Міжнародна мережа соціально-побутового обслуговування моряків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міжнародна мережа соціально-побутового обслуговування моряків (ІСВАН) (англ. International seafarers’ welfare and assistance network, ISWAN) — некомерційна організація, яка сприяє покращенню добробуту моряків, безпосередньо підтримуючи їх у важких умовах.

Історія заснування[ред. | ред. код]

27 листопада 2012р. в Лондоні відбувається зустріч на якій члени Міжнародного комітету соціального забезпечення моряків (ICSW) проголосували за приєднання до Міжнародної мережі з надання допомоги морякам (ISAN). Нова організація отримала назву Міжнародна мережа соціально-побутового обслуговування моряків і вже у 2013 році почала свою активну діяльність.[1]

Місія[ред. | ред. код]

Основна мета діяльності ІСВАН — сприяти покращенню добробуту мореплавців, вирішувати проблемні питання у відповідності з розділами Конвенції про працю в морському судноплавстві (MLC)[2].

Діяльність[ред. | ред. код]

Свою діяльність ІСВАН здійснює через реалізацію наступних програм та проектів:

  • Проект боротьби з ВІЛ /СНІДом

Дворічний Глобальний пілотний проект боротьби з ВІЛ/СНІДом спрямований підвищити обізнаність серед моряків про ризики зараження ВІЛ / СНІДом та інфекціями, які передаються статевим шляхом, пропаганді безпечного сексу.

  • Охорона здоров'я жінок моряків

ІСВАН разом з Міжнародною асоціацією охорони здоров'я на морі (IMHA), Міжнародною федерацією працівників транспорту (ITF) та Спілкою медичного забезпечення моряків (SHS) провели низку досліджень для визначення потреб у галузі охорони здоров'я та добробуту жінок-моряків.

  • Програма гуманітарного реагування на морське піратство (MPHRP)
  • Надзвичайний фонд для моряків
  • Проект «Навчання на борту»

«Навчання на борту» — проект з міжнародної професійної підготовки, харчування та здоров'я, ініційований норвезькою морською адміністрацією у Хаугесунді від імені ІСВАН. 

Проект пропонує морякам доступну, безкоштовну мотиваційну програму навчання, яка дозволяє турбуватися про своє здоров'я та фізичну форму.

  • Гаряча лінія SeafarerHelp[3]

SeafarerHelp — вільна безкоштовна багатомовна гаряча лінія для моряків, яка працює цілодобово та безкоштовно і може приймати дзвінки з будь-якого куточка світу.

  • Проект партнерства з соціально-побутового обслуговування в портах є пілотним проектом ISWAN, який фінансується Фондом моряків Міжнародної федерації працівників транспорту (ITF ST) та керується Торговельною морською радою соціального забезпечення(MNWB). Проект сприяє створенню соціальних міжнародних закладів для мореплавців, у відповідності з Конвенцією про працю в морському судноплавстві (MLC).

В Україні створено 5 центрів[4], які забезпечують екіпажі іноземних суден, які заходять в українські порти, усіма необхідними  умовами для комфортного перебування:

Одеський Інтерклуб[5]

Ізмаїльський Інтерклуб

Інтерклуб порту «Південний»

Бердянський Інтерклуб

Місія мореплавців Центр «Летючий ангел» в Одесі  

  • International Seafarers' Welfare Awards

Щороку, починаючи з 2010 року, ІСВАН при підтримці Міжнародної морської організації та Міжнародної організації праці, проводить церемонію вручення Міжнародної нагороди за вагомий внесок у покращення добробуту працівників морської галузі за наступними номінаціями:

Найкраща судноплавна компанія року
Найкращий порт
Інтерклуб року
Найкращий працівник сфери обслуговування
  • Фотоконкурс для моряків

Кожен рік ІСВАН запрошує усіх мореплавців брати участь у фотоконкурсі. Світлини повинні відображати життя моряків (праця, відпочинок, перебування у порту).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ISWAN – International seafarers’ welfare and assistance network / Международная сеть социально-бытового обслуживания и помощи морякам (ИСВАН). Международные и Морские Органиации. Архів оригіналу за 8 травня 2016. Процитовано 7 березня 2016.
  2. Конвенція Міжнародної організації праці 2006 року про... | від 23.02.2006 (Сторінка 1 з 8). zakon5.rada.gov.ua. Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 7 березня 2016.
  3. ISWAN:: Seafarerhelp.org. www.seafarerhelp.org. Архів оригіналу за 13 березня 2016. Процитовано 7 березня 2016.
  4. Seafarers Centre Directory. www.seafarerswelfare.org. Процитовано 7 березня 2016.
  5. Odessa Seamen's Club. seamensclub.odessa.ua. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 7 березня 2016.

Джерела[ред. | ред. код]