Мусанг золотистий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мусанг золотистий
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feliformia)
Родина: Віверові (Viverridae)
Рід: Мусанг (Paradoxurus)
Вид:
Мусанг золотистий (P. zeylonensis)
Біноміальна назва
Paradoxurus zeylonensis
(Pallas, 1778)

Мусанг золотистий (Paradoxurus zeylonensis) — вид ссавців родини віверових.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 50–58 см. Довжина хвоста: 44–53 см, Вага: 3–5 кг.[1]Хутро золотисто-коричневого або темно-коричневого кольору. Волосся на задній частині шиї росте в зворотному напрямку, від плечей до голови. Самці й самиці зовні схожі, а підлітки мають більш темну і більш пухнасту шерсть.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид є ендеміком Шрі-Ланки. Зустрічається як у гірській місцевості, так і в низинах. P. zeylonensis залежить від лісів, хоча терпить незначні зміни середовища проживання.

Поведінка[ред. | ред. код]

Цей вид деревний, веде нічний та самітницький спосіб життя. Раціон в основному складається з фруктів, ягід, а доповнюють його безхребетних, а також широкий спектр дрібних хребетних. Цей вид у значній мірі відповідальний за поширення насіння з пальми, Caryota urens, економічно важливої рослини, яка виробляє природно солодкий цукор. Хоча це деревний вид, він часто годуються на лісовому ґрунті або в підліску. Молодь, як правило, помічена в період з жовтня по листопад, припускаючи, що відтворення відбувається в кінці року.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Головна загроза — вирубка лісів, оскільки великі території Шрі-Ланки очищаються від лісу, щоб звільнити місце для сільського господарства, лісової промисловості та урбанізації. У результаті цього, середовище існування P. zeylonensis стає фрагментованим, залишаючи невеликі ізольовані популяції.

Хоча не існує будь-яких конкретних заходів по збереженню цього виду на місці, деякі з місць проживання мають захист. Одним з оплотів цього виду є Синхараджський ліс, об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У культурі[ред. | ред. код]

Зображення мусанга золотистого є в 3-рупієвій монеті Шрі-Ланки й на поштовій марці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zootierliste. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 7 січня 2014. 

Джерела[ред. | ред. код]