Мураха в скляній банці. Чеченські щоденники 1994—2004 рр.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мураха в скляній банці. Чеченські щоденники 1994–2004 рр.

«Мураха в скляній банці. Чеченські щоденники 1994–2004 рр.» — Документальна книга, авторський щоденник про 1994–2004 роки в Чеченській Республіці, написана письменницею-документалісткою Поліною Жеребцовою, коли їй було 9-19 років.[1]

У 2011 році був опублікований Щоденник Жеребцової Поліни за 1999–2002 рр. проведені авторкою у Чечні, після чого автор спішно емігрувала у Фінляндію, де отримала політичний притулок.

Книга перекладена з російської і видана українською, словенською, французькою, литовською, чеченською, фінською, німецькою мовами.

Дитячий чеченський щоденник

В Україні книгу видало видавництво «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля» [2].

Щоденник[ред. | ред. код]

Дія починається в 1994 році, в столиці Чечні, місті Грозному в багатонаціональній сім'ї Поліни Жеребцової, яка опинилася під час бойових дій в самому епіцентрі подій. У сім'ї Поліни є різні предки: росіяни, чеченці, євреї, українці й татари.[3]

Обкладинка зошита Жеребцової Поліни, 1995
Щоденник Поліни
Малюнок Жеребцової Поліни, 1995 рік (авторці 10 років)
Будинки по вулиці Заповіти-Ілліча, авторка Жеребцова Поліна

У будинку по вулиці Заповіти Ілліча живе авторка Жеребцова Поліна. Дівчинка швидко дорослішає під бомбами, вчиться виживати, рятувати маму, працювати. Але навіть під бомбами вона читає книги, закохується, дружить і свариться. У своєму щоденнику Поліна описує те, що відбувається навколо з сусідами, військовими, друзями і ворогами.

У її будинку шануються Тора, Біблія і Коран. Вона виявляється поза релігіями і національностями.[4]

Я бачила записи в натуральному вигляді, і можу підтвердити, що перед вами справжній щоденник дівчинки, а не якась містифікація,

— сказала на презентації Світлана Ганнушкіна, голова комітету «Громадянське сприяння», членкиня ради і керівниця мережі "Міграція і право" Правозахисного центру «Меморіал», спростовуючи інформацію про фальшивість виданого матеріалу, пише «Российская газета».

Книга Поліни закликає до миру і злагоди, про що авторка неодноразово згадувала у своїх інтерв'ю.

Фрагмент щоденника[ред. | ред. код]

1995

Я бігла через сади на базу. Побігла одна. А снайпер стріляв по залізниці. Кулі падали поруч. Я хотіла знайти маму. Бігала, кликала її. Бачила вбитих людей, але це була не мама, і я не пішла близько. Якісь тітки і діти лежали на снігу. І одна була бабуся в сірій хустці.

Потім я знайшла маму. Дядя Султан уже пішов у наші двори. Мама все шукала дрова. Ми зайшли в будиночок бази, там старі стільці. Тут почали стріляти з танків. І бубубув! Снаряд розірвався. Ми впали. Хвиля повітря! Нас засипало побілкою і камінням. Але не сильно. Ми вибралися і поповзли звідти.

Мама пояснила, їй сказали, що є такі міни „теплові“. Вони йдуть за людиною і розривають її на шматки. Я повзла по снігу і думала, що така міна мене обов'язково знайде, буде за мною крастися, а потім розірве на шматки.

Відгуки[ред. | ред. код]

Цю книгу можна цитувати з будь-якого місця, в будь-якому порядку. І все буде одним нескінченним жахом. Мабуть, вирішиш зопалу: читання — єдиний спосіб змусити людей назавжди відмовитися від війни. Поліна вела чеченський щоденник з 1994 по 2004 рік: 10 років стрільби, смерті, голоду, холоду, хвороб, принижень, брехні, зрад, садизму — всього того, що в сукупності позначається п'ятьма літерами «пекло».

Ігор Зотов, Культ Просвіт.

Чеченські щоденники Поліни Жеребцової — справжній документ епохи, без жодних лапок і підморгувань, без збентеження за гучність формулювання, яку цілком виправдовують події, які стали для щоденників матеріалом. Цей документ епохи, причому в найкращому — художньому — сенсі. І тому його неодмінно варто прочитати.

Олена Макеєнко Щоденник як спосіб вижити, Siburbia

Презентація книги Поліни Жеребцової «Мураха в скляній банці. Чеченські щоденники 1994–2004 рр.» відбулася 30 травня 2014 в Сахаровському центрі, де книгу представляли відомі правозахисники та діячі культури. Авторка була присутня по Скайпу з Гельсінкі [5].

Премії[ред. | ред. код]

У 2006 році — Міжнародна літературна премія імені Януша Корчака присуджена авторці за главу з книги Щоденник Жеребцової Поліни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://bukvoid.com.ua/reviews/that%20to%20read/2014/11/25/074601.html [Архівовано 21 листопада 2015 у Wayback Machine.] Поліна Жеребцова: «Попри бомби, поранення, голод, воєнне пекло — книга зберігає душу»
  2. http://gazeta.ua/articles/culture-newspaper/_cechenski-schodenniki-polina-zerebcova-vela-pyat-rokiv/602524 [Архівовано 10 січня 2015 у Wayback Machine.] "Чеченські щоденники
  3. http://www.kommersant.ru/doc/1777876 [Архівовано 21 грудня 2014 у Wayback Machine.] Коммерсант ВластЪ: Жизнь внутри войны
  4. http://blogs.voanews.com/russian/press/2011/10/25/chechnya-dairy-polina-zherebzova/ [Архівовано 14 лютого 2015 у Wayback Machine.] Голос Америки. Чеченский дневник.
  5. http://grani.ru/War/Chechnya/m.195108.html [Архівовано 29 січня 2015 у Wayback Machine.] Грани.ru Заключительный акт в Хельсинки

Посилання[ред. | ред. код]

Інтерв'ю[ред. | ред. код]