Мікропіле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схема яйця Haaniella erringtoniae з позначеним на ній мікропіле (у центрі)

Мікропіле (від грец. micrós.  — маленький і pýle — вхід) — отвір у оболонках яєць багатьох тварин, слугують для входження у яйце сперматозоїдів. Воно може у інших випадках слугувати для проходження всередину яйця поживних речовин під час його дозрівання. Існує у головоногих моллюсков, комах, осетрових і костистих риб і в інших; зазвичай розташовується у області анимального полюса яйця. Кількість мікропіле на однім яйці можучи коливатись від одного (наприклад, у дрозофілів) до кількох десятків (наприклад, у осетра — до 43).[1][2] У риб мікропіле — воронковидний канал, діаметр вихідного отвору такий, що перший проникший сперматозоід прегороджує шлях іншим.

Диаграмма сімязачатків, мікропіле у верхній частині

Мікропіле, або пилковхід[3], існує і у рослин; у них так називається вузький канал у покровах насіного зачатку, котрий може бути заповнений клітками обтуратора, через котрий можуть проникати пилкова трубка[2].[4]

Відкриття мікропіле зробив Иоганн Петер Мюллер.

Мікропіле губок[ред. | ред. код]

У губок терміном мікропіле позначають тонкий ділянку оболонки сплячої бруньки - геммули - через який клітини залишають оболонку після закінчення періоду спокою [2] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Микропиле // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  2. а б в Биология. Современная иллюстрированная энциклопедия. Гл. ред. А. П. Горкин; М.: Росмэн, 2006
  3. Пыльцевход // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп. т.). — СПб., 1890—1907. (рос. дореф.)
  4. Словарь ботанических терминов. — Киев: Наукова Думка. Под общей редакцией д.б.н. И. А. Дудки. 1984.