Міжнародний фестиваль класичної музики KharkivMusicFest

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний фестиваль класичної музики KharkivMusicFest
Жанр Класична музика
Місце проведення Україна Харків
Роки існування 2018—дотепер
Засновано Сергій Політучий,
Станіслав Христенко,
Ігор Тулузов
Організовано Фонд громади Харкова «Толока»
Вебсайт
Kharkiv Music Festival

KharkivMusicFest (укр. Харків Музік Фест) — щорічний міжнародний фестиваль класичної музики, який з 2018 року проходить у Харкові. Фестиваль включає не тільки концертну, але й просвітницьку програму, а також заходи з метою популяризації класичного музичного мистецтва. Фестивальні заходи проходять як у концертних залах Харківської обласної філармонії та Харківського Національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка, так і в незвичних для цього місцях — у метро, торгових центрах, арт-просторах, а також просто неба. Частина фестивальних заходів є вільною для відвідування та безкоштовною.

Співзасновники фестивалю: Сергій Політучий, Станіслав Христенко, Ігор Тулузов.

Організатор фестивалю — Фонд громади Харкова «Толока»[1].

Артистичний директор фестивалю — Віталій Алексейонок[en].

Історія фестивалю[ред. | ред. код]

«KharkivMusicFest» започатковано у 2018 році. Першим арт-директором фестивалю протягом трьох років був Станіслав Христенко[2].

2018 рік[ред. | ред. код]

У 2018 році фестиваль був присвячений 333-річчю з дня народження Йоганна Себастьяна Баха[3]. Він тривав з 14 по 29 березня. Започатковані у 2018 році фестивальний оркестр «KharkivMusicFest» та проєкт «Art Piano» стали візитівками фестивалю.

2019 рік[ред. | ред. код]

У 2019 році головною зіркою «KharkivMusicFest» був обраний Вольфганг Амадей Моцарт[4]. Фестиваль проходив з 23 березня по 7 квітня, склад фестивального оркестру розширився, він складається з провідних музикантів України та запрошених закордонних гостей[5]. Фестиваль отримав знак EFFE Label 2019—2020 від Європейської асоціації фестивалів[en] (англ. European Festivals Association)[6].

2020 рік[ред. | ред. код]

У 2020 році фестиваль був запланований на 28 березня — 11 квітня, але через карантинні обмеження, пов'язані з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 заходи було скасовано[7].

2021 рік[ред. | ред. код]

У 2021 році фестиваль був присвячений 250-річчю з дня народження Людвига ван Бетховена. Фестиваль складався з 22 концертних та 11 освітніх заходів, а також 9 спеціальних проєктів, частина з яких відбулася онлайн[8].

2022 рік[ред. | ред. код]

У 2022 році у фестивалі планувалися концерти Люки Дебарга, Нільса Вандерера та інших[9], але через збройне повномасштабне російське вторгнення фестивальні заходи обмежились символічним «Концертом проміж вибухів»[10][11], який відбувся у харківському метро, що стало прихистком для багатьох тисяч містян.

Учасники[ред. | ред. код]

Серед учасників фестивалю у різні роки — українські та закордонні зірки класичного музичного мистецтва, такі як композитор та диригент Мирослав Скорик[12], диригент Томаш Бугай[pl], піаністи Пол Льюїс[en] та Джордж Лі[en], дует Ігудесман і Джу[en], музиканти оркестру Музикантів Лувра[en], віолончеліст Готьє Капюсон, вокалістка Ольга Бусуйок[en] та інші.

Ініціативи фестивалю[ред. | ред. код]

Фестивальний оркестр KharkivMusicFest[ред. | ред. код]

Фестивальний оркестр — це симфонічний оркестр, який щорічно формується в рамках фестивалю «KharkivMusicFest». За ці роки до нього долучилися музиканти з провідних світових оркестрів, таких як Люцернський фестивальний оркестр[en], симфонічний оркестр BBC, Чеський філармонічний оркестр, Королівський філармонічний оркестр Стокгольма, Національний оркестр Бельгії, Грузинський і Словацький філармонічні оркестри, та інші[13].

Деякі з учасників оркестру також є концертуючими солістами і учасниками камерних ансамблів, що виступають на світових концертних майданчиках.

У різні роки у складі фестивального оркестру виступали такі солісти, як Вацлав Дворжак, Агата Шимчевська, Володимир Микитка, Тіль Хоффман, Мирослава Которович, під керівництвом таких диригентів, як Фахраддін Керімов, Іван Чередниченко, Станіслав Христенко та інших.

Конкурс молодих композиторів[ред. | ред. код]

Всеукраїнський конкурс молодих композиторів імені Бориса Лятошинського засновано у 2019 році в рамках Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest. Він ставить за мету розвиток творчості українських молодих композиторів, зростання значення їхніх творів, фахову орієнтацію молодих митців у професійному середовищі.

