Мухоловка далекосхідна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка далекосхідна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Мухоловка (Muscicapa)
Вид: Мухоловка далекосхідна
Muscicapa griseisticta
(R. Swinhoe, 1861)
Посилання
Вікісховище: Muscicapa griseisticta
Віківиди: Muscicapa griseisticta
ITIS: 178665
МСОП: 22709200
NCBI: 670350

Мухоло́вка далекосхідна[2] (Muscicapa griseisticta) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae)[3]. Мешкає в Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Далекосхідна мухоловка

Довжина птаха становить 12,5-15 см, вага 15-17,5 г. Верхня частина тіла переважно сірувато-коричнева, нижня частина тіла білувата. Груди і боки поцятковані чіткими темними смугами. Нижні покривні пера хвоста білі, на крилах вузькі білі смуги, між дзьобом і очима бліді плями. Дзьоб і лапи чорні. Очі великі, навколо очей білі кільця. Виду не притаманний статевий диморфізм. У молодих птахів спина поцяткована білими і темними лускоподібними плямами.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Далекосхідні мухоловки гніздяться на Далекому Сході Росії (Приамур'я, Сахалін, Курильські острови, південна Камчатка), на сході Маньчжурії та в Північній Кореї. Взимку вони мігрують на Тайвань, Філіппіни, північний Калімантан, Сулавесі, Молуккські острови, Палау та на північний захід Нової Гвінеї. Бродячі птахи спостерігалися у В'єтнамі та на Алясці. Далекосхідні мухоловки живуть в хвойних лісах, зокрема в лісах даурської модрини, на узліссях і галявинах, звимують в рідколіссях, на полях і плантаціях. Зустрічаються поодинці або парами, на висоті до 2000 м над рівнем моря. Живляться комахами, іноді дрібними ягодами. В Росії гніздяться з середини травня до кінця липня.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Muscicapa griseisticta: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 12 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Brazil, Mark A. (1991) The Birds of Japan, Christopher Helm, London.
  • Kennedy, Robert S.; Gonzales, Pedro C.; Dickinson, Edward C.; Miranda, Hector C. & Fisher, Timothy H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.
  • Lee, Woo-Shin, Koo, Tae-Hoe & Park, Jin-Young (2000) A Field Guide to the Birds of Korea, LG Evergreen Foundation, Seoul.
  • MacKinnon, John & Phillipps, Karen (2000) A Field Guide to the Birds of China. Oxford University Press, Oxford.
  • Robson, Craig (2002) A Field Guide to the Birds of South-East Asia. New Holland, London.

Посилання[ред. | ред. код]