Міжнародний інститут менеджменту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бізнес-школа МІМ, Міжнародний інститут менеджменту, (англ. MIM Business School, International Management Institute) — перша бізнес-школа системної управлінської освіти в Україні та на території колишнього СРСР (заснована у 1989 році). Її створення ініціював український філософ та діяч Богдан Гаврилишин. Має акредитації АМВА (Association of MBA`s)[1], CEEMAN IQA (International Quality Accreditation)[2], МОН (Міністерство освіти і науки України), наразі[коли?] триває процес отримання акредитації AACSB. Входить до 5% кращих бізнес-шкіл світу за рейтингом Eduniversal[en][3]. Об’єднує 7-тисячну спільноту випускників. Президент інституту — Тихомирова Ірина Олегівна.

Портфель програм[ред. | ред. код]

Портфель програм Бізнес-школи МІМ складається з середньострокових програм pre-MBA та довгострокових МВА, Senior Executive МВА, DBA (Doctor of Business Administration).

Програми pre-MBA (7 місяців):

  • Бізнес
  • Лідерство
  • Бізнес-аналіз

Програма МВА триває 23 місяці, як і Senior Executive МВА.

Диплом МВА від МІМ – єдиний в Україні має одразу дві міжнародні акредитації: IQA від CEEMAN (Асоціація розвитку менеджменту в країнах Центральної та Східної Європи) та AMBA (Асоціація МВА).

За версією світового рейтингу EDUNIVERSAL «BEST MASTERS RANKING 2021»[4], МВА Бізнес-школи МІМ увійшла до топ-12 програм Executive MBA Східної Європи.

Бізнес-школа має потужні зв'язки з корпоративним світом. Співпраця не обмежується окремими програмами, адже передбачає участь керівництва компаній-партнерів у закритих заходах, консалтинг, дослідження тощо.

Історія[ред. | ред. код]

У 1989 суспільний діяч Богдан Гаврилишин ініціював заснування Міжнародного інституту менеджменту (МІМ-Київ) — першої в Україні бізнес-школи. Це було спільне підприємство Міжнародного інституту менеджменту в Женеві (пізніше IMD, Швейцарія) та Інституту економіки Академії наук України.

1990: У співпраці з кращими світовими бізнес-школами МІМ відкриває програму МВА у повній відповідності до міжнародних стандартів бізнес-освіти. Перший випуск – 29 магістрів бізнес-адміністрування. 1993: Стає членом Європейської фундації розвитку менеджменту (EFMD) – провідної світової інституції в сфері бізнес-освіти.

1995: Починає використовувати в програмі МВА розробки провідних бізнес-шкіл світу з комп’ютерної симуляції реалізації стратегії компанії.

1997: МІМ стає членом Асоціації розвитку менеджменту в країнах з динамічними суспільствами (CEEMAN) та отримує державну акредитацію та ліцензію Міністерства освіти України.

2000: Відкриває спеціальні навчальні програми для корпоративних партнерів.

2001: Відкриває лінійку Pre-МВА – середньострокових програм з розвитку управлінського персоналу.

2002: Створює міжнародний Центр інноваційних навчальних технологій спільно з Carnegie Mellon University (США).

2004: МІМ першим в регіоні отримує Міжнародну акредитацію якості IQA асоціації CEEMAN та відкриває програму для нового покоління CEO та власників компаній – Senior Executive MBA.

2007: Вперше організовує міжнародне стажування в Азії. В цьому ж році МІМ стає ексклюзивним партнером провідної бізнес-школи світу IMD (Швейцарія) у проєкті «Щорічний рейтинг конкурентоспроможності країн світу», завдяки чому Україна вперше була включена до рейтингу.

2009: Відкриває спеціалізовану програму МВА «Сучасний менеджмент в охороні здоров’я» в партнерстві з провідними медичними інституціями Канади.

2010: Відкриває унікальну дослідницьку програму підготовки докторів бізнес-

адміністрування DBA – найвищого визнаного у світі професійного ступеня еліти бізнесу.

2011: Вперше в СНД впроваджує дистанційне навчання в режимі реального часу з використанням відеозв’язку формату Full HD на базі технології CISCO Telepresence.

2013: Розвиває співпрацю з Інститутом стратегії та конкурентоздатності Гарвардської бізнес-школи та стає членом мережі Мікроекономіка конкурентоздатності.

Відповідний гарвардський курс стає доступним для слухачів МІМ.

2014: Укладає угоду про співпрацю з Вищою школою Адізеса, США (Adizes Graduate School).

2015:

  • Отримує міжнародну акредитацію AMBA (Association of MBAs), завдяки чому долучається до спільноти 5% кращих бізнес-шкіл світу.
  • Стає членом однієї з найпрестижніших асоціацій з розвитку університетських бізнес-шкіл – AACSB International.
  • Вперше організовує міжнародне стажування в Африці.
  • Започатковує МВА-РА програму підготовки управлінців нового покоління для державного сектору України – Generation.ua.
  • Стає членом Балтійської асоціації розвитку менеджменту Baltic Management Development Association (BMDA), підсилюючи свій вплив на регіональний ринок бізнес-освіти.

2016: Вперше серед бізнес-шкіл країн Східного Партнерства отримує відзнаку 4 Palmes of Excellence (категорія «Top business school with significant international influence») за версією світового рейтингу Eduniversal.

2017: У співпраці з видавництвом BookChef започатковує серію книг про бізнес «Бізнес-школа МІМ рекомендує».

2018: Корпоративна програма МІМ та «Донбасенерго» перемагає у світовому конкурсі корпоративного партнерства Асоціації МВА.

Цього ж року МІМ розширює портфель бізнес-симуляцій у співпраці з Harvard Business School Publishing (США) та ALEAS Simulations (США).

2019: До свого 30-річчя МІМ разом з партнерами відкриває майданчик для глобальної дискусії про майбутнє в Україні – Форум Facing the Future. Спікери форуму – світові експерти та лідери думок (хедлайнер - Ю.Н. Харарі). У цьому ж році Ірина Тихомирова, Президент МІМ, перемогла у номінації CEEMAN "Управління" і стала кращим керівником бізнес-школи року[5].

У 2019 році МІМ посилює співпрацю з управлінцями державного сектору, організовує програми для НБУ, Офісів підтримки реформ, Міністерства оборони України.

2020: Впроваджує технологію навчання «HyFlex» (частина слухачів перебуває в аудиторії, а інші приєднуються до групи в режимі онлайн).

У травні цього року стартувала онлайн-програма GNR.NEXT, реалізована в партнерстві з Гаріком Корогодським. Мета програми - підготовка нового покоління лідерів заради соціального розвитку країни. Це була швидка відповідь Бізнес-школи МІМ на нову COVID-реальність.

2021: Відкриває освітні програми в Таджикистані, мета яких – розвиток бізнес-освіти в Центральній Азії.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Accredited Schools. Association of MBAs (амер.). Архів оригіналу за 3 вересня 2021. Процитовано 3 вересня 2021.
  2. CEEMAN IQA Accredited Institutions. www.ceeman.org. Архів оригіналу за 16 лютого 2020. Процитовано 3 вересня 2021.
  3. Business school and university ranking worldwide. eduniversal-ranking.com (англ.). Архів оригіналу за 13 серпня 2021. Процитовано 3 вересня 2021.
  4. BEST MASTERS & MBAs RANKING Worldwide 2021. www.best-masters.com. Архів оригіналу за 27 червня 2021. Процитовано 3 вересня 2021.
  5. News. www.ceeman.org. Архів оригіналу за 3 вересня 2021. Процитовано 3 вересня 2021.