інші особи отримували інформацію з інших джерел, які нерідко подавали відомості про події в Україні у неповному обсязі або викривленого змісту. Наслідком цього було створення негативного іміджу України, що позначалося у різних галузях. Крім того, за браком інформації, пересічні громадяни інших держав майже нічого не знали про Україну, а головне — про події, що відбувалися на її території внаслідок зовнішньої військової агресії. Водночас, проти України активно застосовувався потужний медіа ресурс, інформаційний вплив якого спрямований на викривлення реального стану справ[23].

У розумінні законодавця, іноземне мовлення — це форма мовлення, скерована насамперед на інформування громадян інших країн про події в Україні, що здійснюється через трансляції інформаційних повідомлень, новин, різноманітних передач тощо. Таку функцію пропонується покласти на державне підприємство, яким є МПІУ[23].

Згідно з прийнятим Законом, систему державного іномовлення України складали державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» та Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ».

МПІУ створювався у формі державного підприємства на базі державної телерадіокомпанії «Всесвітня служба „Українське телебачення і радіомовлення“» і підпорядковувався Мінінформполітики.

Редакційна політика[ru] МПІУ визначалася необхідністю інформування іноземної аудиторії, зокрема, українців за кордоном, а також аудиторії, що перебувала на тимчасово окупованих територіях України, територіях, де було запроваджено надзвичайний, воєнний стан та в районах проведення антитерористичних операцій.

Програми МПІУ вироблялися англійською мовою (не менше 50 %), а також іншими мовами залежно від доцільності та нагальності їх використання. МПІУ поширювало інформаційний продукт каналами супутникового, електронного мовлення, у мережі Інтернет.

Статут МПІУ затверджувався Мінінформполітики. Воно ж на конкурсній основі призначало генерального директора МПІУ і було розпорядником коштів.

Була передбачена Наглядова рада МПІУ.

Фінансування системи державного іномовлення мало становити не менш як 0,06 % видатків загального фонду Державного бюджету за попередній рік.

Закон запроваджував певні обмеження на рекламу на каналах мовлення МПІУ[11].

Запуск у 2015 році першої версії іномовлення UATV[ред. | ред. код]

Тепер будемо доносити світу, що Україна – це не тільки депресивні регіони, корупція та бідність, а європейська держава, яка прагне реформ.

Ю. Стець[5]

Проєкт платформи, презентований міністром інформаційної політики на засіданні Уряду 12 серпня 2015 року[24]. Канал було створено відповідно до Закону України «Про систему іномовлення України», ухваленого 8 грудня 2015 року. 17 вересня 2015 року державна ТРК «Всеукраїнська служба УТР» змінила у своїй ліцензії логотип УТР на UATV (UA|TV), хоча в ефірі застосовувався й логотип UA.

1 жовтня 2015 року, о 12:00, відбувся запуск Мультимедійної платформи іномовлення України. Замість супутникового телеканалу «УТР» в ефірі стартував телеканал UATV. Він мовив із трьох супутників: Amos 3, Azerspace 1, Galaxy 19, а також в Інтернеті на власному каналі в YouTube. 1 грудня 2018 року UATV з'явився на 4-му супутнику — Eutelsat 7WA і став доступний глядачам Близького Сходу та Північної Африки. Офіційний запуск сайту UATV [Архівовано 11 березня 2019 у Wayback Machine.] відбувся 5 лютого 2018 року.

Результати голосування за проект Закону про систему іномовлення України (№ 2334а) [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.]. 8 грудня 2015[25]
Фракція За Проти Утрим. Не гол. Відсутні
Блок Петра Порошенка 112 0 0 16 11
Народний фронт 71 0 0 3 7
Опозиційний блок 0 1 12 27 3
Самопоміч 23 0 0 0 3
Радикальна партія 17 0 0 0 4
Воля народу 11 0 1 6 2
Батьківщина 14 0 1 0 4
Партія відродження 6 0 2 13 2
Позафракційні 28 1 2 10 9
Загалом 282 2 18 75 45

Закон України «Про систему іномовлення України» [Архівовано 16 березня 2021 у Wayback Machine.] було прийнято Верховною Радою в другому читанні та в цілому 8 грудня 2015 року більшістю Ради (282-ма депутатами з 450-ти)[22][26].

У лютому 2017 року телеканал перейшов на трансляцію з супутників Hot Bird 13C оператора Eutelsat[27]. Зараз[коли?] трансляція здійснюється через супутники Galaxy 19 (97.0 ° W), AsiaSat 5 (100.5 ° E), Hot Bird 13C (13.0 ° E), Eutelsat 7 West A (7,3 °W), а також в Інтернеті на власному сайті [Архівовано 30 січня 2019 у Wayback Machine.].

