Мухоловка сіра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка сіра

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Підродина: Muscicapinae
Рід: Мухоловка (Muscicapa)
Вид: Мухоловка сіра
Muscicapa striata
(Pallas, 1764)
Ареал M. striata     Гніздування      Шляхи міграції      Зимування
Ареал M. striata     Гніздування      Шляхи міграції      Зимування
Посилання
Вікісховище: Muscicapa striata
Віківиди: Muscicapa striata
ITIS: 561250
МСОП: 22709192
NCBI: 69508
Fossilworks: 369549

Мухоло́вка сі́ра[1] (Muscicapa striata) — вид горобцеподібних птахів родини Мухоловкових (Muscicapidae). В Україні гніздовий, перелітний вид.

Опис[ред. | ред. код]

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Невеликий птах, розміром дещо менший за горобця. Маса тіла 13-19 г. Довжина тіла близько 14 см. Статевий диморфізм не виражений. Дорослий птах зверху сірий, з темно-бурою строкатістю на голові; низ білуватий, з темними рисками па волі; махові і стернові пера темно-бурі; дзьоб і ноги темно-бурі. У молодого птаха пера верху світло-вохристі, з бурою облямівкою; низ сірувато-білий, на перах вола і боків тулуба темно-бура верхівкова облямівка.

Від самок дорослої та молодої строкатої і білошийої мухоловок відрізняється однотоннішим забарвленням за відсутності білих смуг на крилах; від самок дорослої та молодої малої мухоловки — більшими розмірами і відсутністю білого кольору на хвості; дуже характерним є спосіб полювання.[2]

Звуки[ред. | ред. код]

Пісня — нетривале високотональне щебетання, поклик — різке «сіі».

Поширення[ред. | ред. код]

Сіра мухоловка поширена в Північно-Західній Африці, майже по всій Європі, в Азії на схід до Забайкалля та Індії. Перелітний птах, зимує у тропічній Африці.

В Україні гніздиться на всій території, крім рівнинної частини Криму; мігрує скрізь[2].

Чисельність[ред. | ред. код]

Чисельність в Європі оцінена в 14—22 млн пар, в Україні — 555—625 тис. пар. Розмір популяції в цілому скорочується[3].

Місця існування[ред. | ред. код]

Сіра мухоловка населяє світлі високо стовбурові соснові бори, розріджені ліси різних типів — діброви, сосново-дубові, ялиново-широколистяні, вільшняки, березняки. Якщо гніздиться серед густого лісу, обов'язково поблизу лісових галявин, просік. Часто зустрічається поруч з людиною: в селах, селищах, містах, де гніздиться в парках, садах, у дворах зі старими деревами, на алеях тихих вулиць.

Гніздування[ред. | ред. код]

Кладка
Гніздо з пташенятами

Гніздиться поодинокими парами. Гніздо завжди розміщується на горизонтальній опорі біля будь-якої вертикальної стінки, яка захищає його з одного боку: в напівзруйнованих дуплах дятлів, у неглибоких порожнинах стовбурів дерев, розгалуженні між стовбурами, на зламі стовбура. Інколи влаштовують гнізда в старих будівлях інших птахів — дроздів, зябликів, сільської ластівки. Біля житла людини мухоловка будує гніздо під карнизами будівель, за наличниками вікон, на виступах балок, в нішах стін тощо. Гніздо розміщується доволі відкрито на висоті 0,5-8 м (зазвичай 1,5-3 м). Нерідко воно буває неправильної форми (лоток зсунутий до краю) і являє собою невелику, неглибоку, чашоподібну пухку споруду. Будівельним матеріалом слугують суха трава, тонкі гілочки, луб'яні волокна, стебла моху, корінці, рідше лишайники, рослинний пух, соснова хвоя. Лоток вистилається тонкими травинками, волоссям, зрідка — пір'ям, сухим листям. У населених пунктах для будівництва використовується вата, нитки, мотузки, папір, ганчірки. Висота гнізда 3,5-5,0, глибина лотка 2,7-6,1, діаметр гнізда 7,5-9,5, діаметр лотка 4,5-6,5 см.

Повна кладка складається з 4-5 яєць, інколи з 6, зрідка із 3. Шкаралупа дещо блискуча, світла, зеленувато-сірого (майже оливкового) або рожево-пісочного кольору, рясно вкрита розпливчастими іржаво-коричневими та іржаво-бурими поверхневими плямами. Глибока плямистість сіро-фіолетового і сірого кольору. Середній розмір яєць 18,73×14,06 мм.

Більшість свіжих кладок з'являється в гніздах у третій декаді травня. Протягом року один виводок. Насиджують обидва з батьків протягом 12-14 діб. Вигодовування пташенят триває 12-13 діб.[4]

Живлення[ред. | ред. код]

Сіра мухоловка з кормом

Сіра мухоловка має добре розвинені навички полювання на крилатих комах. Вона живиться комарами й мухами, ловить бджіл, ос, ґедзів, бабок, денних і нічних метеликів. Свою здобич сіра мухоловка зазвичай хапає на льоту. Здобич видивляється з присади. Побачивши комаху, мухоловка злітає й ловить її гострим дзьобом. Із здобиччю у дзьобі вона повертається на гілку або у гніздо до пташенят. Мухоловки рідко годуються на землі, збираючи комах. Таку картину можна спостерігати під час дощу, коли в повітрі немає комах.

Охорона[ред. | ред. код]

Перебуває під охороною Бернської конвенції.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. а б Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.
  3. BirdLife International. Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status. — Cambridge, UK: BirdLife International, 2004. — 374 pp. (BirdLife Conservation Series No. 12).
  4. Птицы Белоруссии: Справочник-определитель гнезд и яиц / М.Е. Никифоров, Б.В. Яминский, Л.П. Шкляров. — Минск : Выш. шк, 1989. — 479 с. — ISBN 5-339-00209-8.

Література[ред. | ред. код]

  • Пекло А.М. Мухоловки фауны СССР. — Киев : Наукова думка, 1987. — 201 с.

Джерела[ред. | ред. код]