Мюльфіртлерське полювання на зайців

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У травні 2001 року в селі Рід-ін-дер-Рідмарк, що стала центром цієї трагедії, був встановлений пам'ятник на честь 419 по-звірячому вбитих тут радянських військовополонених. На обеліску нанесено закреслені палички для підрахунку жертв «полювання на зайців» — тільки кілька паличок внизу на пам'ятнику залишилися незакресленими.

Мюльфіртлерське полювання на зайців (нім. Mühlviertler Hasenjagd) — військовий злочин, скоєний нацистами в лютому 1945 року, в ході якого підрозділи СС, Вермахту, Гітлер'югенду за допомогою місцевого населення переслідували і по-звірячому вбили 410 радянських військовополонених, які втекли з концтабору Маутгаузен в регіоні Мюльфіртлер в Австрії. Сам факт такої масової втечі і те, що деякі з утікачів так і не були знайдені, був єдиним в історії цього концтабору.

У документах СС це полювання на людей цинічно називалося «Mühlviertler Hasenjagd», що дослівно перекладається з німецької як «полювання на зайців в окрузі Мюльфіртлер» або «Мюльфіртлерське полювання на зайців».

Історія[ред. | ред. код]

У ніч (при -8 °C) з 2 на 3 лютого 1945 року з барака № 20 (Блок смерті) німецького концентраційного табору Маутгаузен була здійснена масова втеча, в якій брало участь близько 500 осіб, в основному радянські військовополонені офіцери. Втеча була запланована на ніч з 28 на 29 січня, однак не відбулася з тієї причини, що 27 січня есесівці відібрали і вивели з бараку 25 найбільш фізично міцних ув'язнених, в тому числі й організаторів втечі. Наступного дня їхні товариші дізналися, що тих спалили живцем у крематорії[1].

Втеча була добре організованою. У той момент, коли одна частина ув'язнених закидала дві охоронні вежі різними предметами (вогнегасниками, камінням і палицями), друга група за допомогою намочених ковдр і частин одягу знешкодили електричний дріт, що було вирішальним фактором для успішної втечі.

Всього з концтабору вирвалося 419 чоловік, але понад 100 осіб загинуло вже перед табором — деякі падали без сил від виснаження, інші були вбиті кулеметним вогнем із вишок. Близько 300 ув'язненим вдалося добігти до найближчих лісів.

У бараку залишилося 75 зовсім виснажених в'язнів, які не змогли більше пересуватися, — їх розстріляли відразу ж після втечі інших. Більшість із 300 в'язнів, яким вдалося втекти, були виявлені командами СС першого ж дня і розстріляні на місці. На тих, які залишилися неспійманими, оголосили «полювання», в якому брали участь частини СС, жандармерія, Вермахт, Фольксштурм, Гітлер'югенд, а також були задіяні місцеві жителі.

Впродовж декількох тижнів майже всі в'язні-утікачі були застрелені або схоплені (живими 57 осіб). У документальному фільмі «Акція К» (1994) містяться свідчення очевидців, які стверджують, що це було не звичне «полювання» з рушницями «як на звіра», оскільки багатьох втікачів, особливо спійманих живими, не розстрілювали, а найжорстокішим чином забивали до смерті за допомогою підручних засобів. Причина такого ставлення до них полягла в тому, що на них просто жаліли патрони.

Як свідчать документи з архіва Маутгаузена:

«Трупи залишились лежати там, де людей вбили. Кишки і статеві органи були виставлені на всеогляд… У Лем-віллі жив один фермер, дружина якого почула ввечері шурхіт у хліві для кіз. Вона привела свого чоловіка, який схопив утікача й одразу ж наніс удар ножем у шию, з рани тут же пішла кров. Дружина фермера підскочила до помираючого і дала йому ще й ляпаса перед смертю…»

У документах архіву містяться описи ще цілої низки вчинених звірств місцевого населення над беззахисними в'язнями.