Тоді ж на каналі працювало близько 200 людей. Всього мало бути близько 400 співробітників.

Мовна політика каналу у 2015—2020 роках[ред. | ред. код]

Спочатку планувалося створення чотирьох повноцінних мовних версій UATV, а саме англійською, українською, російською, та кримськотатарською.[28] На момент початку мовлення, у жовтні 2015, керівництво вирішило, що створення окремих мовних версій каналу було б занадто фінансово обтяжливим, тож урешті було прийняте рішення втілити формат, коли у певний часовий проміжок канал транслюється по черзі українською та російською мовами[29][30][31]. Пізніше, у лютому 2017 року, канал також додав мовлення кримськотатарською,[32] арабською та англійською мовами[33]. За словами Тетяни Попової, яка на момент запуску телеканалу UATV у жовтні 2015 працювала заступником Міністра інформполітики й брала участь у запуску телеканалу у якості представника Міністерства інформполітики, вона ще в 2015-му виступала проти концепції іномовлення в тому вигляді, в якому її тоді ухвалили й тоді ще заявляла що «ідея, що ми будемо мовити на п'яти мовах [в межах одного каналу] — чиста мовна шизофренія. Ти включаєш канал і не знаєш, потрапиш на російську, арабську або англійську.»[34]

За час свого існування, канал UATV не мав окремих повноцінних мовних версій (російської, української, англійської, арабської чи кримськотатарської) і всі варіанти йшли на одному каналі в різний час. Наприклад, станом на лютий 2017 року розклад основного денного випуску новин UATV був таким:[33]

  • Російською: 11-00, 13-00, 15-00, 17-00, 19-00, 21-00
  • Українською: 12-00, 14-00, 16-00
  • Англійською: 18-00, 22-00
  • Арабською: 23-00
  • Кримськотатарською: 23-30.

Крім новин «UATV» також транслював програми та телесеріали власного виробництва. Станом на лютий 2017 року на каналі виходили такі програми:[33]

  • Російською: «Точки соприкосновения» (15 хв), «Ночь в музее» (15 хв), «Фьюжн Аккорд» (15 хв), «Про ет Контра» (20 хв), «Ровесник» (15 хв), «Мастер дела» (15 хв), «Про Арт» (15 хв), «Украина на вкус» (5 хв)
  • Українською: «Зроблено в Україні» (15 хв), «Ніч у музеї» (15 хв), «Українські реформи» (10 хв), «Лабіринти історії» (15 хв), «Пишемо історію» (15 хв), «Полігон» (15 хв).
  • Англійською: «World of sports» (15 хв), «Night at the Museum» (15 хв), «Weekly with Olivier Vedrine» (20-25 хв).
  • Арабською: (15 хв) «ليلة في المتحف».
  • Кримськотатарською: «Музейда төн» (15 хв).

Припинення мовлення у 2020 році[ред. | ред. код]

13 січня 2020 року канал припинив виробництво програм[35][36]. Це відбулося через плани Мінкультури створити два нових російськомовно-україномовних телеканали на базі UATV — інформаційно-розважальний Дім/Дом (1 березня 2020 року)[37][38][39] та новинний (дата TBA).[40] Мовлення відповідних каналів буде вестися на тимчасово окупованих територіях та суміжних з ними районах, районах вздовж кордону з Росією чи іншими країнами, з яких мовлять в ефірі російські телеканали і радіостанції (такими територіями, наприклад, є Білорусь і Молдова), тобто у більш як половині областей України.[40]

7 березня 2020 року стало відомо, що UATV отримав ліцензію на супутникове мовлення на території Європи. Час дії ліцензії — 10 років. Однак керівництво каналу не повідомило коли саме канал відновить ефірне, супутникове, чи кабельно — мережеве мовлення.

UATV (перезапуск як іномовник російською мовою, 2021-донині)[ред. | ред. код]

У березні 2021 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» (материнська компанія телеканалів Дім/Дом та UATV російською) перезапустило іномовлення як російськомовний телеканал державного іномовлення України під брендом UATV російською.[2] Трансляція переформатованого каналу ведеться на весь світ шляхом цілої низки методів розповсюдження: супутникове мовлення, кабельне мовлення та IPTV/OTT мовлення[2][41].

FreeДом[ред. | ред. код]

На початку березня 2022 силами медіагруп «Starlight Media», «Інтер», «1+1» і «Україна» на базі мультимедійної платформи іномовлення UATV організований російськомовний марафон «FreeДом». Завдання марафону «FreeДом» — дати можливість дізнатися правду про російсько-українську війну «російськомовним глядачам з усього світу». У серпні логотип каналу іномовлення змінився з UATV на FreeДом. Також були змінені технічні параметри мовлення каналу «Дом»[42].

