Мурзак-Коба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Координати: 44°31′50″ пн. ш. 33°41′59″ сх. д. / 44.530504° пн. ш. 33.699789° сх. д. / 44.530504; 33.699789

Див. також: Мурзак

Мурзак-Кобакримськотатарської — княжа печера) — мезолітичний грот в Криму, у Балаклавському районі Севастополя. Розташований у горі Ісар у Чорноріченському каньйоні на лівому березі річки Чорна. Стоянка є епонімною для мурзак-кобинської культури тарденуазького кола.

Відкритий радянськими вченими Сергієм Бібіковим і Е. В. Жировим в 1936.

Висота над рівнем річки 36 м. Стоянка знаменна подвійним похованням кроманьйонців, — перші поховання пізньої середньокам'яної доби.

Вироби[ред. | ред. код]

Комплекс налічує понад 4000 знахідок, головним чином крем'яних виробів й також кістяні знаряддя і кістки тварин барана, кабана, благородного оленя, кота, ведмедя[1] З домашніх тварин відома лише собака.

Серед кістяних виробів багатозубі гарпуни, шила проколи, наконечники стріл, голки з вушком, підвіски та інше.

Знайдені мікроліти тарденуазького типу (скребачки, різці, ножеподібні пластинки, геометричні мікроліти), вироби з кістки та рогу (гарпуни, шила, проколки, лощила), кістки сучасних видів тварин, багато мушель равликів.

Нуклеуси великі, переважно конічні, косо- або рівно-зрізані. Пластини середніх розмірів. Знарядь праці близько 300 екземплярів:

  • великий відсоток пластинок з виїмками (19,5 %);
  • скребків відносно мало (15 %).: більше половини скребків кінцеві, в тому числі понад 5 % на укорочених пластинах;
  • різці відносно нечисленні (14,3 %), зазвичай бічні на пластині;
  • мікроліти представлені переважно трапеціями (4,4 %). Вони невеликих розмірів;
  • круто-ретушуванні сегменти подовжених пропорцій. Їх значно менше за трапеції (1,0 %).
  • наявність окремих трикутників, косих й сегментоподібних вістрів та інше.

Рибальство й скотарство[ред. | ред. код]

Мурзак-Коба розташована над річкою Чорною яка в ті часи була значно більшою. Мешканці гроту ловили річкову рибу, про що свідчать численні знахідки кісток великої риби в печері — чорноморського лосося, вирозуба, рибця, судака, сома (за розміром грудного плавця деякі соми досягали 170 сантиметрів завдовжки).

Серед знайдених в печері кісток свиней до 70 % належали молодняку. А велике число кісток молодих тварин, як прийнято вважати, є ознакою придомашнювання цих тварин.

Поховання[ред. | ред. код]

Вік чоловіка становив 40-45 років, жінка була значно молодша — 20-25 років. Покійники лежали у витягнутому положенні на спині в неглибокій ямі головами на схід. До мурзак-кобинської культури також відноситься поховання виявлене у гроті Фатьма-Коба, що відрізняється від мурзак-кобинських.

Фактично для поховання не копали могилу, а засипали тіла камінням. Пізніше диким тваринам вдалося розкопати поховання і частоково пошкодити труп чоловіка. Після цього люди додатково заклали могилу ще кількома рядами каменю і засипали землею.

Антропологічно поховані належали до довгоголового та широколицього пізнього кроманьйонського типу[2]. На обох руках жіночого кістяка дві останні фаланги мізинців були ампутовані ще в дитинстві. Цей факт свідчить про існування у мезоліті Криму обряду відтинання пальців, який ще до недавнього часу зустрічався у відсталих народів — бушменів, аборигенів Австралії тощо. Скелети з ампутованими останніми фалангами на одному чи кількох пальцях знаходили в Європі у Пірінеях, але саме знахіднка в Мурзак-Коба дозволила стверджувати, що це було зумисне спотворення, а не медична операція. Права рука чоловіка заходить під ліву руку жінки, що свідчить, про те, що поховання було одночасним. В черепі чоловіка знайдено застряглий шматок кременю, що певно свідчить, про те, що він загинув насильницькою смертю. Ці дві обставини дають привід зробити припущення, про ритуальне вбивство молодої жінки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Векілова, Е. А. (1974). Природные условия и человек в палеолите Крыма. В книге: Первобытный человек и природная среда (рос.). Москва: Наука. с. 160—165.
  2. Цікаво, що неподалік в печері Фатьма-Коба було знайдене теж мезолітичне поховання яке однак зроблене за явно іншим обрядом і містить кістяки людей зовсім іншого, середземноморського, антропологічного типу.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]