Мускат гамбурзький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мускат гамбурзький (Мускат де Гамбург, Мускат чорний олександрійський, Тамайоза нягра Гамбург та ін.) — сорт винограду, ягоди якого пофарбовані в насичений синій колір, з невеликим червоним або фіолетовим відтінком. Цей сорт не відносять ні до технічних сортів, ні до столових.

Відзначаючи високу якість плодів Мускату Гамбурзького як для приготування вин, так і для безпосередньої подачі до столу, цей виноград назвали універсальним.


Історія виведення сорту[ред. | ред. код]

Сорт був виведений у Вікторіанської Англії для оранжерейної культури схрещенням сортів Франкенталь і Мускат олександрійський.

Уперше був описаний у 1858 році. Сьюард Сноу, садівник з маєтку Ерл Грей, описував, що виник Мускат Гамбурзький від схрещування чорного винограду Гамбург (старий синонім Скіаві Гросса) із Мускатом білим Олександрійським. Проведений у 2003 році аналіз ДНК підтвердив цю інформацію.[1]

На Заході сорт більше відомий під назвою Чорний Мускат, хоча має ще низку синонімів. У США його називають Голден Гамбург, у Франції — Мускат де Гамбург. У країнах колишнього СРСР, крім назви Мускат Гамбурзький, поряд із американським і французьким синонімами використовують назву Мускат чорний Олександрійський.

Сьогодні сорт культивується майже по всьому світу: у Сполучених Штатах Америки, Аргентині, Італії, Франції, Греції, Тунісі, Україні та Молдові.

Опис сорту Мускат гамбурзький[ред. | ред. код]

Ріст кущів середній. Вирощування на більш родючих ґрунтах сприяє розвитку лози висотою вище середньої. Ступінь визрівання пагонів високий, але при нестачі тепла і в умовах підвищеної вологості він погіршується. Молода лоза — світлорожевого кольору з густим опушенням. Дозрілі стебла — коричневі, з характерними червоними вузлами. Ступінь покриття пагонів листям високий.

Розмір листя — середній або великий. Форма листків — п'ятилопатева, серцеподібна. Є велика хвилястість по краю листа. Опушення нижньої поверхні листя рясне, зверху — малопомітне. Лист забарвлений у яскраво-зелений колір, із червоною облямівкою по краю зубців. Іноді на листі зустрічаються вкраплення буруватих плям. Квітки винограду двостатеві, але ступінь запилення невисока.[2]

Характеристика плодів[ред. | ред. код]

Наявність специфічного аромату, що нагадує мускус — характерна риса сортів, що відносяться до мускатних.

Грона середніх розмірів або великі (маса 168—267 г), конічні, гіллясті, іноді крилаті, нещільні. Довжина грон рідко перевищує 18-19 см; розмір ягід варіює, з переважанням великих, довжиною до 25-26 см.

Ягоди здебільшого великі (середня маса 100 ягід — 310—415 г). Форма ягоди округла, овальна, забарвлення — фіолетово-синє з густим пруїном.

Шкірка тонка, міцна. М'якоть м'ясисто-соковита, приємна на смак, з тонким оригінальним мускатним ароматом. Вистигає в другій половині вересня. Урожайність висока (13,3 т/га). Районований у Вінницькій, Закарпатській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та в Криму.

З недоліків сорту відзначається підвищена крихкість гребеня, схильність ягід до осипання і горошіння ягід[3], нестабільна врожайність. Важливими перевагами є те, що сорт витримує тривале перевезення і зберігання; має гарні смакові якості в свіжому та консервованому вигляді.

Йде на виготовлення десертних вин, соків, маринадів, варення, компотів.

Цукристість 18–20 %, кислотність — 4,5–6 ‰. Вегетаційний період — 140—150 днів. Сила росту кущів середня. Вистигання лози — 85–90 %. Урожайність — 135 центнерів з гектара.[4]

Особливості вирощування[ред. | ред. код]

Невисока здатність переносити зимові зниження температури не дозволяє вирощувати Мускат Гамбурзький в областях з морозними зимами. Мінімальна температура, яку виноград здатний витримати — -19 градусів. Сорт здатний приживатися на схилах південної та південно-західної орієнтації, вважає за краще легкі суглинки або супіски, може миритися навіть з піщаними ґрунтами. Відстань між рядами виноградника має бути не менше 2,3 метра. У ряду кущі розташовують на відстані півтора метра один від одного. Оптимальний результат дає формування лози по двуплечовому кордонному типу: висота штамба — 1,2 метра. Допуститмим є безштамбове вирощування сорту. Рекомендоване навантаження на кущ — не більше 20 пагонів, із яких плодоносними будуть від ½ до ¾. Обрізають пагони коротко, орієнтуючись на їх ступінь збереження після перезимування.

Виходячи з тривалості вегетаційного періоду (близько 150 днів), виноград відносять до середньопізніх сортів. Знімна зрілість настає в другій половині вересня.

Хвороби і шкідники[ред. | ред. код]

Мускат гамбурзький нестійкий до основних хвороб винограду. Він сильно уражається мілдью і оїдіумом, схильний до сірої гнилі. Виходячи з цього протягом сезону потрібне проведення декількох попереджувальних обробок від цих хвороб. Відзначається також нестійкість проти бактеріального раку і філоксери.[5]

Джерела [ред. | ред. код]

  1. Власюк С. Г. Садівництво і виноградарство: навч.посібник для серед.спец.навч.закладів із спец.N 3102 «Аагрономія». К. : Вища школа, 1990. — 373 c.
  2. Вержанский В. В. Виноградарство Южной Степи УССР: экономика и организация. Одесса: Маяк, 1976. — 140 c.
  3. Виноградарство Півдня України / Ред. Ромашка I.С. ХЕРСОН: Кн.–газ. Вид-во, 1960. — 198 c.
  4. Козак Г. Виноград: столові та технічні сорти / Г. Козак. Пропозиція: укр. журн. з питань агробізнесу. 2017. № 6. С. 140—143.
  5. Перспективні столові сорти та форми винограду / І. Ковальова [та ін.]. Пропозиція: укр. журн. з питань агробізнесу. 2017. N 7/8. С. 176—179.
  6. Семенов Г. М. Виноградарство и виноделие Херсонщины: советы авт. Виноградарю-любителю / Г. М. Семенов; соавт.: В. П. Быков, Е. И. Яценко, Е. М. Михалкина; худож. А. Г. Андреев. Херсон: Наддніпр. правда, 1995. — 67 c.
  1. Сорт універсального призначення, незамінний у виноробстві - Мускат гамбурзький.
  2. Власюк С. Г. Садівництво і виноградарство: навч.посібник для серед.спец.навч.закладів із спец.N 3102 «Аагрономія». К. : Вища школа, 1990. — 373 c.
  3. Горошіння винограду — причина дрібної ягоди.
  4. [Вержанский В. В. Виноградарство Южной Степи УССР: экономика и организация. Одесса: Маяк, 1976. — 140 c.]
  5. Сорт универсального назначения, незаменимый в виноделии — Мускат гамбургский.