Конкурс проводиться щороку. Твори переможців звучать у виконанні професійних музикантів та солістів на концерті Call for genius, частиною якого є церемонія нагородження лауреатів[14].

Дитячий симфонічний оркестр KharkivMusicFest[ред. | ред. код]

Дитячий симфонічний оркестр «KharkivMusicFest» було створено у 2019 році. Колектив об'єднує близько 50 учнів освітніх музичних закладів Харкова і дає їм можливість набувати професійного досвіду оркестрового музикування, регулярно протягом року вдосконалювати виконавське мистецтво під орудою диригента колективу і досвідчених викладачів, знайомитися з шедеврами класичної музики, виступати на концертних майданчиках Харкова, а також інших міст і країн[15].

За три роки існування колективу юні оркестранти встигли попрацювати з диригентами з України (Віталій Ляшко, Наталія Стець, Назар Якобенчук, Юрій Яковенко), Німеччини (Віталій Алексейонок) та США (Станіслав Христенко).

Проєкти фестивалю[ред. | ред. код]

Art Piano[ред. | ред. код]

Постійній проєкт, який популяризує музичне мистецтво. Розфарбовані піаніно, розставлені в популярних серед містян локаціях, є однією з візитівок фестивалю. До перетворення їх на артоб'єкти долучаються як визнані митці, так і учні харківських художніх шкіл, студенти[16]. Біля піаніно проводять стихійні концерти, заграти на них може кожен.

Гід по класичній музиці[ред. | ред. код]

Проєкт, покликаний популяризувати класичну музику, підготувати авдиторію до її сприйняття. Гід по класичній музиці — серія анімованих відеороликів знайомить глядачів з цікавими науковими та історичними фактами зі світу класики, з видатними постатями, навчає етикету поведінки у театрі чи філармонії тощо.

Лекції для широкої авдиторії[ред. | ред. код]

Лекції для широкої авдиторії проводяться як під час проведення фестивальних заходів, так і поза ними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Toloka eng | Сфера культури. toloka.kharkiv.ua (англ.). Процитовано 11 березня 2023.
  2. Харьковские соглашения: сошлись на классике. Зеркало недели | Дзеркало тижня | Mirror Weekly. Процитовано 7 березня 2023.
  3. Golynska, Olga (9 березня 2018). «Kharkiv Music Fest-2018». МУЗИКА (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  4. Golynska, Olga (22 березня 2019). KharkivMusicFest: МОЦАРТ. МУЗИКА (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  5. Гончарук, Оксана (26 березня 2019). KharkivMusicFest 2019: Моцарт против MARUV в битве за уши украинцев. vesti.ua (укр) . Процитовано 26 березня 2019.
  6. УКРАЇНСЬКІ ФЕСТИВАЛІ З ВІДЗНАКОЮ EFFE 2019-2020 | Demcult (uk-UA) . 3 вересня 2019. Архів оригіналу за 7 березня 2023. Процитовано 7 березня 2023.
  7. Kharkiv Music Fest 2020 (отменен). kh.vgorode.ua (рос.). Процитовано 7 березня 2023.
  8. Бетховен, пианино на улицах и детский фестивальный оркестр: чем запомнится Kharkiv Music Fest 2021 харьковчанам (ФОТО). РЕДПОСТ (рос.). Процитовано 7 березня 2023.
  9. Kharkiv Music Fest 2022. kh.vgorode.ua (рос.). Процитовано 7 березня 2023.
  10. Концерт поміж вибухів: «KharkivMusicFest-2022» відкрився на платформі метро. umoloda.kyiv.ua (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  11. ‘Concert between explosions’ provides respite in Kharkiv subway shelter. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 7 березня 2023.
  12. ©2007- 2023; группа "Объектив", ООО "Медиа; Свободы, Площадь; Харьков (28 березня 2018). В рамках Kharkiv Music Fest в филармонии выступил знаменитый композитор и музыковед Мирослав Скорик (ВИДЕО). www.objectiv.tv (ru-RU) . Процитовано 7 березня 2023.
  13. Golynska, Olga (6 квітня 2021). Фестивальний оркестр – музична візитівка KharkivMusicFest’у. МУЗИКА (укр.). Процитовано 7 березня 2023.
  14. Call for Genius від Kharkiv Music Fest: українська культура потребує Лятошинського. The Claquers (укр.). 1 вересня 2020. Процитовано 7 березня 2023.
  15. У Харкові пройде «Музичний сторітелінг» | Справжня Варта. Справжня Варта. Харків. Процитовано 7 березня 2023.
  16. Международный музыкальный фестиваль KharkivMusicFest состоится в Харькове. Офіційний сайт каналу 1+1 (ru-RU) . Процитовано 7 березня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]