Відомо тільки про 11 радянських офіцерів, яких, незважаючи на величезну небезпеку, прихистили кілька місцевих селянських родин і остарбайтерів. Вони дочекалися приходу визволителів і залишилися живі.

Розслідування[ред. | ред. код]

У 1948 році у Відні і Лінці проходили судові розслідування з приводу цього злочину. Результати невідомі.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Подвигу повстання радянських військовополонених, що утримувалися в «Блоці смерті», присвячена документальна повість Івана Федоровича Ходикіна «Живі не здаються» (вперше видана в 1965 році), яка написана на основі спогадів декількох осіб, яким вдалося вижити після цього повстання і масової втечі. У повісті описуються умови утримання, підготовка до повстання «зсередини», хід повстання, власне сама втеча і те, як тим, хто вижив, вдалося дістатися на Батьківщину.

Подіям присвячений роман австрійської письменниці Елізабет Райхарт «Лютневі тіні» (1984, багаторазово перевиданий, перекладений англійською мовою).

Подвигу сім'ї Лангталерів, яка переховувала двох втікачів — радянських військовополонених із концтабору Маутгаузен, присвячена книга австрійського журналіста Вальтера Коля «Тебе теж чекає мати» (Auch auf dich wartet eine Mutter)[2].

За цими жахливими подіями був знятий австро-німецький фільм режисера Андреаса Грубера «Полювання на зайців» (нім. Hasenjagd — Vor lauter Feigheit gibt es kein Erbarmen), що вийшов у прокат в 1994 році, до 50-річчя закінчення Другої світової війни; дана художня кінострічка стала найкасовішим фільмом (близько 123 000 переглядів) 1994—1995 років в Австрії.

Тоді ж був знятий і документальний фільм «Акція К» (режисер Бернхард Бамбергер), який показав реакцію місцевих жителів на знятий художній фільм і дав можливість ще живим на той час свідкам висловити власну думку про ті події. У 1994 році фільм отримав в Австрії Велику премію, багаторазово транслювався на німецькомовній території Західної Європи.

За ініціативою Соціалістичної молоді Австрії (найбільшої молодіжної соціал-демократичної організації Австрії), у травні 2001 року в громаді Рід-ін-дер-Рідмарк в історичній області Рідмарк, була встановлена пам'ятна стела в пам'ять про цю трагедію.

Ті, які вижили[ред. | ред. код]

Одними з тих, які вижили, були Михайло Рибчинський і Микола Цемкало. Своєму порятунку вони зобов'язані сім'ї Лангталерів, які переховували їх аж до 5 травня, при цьому ризикуючи своїми життями, оскільки органи СС навіть 2 травня 1945 року на території Верхньої Австрії проводили зачистки місцевого населення за зраду. До того ж, це відбувалося, навіть не дивлячись на те, що Берлін був уже захоплений, і де-факто у фашистів не залишилося керівництва.

Подальша доля двох «везунчиків» склалася чудово. Микола і Михайло повернулися в СРСР, і контакт з ними перервався на довгі роки. А в 1964 році радянський дипломат у Відні випадково почув цю історію від одного австрійця, відшукав обох в СРСР та організував приїзд Миколи і Михайла до Австрії — в сім'ю Марії та Йогана, які подарували їм життя вдруге. Після завершення війни Михайло Рибчинський став директором тресту їдалень у Києві. Він одружився, виростив дочку, став дідом. Помер в 2008 році на 93-му році життя. Микола Цемкало працював у Дніпропетровську інженером. Його теж більше немає серед живих.

У сім'ї Лангталерів на фронті було четверо синів, і всі вони повернулися живими: хтось відразу в 1945 році, а хтось після декількох років полону.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Узники 20-го блока. Последний бой. За городом. 11 січня 2014. Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 15 лютого 2019.
  2. Близнеков, Владимир (2 вересня 2009). Охота на «зайцев» из Маутхаузена. Русский журнал. Архів оригіналу за 25 лютого 2020. Процитовано 15 лютого 2019.

Посилання[ред. | ред. код]