Контент і мовна політика[ред. | ред. код]

Де-факто UATV є версією іншого державного телеканалу Дім/Дом, оскільки контент каналу UATV береться у телеканалу Дім/Дом (однак на телеканалі Дім/Дом є певні відмінності у програмі у порівнянні з UATV)[2].

Після перезапуску каналу у березні 2021 року, коли він фактично став версією іншого державного телеканалу Дім/Дом, канал мовить російською мовою.

Цільова аудиторія каналу — російськомовна[2].

Покриття та розповсюдження каналу[ред. | ред. код]

Мережеве Youtube-мовлення[ред. | ред. код]

Канал мовить наживо на своєму Youtube-каналі, де також можна знайти записи старих програм телеканалу. Мовлення на Youtube-каналі UATV є тотожним версії що мовить наживо на сайті каналу uatv.ua

IPTV/OTT, кабельні мережі[ред. | ред. код]

Доступ до каналу присутній в IPTV/OTT і кабельному мовленні.[2]

Супутникове мовлення[ред. | ред. код]

Супутник Частота, МГц Символьна швидкість Поляризація FEC
Azerspace-2 / Intelsat 38 — 45,1°Сх.д. 11475 30000 вертикальна (V) 5/6
Turksat-3A — 42,0º Cх. д. 12685 27500 горизонтальна (H) 2/3[1]
Hotbird 13º Сх.д. 10930 30000 горизонтальна (H) 2/3

Ефірне мовлення[ред. | ред. код]

Не мовить в ефірному цифровому мовленні.

Кошторис[ред. | ред. код]

