Міжнародний орден Святого Станіслава

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний орден Святого Станіслава
Дата створення / заснування 2004
Категорія лауреатів нагороди Категорія:Кавалери міжнародного ордена Святого Станіслава

Міжнародний орден Свято́го Станісла́ва (пол. Order Świętego Stanisława) — міжнародний орден та одноіменна приватна відзнака, а також міжнародна організація національних асоціацій його кавалерів.

Історія[ред. | ред. код]

9 червня 1979 року «польський уряд» на еміграції (що не визнавався більшістю польської еміграції, а також не був визнаний в самій Польщі після 1989 року), видав указ про заснування Ордена Святого Станіслава[1].

1990 року цей орден отримав статус громадського, яким може бути нагороджена будь-яка людина.

Вальдемар Вільк, один із багатьох «Великих магістрів» Ордена Святого Станіслава

В Україні в травні 1999 року було офіційно зареєстровано українське відділення Ордена Святого Станіслава. У травні 2004 року Асамблея Великих Пріорів «Ордена святого Станіслава» провела реорганізацію Ордена. Відтоді Міжнародний орден святого Станіслава є міжнародною спілкою національних асоціацій його Кавалерів[2]. Його українське відділення перейменували в Асоціацію кавалерів ордена Святого Станіслава. Засновник ордена в Україні — уродженець міста Феодосія Великий Пріор Павло В'ялов[3], який помер у січні 2021 року[4].

Сертифікат міжнародного ордена Святого Станіслава

Декларативна мета ордена — благодійність, підтримка інвалідів та малозабезпечених сімей. Його члени, — впливові українські політики — члени парламенту, міністри, діячі культури (переважно періоду до 2014 року).[5]

Репутація[ред. | ред. код]

Орден має дуже неоднозначну і скандальну репутацію. У 2003 році його звинуватили в зв'язках з масонством. Екс-спікер Верховної Ради України Олександр Мороз з трибуни Верховної Ради заявив, що близько 30 вищих керівників держави входять до масонської ложі — «Ордена Святого Станіслава»:

Ми маємо інформацію про членство в цьому ордені посадових осіб, починаючи від керівників СБУ, міністра оборони і Генерального прокурора,

— говорив тоді Олександр Олександрович.

Пізніше таку думку підтримав український громадський діяч та радянський дисидент Левко Лук'яненко. Однак керівництво ордена всіляко заперечує ці звинувачення[6][7]:

Орден є закритим елітарним клубом, кавалерами якого стають в основному впливові і відомі громадські діячі. Списки членів ордена залишаються відкритими для всіх

Про обряд посвячення в кавалери ордена розповіла кавалерственна дама ордену Святого Станіслава IV ступеня, актриса і телеведуча Ольга Сумська[6]:

Проходить обряд в таємничій атмосфері. Найчастіше для такої важливої події вибирають церкви: Андріївську, Іллінську або Казанської ікони Божої Матері. Претендентів на нагороду викликають по черзі. Його Високоповажність великий пріор ордена Святого Станіслава в Україні Павло В'ялов в мантії і з мечем в руці вимовляє: «В ім'я Господа нашого Ісуса Христа». Він, немов королева Великої Британії, торкається краєчком леза плечей і проголошує чоловіка лицарем, надягає на нього багрову мантію і стрічку з відмітним знаком. Це таїнство дійсно нагадує масонські посвяти.

Акордеоніст і екс-депутат Верховної Ради Ян Табачник стверджував, що в той час, коли він отримував цей орден, це була дуже модна нагорода[6]:

Тоді була хвиля благодійності, і, мабуть, я потрапив в списки тих, кого вирішили нагородити. Але я не робив це заради ордена, не потрібні мені всі ці нагороди. Я вас благаю! Орден Святого Станіслава має свою історію, він дуже древній, дворянський. Але я скептично сприймаю все це: ну які ми зараз дворяни, які князі?! Я сміюся над цим.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Oświadczenie rządu R. P. na uchodźstwie w sprawie działalności Juliusza Sokolnickiego. „Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej”, s. 8, Nr 1 z 4 lutego 1987. 
  2. The International Order of St. Stanislas [Архівовано 27 жовтня 2020 у Wayback Machine.], www.ststanislas.org.uk
  3. Міжнародний Орден Святого Станіслава - Великий пріор Ордену. ioss.org.ua. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 29 січня 2021.
  4. Не стало Павла Вялова... ioss.org.ua. Архів оригіналу за 3 лютого 2021. Процитовано 29 січня 2021.
  5. Масоны. Со времен Б.Хмельницкого и по сегодняшний день[недоступне посилання]
  6. а б в Орден Святого Станислава: лохотрон для богачей или масонская ложа?. Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 30 січня 2021.
  7. Балом правят масоны?. Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 30 січня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]