Мурад Себастаці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мурад Себастаці
Народився 1874[1][2]
Сівас, Османська імперія
Помер 4 серпня 1918(1918-08-04)
Баку, Азербайджанська Демократична Республіка[3]
·загиблий у бою[3]
Діяльність політик, Фідаї
Учасник Sasun Uprisingd[3]
Партія Соціал-демократична партiя Гнчакян[3]

Мурад Себастаци (Мурад Хрімян, інакше Акопян; 1874 — 4 серпня 1918) — діяч вірменського національно-визвольного руху, фідаї .

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в селі Ковтун, під Сівасом, звідки здобув і прізвисько (на відміну від іншого відомого фідая, Мецн Мурада), у бідній селянській родині. У дитинстві пастухував. У 16 років уцілів у сутичці з турецькою бандою (убивши одного з грабіжників), після чого втік до Константинополя, де працював вантажником і одночасно навчався грамоти у недільній школі.

Вступив до партії Гнчак (згодом приєднався до партії Дашнакцутюн). Брав участь в вірменських демонстраціях початку 1890-х років, потім пішов у фідаї.

У 1903 р прибув до Сасуну, в складі групи Торгома «Мррік». Грав видну роль під час Сасунського повстання 1904 року, будучи одним з керівників оборони. Після падіння Геліегузана (22 квітня 1904 р), Мурад пішов з Сасуна, прорвавши турецьке кільце і діставшись до Вана.

Під час вірмено-татарської різанини 1905—1906 років в Російському Закавказзі, Мурад був призначений керівником оборони Зангезура і, зібравши загін з 50 вершників, врятував від різанини вірмен Капана[4]. Користувався великою популярністю серед вірменських селян, маючи репутацію народного захисника.

Після младотурецкої революції 1908 року воював у районі Вана і в Сівасі. Зокрема, взяв участь в організації мережі шкіл, благодійних і жіночих товариств, ввів до навчальної програми вірменських шкіл спільне навчання, фізкультуру і театральне мистецтво.

На початку депортації вірмен в 1915 році Мурад Себастаци знаходився у Сівасі. Місцевий вали підписав ордер на його арешт[5]. Мурад сховався у горах з групою вірмен і почав партизанську війну проти турків. Восени 1915 загін Себастаци рушив до Чорного моря і з'єднався з групою грецьких партизан. На човні Мурад Себастаци, з частиною своїх людей, перебрався з Самсуна, в російський порт Батум (на початку Першої світової війни Росія оголосила амністію для дашнаків). Звідти Мурад попрямував в Тифліс, де вступив до 1-го Вірменського добровольчого загону у складі Російської армії. Брав участь у боях на Кавказькому фронті. У тифлисской пресі він надрукував статтю про свої бойові справи і про трагедію вірмен Сиваса. На дані Себастаци посилався лорд Брайс в своїй книзі «The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire».

У 1916 році Мурад Себастаци брав участь в битві за Ерзінджан, а потім очолював вірменську адміністрацію в зайнятому росіянами Ерзінджані разом з іншим відомим лідером фидаев, Сепухом, заснував фонд для надання допомоги вірменським біженцям і сиротам. Після розвалу Кавказького фронту в 1918 році, керував обороною Ерзінджан і організував евакуацію місцевого вірменського населення. 4 серпня 1918 року був убитий під час оборони Баку[6][7] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Faceted Application of Subject Terminology
  2. Հայաստանի գրադարանների համահավաք գրացուցակ
  3. а б в г Armenian Soviet Encyclopedia, vol. 8 — Т. 8. — С. 93.
  4. Павло Шехтман. Полум'я давніх пожеж. Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 28 лютого 2019.
  5. Murad Meneshian, The Village of Govdun, in «Armenian Sivas and Lesser Armenia», ed. Richard G. Hovannisian, 2004.
  6. Mikayel Varandian, Murad of Sebastia, translated and edited with an introduction by Ara Ghazarians, Arlington, MA, Armenian Cultural Foundation, 2006.
  7. Мурад Себастаци. genocide.ru. Архів оригіналу за 1 березня 2019. Процитовано 28 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]