Бюджет каналів Дім/Дом та UATV (канали є частиною бюджетного підприємства ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України», яка є материнською компанією телеканалів Дім/Дом та UATV) на 2021 рік (з січня 2021 року по грудень 2021 року) становив ₴348.8 млн грн.[43]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мультимедійна платформа іномовлення України ДП. nrada.gov.ua. 2021
  2. а б в г д е ж и к л Дім/Дом. ukrinform.ua. березень 2021
  3. Про передачу цілісного майнового комплексу державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України” до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. zakon.rada.gov.ua
  4. Кабінет Міністрів України - Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету щодо забезпечення інформаційної безпеки та захисту інформаційного простору держави. kmu.gov.ua
  5. а б Відбувся запуск Мультимедійної платформи іномовлення України / Міністерство інформаційної політики України, 1 Жовтня 2015, 17:10. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  6. Телеканал UA перейменовано у FREEДОМ. Мультимедійна платформа іномовлення України. 24 серпня 2022. Процитовано 25 вересня 2022.
  7. Про Програму діяльності Кабінету Міністрів України: Верховна Рада України; Постанова, Програма від 11.12.2014 № 26-VIII. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 9 грудня 2015.
  8. Про Стратегію сталого розвитку «Україна — 2020»: Президент України; Указ, Стратегія від 12.01.2015 № 5/2015. Архів оригіналу за 10 грудня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  9. а б Сюмар: В Україні створюється новий канал іномовлення / espreso.tv, 21 травня 2014, 07:09. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 9 грудня 2015.
  10. Стець проанонсував створення двох телеканалів / Укрінформ, 22.02.2015 17:53. Архів оригіналу за 09.10.2015. Процитовано 09.12.2015.
  11. а б Проект Закону про систему іномовлення України № 2334а від 13.07.2015. Архів оригіналу за 20 жовтня 2018. Процитовано 9 грудня 2015.
  12. ТОВ «Банківське телебачення» (БТБ) було створене колишнім главою Національного банку Сергієм Арбузовим у 2011 році ([1] [Архівовано 11 грудня 2015 у Wayback Machine.]) і передане Мінінформполітики у серпні 2015 ([2] [Архівовано 11 грудня 2015 у Wayback Machine.])
  13. Так, наприклад, у березні 2015 у Відні проходив міжнародний форум «Ukraine Tomorrow», організований Федерацією роботодавців України, очолюваною Фірташем ([3] [Архівовано 11 грудня 2015 у Wayback Machine.]).
  14. Фірташ зареєстрував бренд Ukraine Tomorrow швидше за Стеця / Zaxid.net, 8 серпня 2015. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  15. Стець заявив про спробу олігархів запатентувати назву «Ukraine tomorrow» на багатьох мовах / РБК—Україна, 12.08.2015 — 14:49. Архів оригіналу за 11 грудня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  16. Group DF заявляет о правах на ТМ «Ukraine Tomorrow» в 27 странах ЕС / Интерфакс-Украина, 13.01.2016. Архів оригіналу за 2 листопада 2017. Процитовано 31 січня 2016.
  17. Стець VS Фирташ: кому достанется бренд Ukraine Tomorrow / ЛИГА.Бизнес, 17.08.2015 08:30. Архів оригіналу за 18 жовтня 2015. Процитовано 9 грудня 2015.
  18. Group DF Дмитра Фірташа пояснила причини реєстрації бренду Ukraine Tomorrow / ТелеКритика, 07.08.2015 23:58. Архів оригіналу за 23.08.2015. Процитовано 09.12.2015.
  19. Протягом року буде збільшено фінансування «Укрінформу» і здійснено рестарт каналу UATV — МІП [Архівовано 19 квітня 2016 у Wayback Machine.] — Детектор медіа, 9 Лютого 2016
  20. Ответ Кремлю — Украина создает телеканал иновещания «Ukraine Tomorrow» / Газета «Донбасс», 08.12.2015 13:41. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 9 грудня 2015.
  21. «Шах и мат, российская пропаганда!»: Украина запускает телеканал иновещания «Ukraine Tomorrow» / Joinfo.ua, 08.12.2015 | 12:47. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 9 грудня 2015.
  22. а б Рада ухвалила закон про іномовлення і створення каналу Ukraine Tomorrow / Радіо Свобода, 08.12.2015. Архів оригіналу за 7 січня 2016. Процитовано 9 грудня 2015.
  23. а б Див. пояснювальну записку до законопроєкту.
  24. Стець презентував в уряді проект мультимедійної платформи іномовлення України (ІНФОГРАФІКА) / ТелеКритика, 12.08.2015 15:57
  25. Поіменне голосування про проект Закону про систему іномовлення України (№ 2334а) — у другому читанні та в цілому. 08.12.2015 11:16. Архів оригіналу за 30.01.2019. Процитовано 09.12.2015.
  26. В Україні створили телерадіокомпанію іномовлення — «Ukraine Tomorrow» / espreso.tv, 8 грудня 2015, 11:41. Архів оригіналу за 5 січня 2016. Процитовано 9 грудня 2015.
  27. МІП: «UA|TV» змінив оператора, який забезпечить іномовлення України якісним телевізійним сигналом по всій Європі / МІНІСТЕРСТВО ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ, 06.02.2017 Архівовано 06.02.2017
  28. Нацрада переоформила супутникові ліцензії УТР — іномовлення під управлінням МІП стартує через 2-3 місяці [Архівовано 2016-04-08 у Wayback Machine.] — Телекритика, 30.04.2015
  29. UATV — Укрінформ, станом на 5 квітня 2016 року
  30. В Україні запустили новий формат іномовлення — Корреспондент, 1 жовтня 2015
  31. Телепрограму Крим. Реалії скоро зможуть дивитися за кордоном — Мінінформполітики України — Крим Реалії, 10.11.2015
  32. Український телеканал почав мовлення кримськотатарською закордон та в окупований Крим / УП, 4 лютого 2017. Архів оригіналу за 5 лютого 2017. Процитовано 4 лютого 2017.
  33. а б в Канал UATV, станом на 8 лютого 2017 року
  34. Перемогти пропаганду за 1 євро: Київ готує реванш Russia Today на Донбасі. belsat.eu/ua/, 17 грудня 2019
  35. UATV припинив мовлення в прямому ефірі. Детектор медіа, 13 січня 2020
  36. UATV припиняє існування у форматі іномовлення: англійською, арабською, кримськотатарською. svoboda.fm. 13.01.2020. Архів оригіналу за 13 січня 2020. Процитовано 13.01.2020.
  37. Бородянський назвав дату запуску телеканалу для тимчасово окупованих територій [Архівовано 18 лютого 2020 у Wayback Machine.]. ДМ, 7 лютого 2020
  38. UATV офіційно змінив назву на «Дом» [Архівовано 2 березня 2020 у Wayback Machine.]. ДМ, 2 березня 2020
  39. Телеканал для тимчасово окупованих територій називатиметься «Дім» / «Дом». detector.media (укр.). 27 лютого 2020. Архів оригіналу за 27 лютого 2020. Процитовано 27 лютого 2020.
  40. а б Що відбувається з державним каналом іномовлення UATV? [Архівовано 25 січня 2020 у Wayback Machine.]. Детектор медіа, 17 січня 2020
  41. UATV російською на сайті kanaldom.tv/uk/. березень 2021
  42. Канал іномовлення змінив логотип на FreeДом. Детектор медіа. 24 Серпня 2022. Процитовано 24.09.2022.
  43. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою sich_2021_minreintehraziyi не вказано текст

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]