Муцівські Фудзівара

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mōtsū-ji. Портрет клану Ошу-Фуджівара, три покоління.
Домен клану Ошу-Фудзівара в Японії (1183)

Муцівські Фудзівара (яп. 奥州藤原氏, おうしゅうふじわらし, Осю-Фудзівара, «Фудзівара з Муцу»[1]) — японський самурайський рід емішійського походження, що володів провінціями Муцу і Дева у Північній Японії у 11 — 12 століттях, наприкінці періоду Хей'ан.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Муцівські Фудзівара походили від вождів північнояпонських автохтонів еміші, які стали державцями Ямато у 9 столітті. У 10 столітті вони контролювали невеликі землі в районі середнього Муцу, але значно розширили свої володіння у ході Дев'ятирічної війни 10511062 і Трирічної війни 10831087 років.

Рід веде свій початок від Фудзівари но Цунекійо. Він був одружений з донькою північно японського володаря Абе но Йорітокі. Через це у Дев'ятирічній війні Цунекійо брав участь на стороні Абе. Його син, Фудзівара но Кійохіра, народився під час цієї війни, і через повторний шлюб матері з представником роду Кійохара став носити чуже родове ім'я. В часі Трирічної війни Кійохіра перейшов на бік Мінамото но Йосіїе, повернув собі старе прізвище Фудзівара і, знищивши рід Кійохара, об'єднав провінції Муцу і Дева під своєю владою. Свою резиденцію він заклав у містечку Хіраїдзумі, яке стало політико-культурним центром середньовічніьої Північної Японії. Онук Кійохіри, Фудзівара но Хідехіра, отримав від Імператора Японії титул «сьоґуна-пацифіктора» і провінціала провінції Муцу. Його називали «Північним королем».

За головування Фудзівари но Ясухіри рід був знищений військами сьоґуна Мінамото но Йорітомо.

Голови роду Фудзівара[ред. | ред. код]

Ім'я українською Ім'я японською Роки життя Роки головування
1 Фудзівара но Кійоцуне 藤原経清 ? — 1062
2 Фудзівара но Кійохіра 藤原清衡 1056 — 1128
3 Фудзівара но Мотохіра 藤原基衡 1105 — 1157
4 Фудзівара но Хідехіре 藤原秀衡 1122 — 1187
5 Фудзівара но Ясухіра 藤原泰衡 1155 — 1189

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інколи помилково: Північні Фудзівара. Столичний аристократичний рід Фудзівара, який не мав відношення до муцівських Фудзівара, поділявся на 4 основні гілки, серед яких одна називалася Північною. Задля уникнення плутанини з цією гілкою, вживання сполучення «Північні Фудзівара» є небажаним.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — Київ: «Аквілон-Прес», 1997.