Міжнародний сейсмологічний центр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
International Seismological Centre
Тип організація
Засновано 1964
Країна  Велика Британія
Director Дмитро Сторчак
Штат працівників 20 (2018)
Партнерство ЮНЕСКО[1]
Дохід 1 261 331 £ (2020)
Вебсайт: isc.ac.uk

Міжнародний сейсмологічний центр (англ. International Seismological Centre) (ISC) — це неурядова некомерційна організація, яка займається остаточним збором, остаточним аналізом і публікацією глобальної сейсмічної активності[2]. ISC було створено в 1964 році як міжнародну організацію, незалежну від національних урядів, яка продовжуватиме роботу в рамках Міжнародного сейсмологічного зведення зі збору та аналізу сейсмічних даних з усього світу, і зокрема для обробки збільшення потоку даних із Всесвітнього стандарту. Мережа сейсмографів (WWSSN), також заснована того року[3]. ISC вважає своїм першочерговим завданням збір і повторний аналіз усіх доступних дат сейсмічної розвідки землетрусів для отримання остаточних даних про землетруси[4]. Каталог ISC вважається «найповнішим і найавторитетнішим остаточним депозитарієм глобальних параметрів землетрусів»[5].

Призначення[ред. | ред. код]

Основною науковою метою Центру є остаточне узагальнення інформації про землетруси та показань, на яких вони базуються. Збір повідомлень про наслідки землетрусів також є важливою частиною його діяльності, і Центр повторно обчислює місце та час виникнення землетрусів у всьому світі, використовуючи всю доступну інформацію.

Продукти даних[ред. | ред. код]

Дані, які ISC збирає та обробляє, є основою для кількох продуктів даних.

Бюлетень ISC[ред. | ред. код]

Он-лайн бюлетень (друковане резюме доступне за окрему плату) є основною колекцією даних ISC, організованих за подіями. Приблизно через два роки всі зібрані дані про подію переглядаються, а гіпоцентри та магнітуди перераховуються; Рецензований бюлетень «вважається остаточним рекордом сейсмічності Землі»[6]. Більшість інших продуктів даних є підмножинами Бюлетеня.

Бюлетень ISC-EHB[ред. | ред. код]

Оригінальний бюлетень EHB містить події з 1960 по 2008 рік (до прийняття нового алгоритму локації), гіпоцентри яких були перераховані за алгоритмом Engdahl, van der Hilst та Buland, (1998) . Його замінив бюлетень ISC-EHB, який продовжує каталог до 2013 року.

Каталог ISC-GEM[ред. | ред. код]

Глобальний інструментальний каталог землетрусів ISC-GEM (1900-2013) (підготовлений на запит GEM Foundation) каталогізує землетруси магнітудою 5,5 або більше, придатні для моделювання та оцінки сейсмічної небезпеки та ризику. Епіцентральні розташування та гіпоцентральні глибини були перераховані з вихідних даних про час подорожі з використанням узгодженої моделі швидкості. Магнітуди виражаються як шкала магнітуд моменту (Mw), взята або з достовірних опублікованих значень сейсмічного моменту, або з перерахованих значень магнітуди поверхневої або об’ємної хвилі, перетвореної в M w за допомогою емпіричних співвідношень[7].

Довідкові події IASPEI Ground Truth (GT).[ред. | ред. код]

Довідкова база даних подій IASPEI містить 9280 землетрусів і вибухів, гіпоцентри яких були локалізовані в межах 10 км або менше, часто в поєднанні з дослідженнями на місці («земна правда»). Ці події були відібрані, щоб краще «бачити» структуру Землі та надати посилання на те, які сейсмічні мережі можна точніше відкалібрувати.

Бібліографія події[ред. | ред. код]

Бібліографія подій каталогізує наукові статті (переважно англійською мовою), які конкретно обговорюють понад 14 000 подій. Цінний список документів, який дозволяє уникнути проблем, властивих більшості пошукових служб, пов’язаних із варіантами назв місць чи їх написання, або тривіальних згадок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.unesco.org/sites/default/files/medias/fichiers/2023/10/UNESCO_List%20NGOs%20official%20partnership%20-%20Liste%20ONG%20partenariat%20officiel_September2023.pdf
  2. (Di Giacomo та ін., 2014); (Johnston та Halchuk, 1993).
  3. (Adams, 2010); (Musson, 2013).
  4. (Adams та Richardson, 1996).
  5. (Yadav та ін., 2009). In a 2008 document the U.S. Geological Survey said "it is because of the ISC's authoritative role that the USGS continues to refer to its final bulletin publication as 'preliminary'.
  6. Bulletin of the International Seismological Centre. .
  7. Overview of the ISC-GEM Catalogue. Процитовано 30 листопада 2014.