Міла Тененбаум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міла Тененбаум
лат. Mela Tenenbaum
Основна інформація
Місце народження Україна
Роки активності з 1979
Громадянство Україна Україна
Національність українка
Професія скрипалька
Освіта Національна музична академія України імені П. І. Чайковського
Інструменти скрипка, віола д'амур
Жанр класична музика
Колективи Київський камерний оркестр
Філармонійні віртуози[en]
Заклад Philharmonia Virtuosid

Тененбаум Міла (англ. Mela Tenenbaum, Україна) — класична скрипалька, також грає на віолі д'амур. Вона надихала композитора Дмитра Клебанова до написання п'єс для неї.[1] Вона записала багато творів Баха та камерної музики.

Біографія[ред. | ред. код]

Міла Тененбаум закінчила Київську консерваторію, де отримала ступінь магістра. З 1979 року працювала у Київській філармонії, грала у Київському камерному оркестрі. Вона також була солісткою та концертмейстером у камерному оркестрі «Perpetuum Mobile», ансамблі, що підтримується Національною спілкою композиторів України.

У 1990 році Міла Тененбаум емігрувала до Сполучених Штатів. З 1993 року вона була концертмейстером камерного оркестру «Філармонійні віртуози»[en], який заснував та яким керував американський диригент Річард Кеп[en] (1936—2006). (Інші джерела дають 1989 рік, як час імміграції, а 1991 рік — рік призначення).[2] Вона працювала на факультеті музичного фестивалю в Кіллінгтоні[3] і читала лекції в музеї Метрополітен і Смітсонівській установі.

Запис[ред. | ред. код]

Тененбаум записала сонати і партити Баха, "Мистецтво скрипки" Локателлі, скрипкові концерти Моцарта і Скрипковий концерт Бетховена.[4] Вона записала концерт для чотирьох скрипок сі-бемоль, RV 553 Вівальді зі своїм чоловіком Олександром на 2-й скрипці.[4] Вона відома також виконанням салонного репертуару, наприклад, творів для скрипки і фортепіано, записаних під назвою "Пісні без слів" з піаністом Каппом, таких композиторів, як Фріц Крейслер і Генрик Венявський. Рецензент порівняв її з Яшею Хейфец і зазначив: "Хоча Мела Тененбаум має яскравий, сталевий тон і гостре ритмічне відчуття, в її виконанні немає нічого механічного чи моторизованого. Її тон під контролем, а ліва рука готова до можливостей виразної аплікатури і тонких портаментів, які так необхідні в цьому репертуарі".[5]

У 1995 році вона записала музику, яку грала на лайнері "Королева Єлизавета 2" з піаністом Антоном Нелом, під назвою "Чаювання на QE2".[6] Вона записала альтовий сольний концерт, знову ж таки з Каппом, з транскрипцій та оригінальних творів, П'єси для альта та фортепіано, ор. 39, Шоссона та Капрису з "Пам'яті Паганіні", ор. 9, Анрі Вьєтемпа. Рецензент описав її гру у двох угорських танцях як "спонтанну і розкуту, драматичну з хвилюючим відтінком безрозсудності".[7] 1997 року вона записала альтовий концерт Клебанова та "Японські силуети" — "унікальне поєднання пісенного циклу і концерту для альта з оркестром "Віртуози філармонії" під керівництвом сопрано Наталії Біорро та Каппа.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дмитро Клебанов [Архівовано 14 серпня 2018 у Wayback Machine.] classical.net (англ.)
  2. Фельдмаршал оркестру [Архівовано 15 серпня 2018 у Wayback Machine.] nytimes.com 18.03.2001 (англ.)
  3. Музичний фестиваль у Кіллінгтоні [Архівовано 19 жовтня 2020 у Wayback Machine.] killingtonmusicfestival.org (англ.)
  4. а б WQXR | New York's Classical Music Radio Station. WQXR (англ.). Процитовано 21 лютого 2023.
  5. Music In The Mountains - Residency & Concerts. Killington Music Festival (амер.). Процитовано 21 лютого 2023.
  6. Mela Tenenbaum - Tea Time on the QE2 Album Reviews, Songs & More | AllMusic (англ.), процитовано 21 лютого 2023
  7. MELA TENENBAUM--Viola recital - Classics Today. www.classicstoday.com. Процитовано 21 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]