Мухаммад Аттахіру I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухаммад Аттахіру I
Народився 19 століття
Помер 1903
Країна Нігерія
Посада султан Сокотоd
Батько Ахмаду Атіку

Мухаммад (Мухаммаду) Аттахіру (Тахір) I (*д/н — 15 березня 1903) — султан Сокото в 19021903 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Належав до династії дан Фодіо, гілки Атіку. Син султана Ахмаду Атіку. Про молоді роки обмаль відомостей. Після смерті небожа Абд ар-Рахмана став новим султаном Сокото. В цей час британські війська під орудою Фредеріка Лугарда вже зайняли південні області держави.

У січні 1903 року почалися бойові дії британців власне з військами Сокото, проет невдалі. У лютому ворог зайняв важливий емірат Кано.

Наприкінці березня 1903 року в запеклій битві біля Сокото султан зазнав нищівної поразки. Мухаммад Аттахіру I з прихильниками втік з міста. Британці зайняли столицю держави, призначивши новим султаном Мухаммада Аттахіру II з гілки Белло. При цьому релігійний титул халіфа скасували, а держава Сокото стала частиною протекторату Північна Нігерія.

Повалений султан намагався очолити повстання в Замфарі й Гомбе, де зібрав 30-тисячне військо. У квітні-травні султан здобув 2 перемоги, змусивши британців відступити з півночі держави. Але наприкінці липня 1903 року в битві біля Бурмі Мухаммад Аттахіру I зазнав поразки та загинув. Його син Мухаммад вів далі боротьбу, але зрештою зазнав поразки й утік до Судану.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Paden, John (1973). Religion and Political Culture in Kano. Berkeley, A: University of California Press.
  • Falola, Toyin (2009). Historical Dictionary of Nigeria. Lanham, Md: Scarecrow Press.
  • Falola, Toyin (2009). Colonialism and Violence in Nigeria. Bloomington, IN: Indiana University Press.