Міккі Сміт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міккі Сміт
Персонаж пов'язаний з Дев'ятий Доктор
Десятий Доктор
Роуз Тайлер
Марта Джонс
Раса Людина
Рідна планета Земля
Рідна ера XXI століття
Перша поява Роуз
Остання поява Кінець часу[ru]
Актор Ноель Кларк

Міккі (або Ріккі) Сміт (англ. Mickey Smith) — вигаданий персонаж британського науково-фантастичного телесеріалу «Доктор Хто», зіграний Ноелем Кларком.

Історія персонажа[ред. | ред. код]

Знайомство з Доктором[ред. | ред. код]

Перша зустріч механіка Міккі Сміта з Доктором була не з приємних. Його викрадають автони, і Свідомість Нестін заміняє його своїм шпигуном для стеження за Роуз Тайлер. Врешті-решт, Роуз і Доктор рятують його від прибульців, але самі летять подорожувати, попри всі вмовляння Міккі залишитися.

Через відліт Роуз на цілий рік її мати поклала всю вину за її зникнення на Міккі, через що його дванадцять місяців переслідувала поліція. Разом із Джекі Тайлер[en] він допоміг Докторові та Роуз урятувати Землю від родини Слівінів[en], яка намагалася знищити її, спровокувавши ядерну війну. Після цього випадку Доктор запропонував Міккі подорожувати разом з ним і Роуз, але той відмовився, посилаючись на те, що таке життя йому не личить.

В епізоді «Бум у місті» стосунки Роуз і Міккі погіршуються, оскільки вони більше не мають змоги лишатися вірними один одному через такий спосіб життя. Через чергову небезпеку світові Міккі у гніві кидає Роуз, лишаючи її на піклування Доктору.

В епізоді «Роздоріжжя» Доктор повертає Роуз назад до теперішнього часу, де Міккі намагається повернутися до нормального життя. Але вона вмовляє його запустити ТАРДІС, аби повернутися назад і допомогти Докторові з Джеком. За допомогою великої вантажівки вони відчиняють серце ТАРДІС, і корабель разом з Роуз зникає, знову лишаючи Міккі в невіданні.

Божевільне Різдво[ред. | ред. код]

На Різдво 2006 року Роуз повертається додому, де разом із Міккі вони збираються відзначити свято, яке згодом затьмарюється вторгненням Сікораксів. Новий Доктор допомагає їм захиститися від прибульців і знову вирушає подорожувати з Роуз.

Супутник Доктора[ред. | ред. код]

В епізоді «Шкільна зустріч» Міккі допомагає Докторові, Роуз і Сарі Джейн Сміт розкрити справжні особистості вчителів школи Деффрі Вейл, які насправді були крилітанцями. Після цієї події Міккі вирішує, що більше не хоче бути «бляшаним собакою», до якого можна звернутися у будь-який час, і вирушає подорожувати разом з Доктором і Роуз.

Повстання кіберлюдей[ред. | ред. код]

В епізоді «Повстання кіберлюдей» ТАРДІС випадково прибуває до паралельного Всесвіту, де Міккі помилково приймають за його паралельного двійника на ім'я Ріккі — найбільш розшукуваного злочинця Лондону через штрафи за стоянку. Разом зі своїми друзями він збирається скинути корпорацію «Cybus Industries», яка стала причиною повстання кіберлюдей у цьому епізоді. Захистивши людство від знищення, Міккі вирішує залишитися разом зі своєю бабусею (яка загинула в реальності Міккі, але ще жива в паралельній реальності), а також допомогти світові позбутися решти кіберлюдей.

Через події епізодів «Армія привидів» і «Судний день» у Міккі з'являється можливість повернутися назад до свого Всесвіту. Разом із групою бійців вони переслідують групу кіберлюдей, що втекли до світу Роуз, а також чотирьох далеків. Разом з Доктором вони знищують і тих і інших, але Міккі разом з родиною Роуз доводиться сховатися у паралельному Всесвіті, щоб їх не затягнуло до порожнечі — межі між світами. Доктор пояснив це тим, що всі істоти, що перетнули її, «заражені» і що їх так само могло затягти.

Нашестя Далеків[ред. | ред. код]

В епізоді «Кінець подорожі» щілина між світами знову відчиняється, Міккі разом з Роуз повертаються до рідного Всесвіту, щоб урятувати його від чергового нашестя далеків. У кінці епізоду Міккі вирішує залишитися в нашому Всесвіті, пояснюючи це тем, що його бабуся померла, а в тому світі його більше нічого не тримає.

Родина та особисте життя[ред. | ред. код]

Батько Міккі, Джексон Сміт, працював слюсарем. Коли Міккі був зовсім маленьким, він поїхав до Іспанії та не повернувся, через що його мати покинула його і залишила на піклування бабусі — Рити-Енн Сміт. Згодом вона загинула, впавши зі сходів.

До зустрічі з Доктором Міккі зустрічався з Роуз Тайлер. Після її відльоту їх стосунки почали погіршуватися, і Міккі вирішив, що вони більше не можуть бути разом, тому почав зустрічатися з Трішою Ділейні — дівчиною з магазину.

В епізоді «Кінець часу[ru]» з'ясувалося, що після повернення до рідного Всесвіту Міккі одружився з Мартою Джонс.

Кар'єра[ред. | ред. код]

У рідному Всесвіті Міккі працював механіком.

