Мучниця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мучниця
Зображення
Наукова назва таксона Arctostaphylos Adans., 1763
Таксономічний ранг рід
Батьківський таксон Arbutoideaed
Вернакулярна назва manzanita[1], 熊果属[2][3] і 熊葡萄属[3]
Типовий таксон A. uva-ursi
Цей таксон є джерелом manzanitad
URL GRIN npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/taxonomygenus.aspx?id=929
CMNS: Мучниця у Вікісховищі

Мучниця (Arctostaphylos) ((/ˌɑːrktoʊˈstæfɪləs, -lɒs/;[4][5] від ἄρκτος «ведмідь» і σταφυλή «виноградне гроно») — рід рослин, що включає мучницю ([ˌmænzəˈntəz][6][7]) і ведмежі ягоди. Являє собою чагарники або невеликі дерева.

Існує близько 60 видів роду Arctostaphylos, від приземкуватих арктичних, прибережних і гірських видів до невеликих дерев до 6 м заввишки. Більшість з них вічнозелені (один вид листопадний), з дрібним овальним листям 1-7 см завдовжки, розташованим на стеблах по спіралі. Квітки дзвоникоподібні, білі або блідо-рожеві, зібрані в невеликі китиці по 2-20 штук; цвітіння відбувається навесні. Плоди — дрібні ягоди, що дозрівають влітку або восени. Ягоди деяких видів їстівні.

Види Arctostaphylos використовуються як кормові рослини личинками деяких видів лускокрилих, включаючи Coleophora arctostaphyli (яка живиться виключно A. uva-ursi) та Coleophora glaucella.

Поширення[ред. | ред. код]

Мучниця пінемат (A. nevadensis) зустрічається від Вашингтона до Каліфорнії.

Мучниця пінемат (A. nevadensis) зустрічається від Вашингтона до Каліфорнії. Мучниці, основна частина видів роду Arctostaphylos, присутні в чапарральному біому на заході Північної Америки, де вони зустрічаються від півдня Британської Колумбії в Канаді, Вашингтона до Каліфорнії і Нью-Мексико в США, а також на більшій частині північної і центральної Мексики.

Три види мучниці — A. alpina (альпійська мучниця), A. rubra (червона мучниця) і A. uva-ursi (звичайна мучниця) — пристосувалися до арктичного і субарктичного клімату і мають циркумполярне поширення на півночі Північної Америки, в Азії та Європі.

Незвичайна популяція мучниці зустрічається на горі Худ, в окрузі Сонома, Каліфорнія, де ростуть карликові ліси з домінуванням мендоського кипариса.

Викопні рештки[ред. | ред. код]

Один викопний плід †Arctostaphylos globula і кілька викопних плодів †Arctostaphylos menzelii були описані в середньоміоценових шарах району Фастерхолт поблизу Сілкеборга в Центральній Ютландії, Данія[8].

Вирощування[ред. | ред. код]

Вирощування, як правило, ускладнене через грибкові захворювання, а також через засоленість та лужність ґрунту. У спекотну погоду слід уникати надмірного поливу. Деякі сорти легше вирощувати.

Таксономія[ред. | ред. код]

У роді Arctostaphylos визнані наступні види:[9]

Див. також близькоспоріднений рід Comarostaphylis, який раніше часто включали до Arctostaphylos.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. база даних рослин Міністерства сільського господарства США
  2. 彭莳嘉, 罗源, 蔡宏宇 et al. 全球变化情景下的中国木本植物受威胁物种名录, A new list of threatened woody species in China under future global change scenarios // 生物多样性 — 2022. — Т. 30, вип. 5. — С. 21459. — ISSN 1005-0094doi:10.17520/BIODS.2021459
  3. а б 刘冰 (Bing Liu), 叶建飞 (Jianfei Ye), 刘夙 (Su Liu) et al. Families and genera of Chinese angiosperms: a synoptic classification based on APG III, 中国被子植物科属概览: 依据APG III系统 // 生物多样性 — 2015. — Т. 23, вип. 2. — С. 225–231. — 7 с. — ISSN 1005-0094doi:10.17520/BIODS.2015052
  4. Шаблон:MerriamWebsterDictionary
  5. Sunset Western Garden Book, 1995:606–607
  6. Шаблон:MerriamWebsterDictionary
  7. manzanita. Lexico UK English Dictionary. Oxford University Press. Архів оригіналу за 22 березня 2020.
  8. Angiosperm Fruits and Seeds from the Middle Miocene of Jutland (Denmark) by Else Marie Friis, The Royal Danish Academy of Sciences and Letters 24:3, 1985
  9. Arctostaphylos Adans. | Plants of the World Online | Kew Science. Plants of the World Online (англ.). Процитовано 29 квітня 2022.

Література[ред. | ред. код]