В епізоді «Сталева ера» Міккі вирішив залишитися у паралельному Всесвіті, де працював у місцевому інституті «Торчвуд», але після повернення до рідного світу він разом із Мартою почав працювати фрілансером.

Інші появи[ред. | ред. код]

Міккі фігурував у трьох книгах із серії New Series Adventures: «Переможці отримують усе», «Кам'яна Роуз» і «Бенкет потопельників».

У «Переможці отримують усе» Міккі опинився втягнутим у інопланетну війну, що ведеться за допомогою пульта керування. «Солдатами» війни виявилися викрадені люди, якими керували гравці, які думали, що насправді вони просто грають у гру. Разом із Доктором вони допомогли цим солдатам залишитися серед живих.

У «Кам'яній Роуз» Міккі проводив екскурсію для школярів у Британському музеї. Там він знайшов статую Фортуни, яка мала точнісінько такий самий вигляд, як Роуз.

У «Бенкеті потопельників» Міккі допомагав Докторові та Роуз дослідити таємниче затоплення морського судна і зустрів привида брата подруги Роуз (Кейші). З'ясувалося, що після зникнення Роуз, Кейша почала загравати до Міккі, але була їм відкинута, через що вона поширила чутку про те, що це він убив Роуз, і намовила своїх друзів відлупцювати його. Сам Міккі нічого не пам'ятав з того, що трапилося тієї ночі.

У журналі Doctor Who Magazine[ru] друкувався комікс «Квартирант», у якому Десятий Доктор тимчасово поселився до Міккі. Доктор дуже дратував Міккі, особливо в тому, що він робив усе краще за нього.

Також Міккі з'являвся в оповіданні «Взяття Міккі» та є головним адміністратором сайту «Who is Who?».

Додаткові факти[ред. | ред. код]

Появи у «Докторі Хто»[ред. | ред. код]

Епізоди[ред. | ред. код]

Список усіх епізодів, у яких з'являється Міккі Сміт:

Сезон 1 (2005)
Номер # Епізод Оригінальна назва Сценарист Режисер Дата виходу Код
157 1 Роуз Rose Рассел Т. Дейвіс Кейт Боук 26 березня 2005 1.1
160a 4 Прибульці в Лондоні Aliens of London Рассел Т. Дейвіс Кейт Боук 16 квітня 2005 1.4
160b 5 Третя Світова Війна World War Three Рассел Т. Дейвіс Кейт Боук 23 квітня 2005 1.5
163 8 День батька Father's day Пол Корнелл Джо Ехерн 14 травня 2005 1.8
165 11 Бум у місті Boom Town Рассел Т. Дейвіс Джо Ехерн 4 июня 2005 1.11
166b 13 Роздоріжжя The Parting of the Ways Рассел Т. Дейвіс Джо Ехерн 18 июня 2005 1.13
Сезон 2 (2006)
Номер # Епізод Оригінальна назва Сценарист Режисер Дата виходу Код
167 0 Різдвяне вторгнення Christmas Invansion Рассел Т. Дейвіс Джеймс Гоуз 25 грудня 2005 2.X
168 1 Нова Земля New Earth Рассел Т. Дейвіс Джеймс Гоуз 15 квітня 2006 1.4
169 3 Шкільна зустріч School Reunion Тобі Вайтхауз Джеймс Гоуз 29 квітня 2006 2.3
171 4 Дівчина в каміні The Girl in Fireplace Стівен Моффат Еврос Лін 6 травня 2006 2.4
172a 5 Повстання кіберлюдей The Rise of Cybermen Рассел Т. Дейвіс Джеймс Стронг 13 травня 2006 2.5
172b 6 Сталева ера The Age of Steel Рассел Т. Дейвіс Джеймс Стронг 20 травня 2006 2.6
177a 12 Армія привидів Army of Ghosts Рассел Т. Дейвіс Грем Харпер 1 липня 2006 2.12
177b 13 Судний день Doomsday Рассел Т. Дейвіс Грем Харпер 8 липня 2006 2.13
Сезон 4 (2008)
Номер # Епізод Оригінальна назва Сценарист Режисер Дата виходу Код
198b 13 Кінець подорожі Journey's End Рассел Т. Дейвіс Грем Харпер 5 липня 2008 4.14
202 17—18 Кінець часу The End of Time Рассел Т. Дейвіс Еврос Лін 26 грудня 2009 — 01 січня 2010 4.17—4.18

Новели[ред. | ред. код]

Назва Оригінальна назва Автор Дата виходу Аудіоверсія
Переможці отримують усе Winner Takes All Жаклін Райнер 19 травня 2005
Кам'яна Роуз The Stone Rose Жаклін Райнер 13 квітня 2006 Девід Теннант
Бенкет потопельників The Feast of the Drowned Стефен Коул 13 квітня 2006 Девід Теннант

Короткі оповідання[ред. | ред. код]

Назва Оригінальна назва Автор
Взяття Міккі Taking Mickey Джастін Річардс

Посилання[ред. | ред. код]

  • BBC — Doctor Who — Mickey Smith — Character Guide. BBC (англійською) . Архів оригіналу за 4 лютого 2007. Процитовано 29 липня 2016.
  • Міккі Сміт на Internet Movie Database (англ.)
  • Міккі Сміт на TARDIS Index File(англ.)