Мілла Йовович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мілла Йовович
серб. Мила Јововић
сербохорв. Mila Jovović

На Каннському кінофестивалі, 2019
Ім'я при народженні Милиця Богданівна Йовович
Інші імена англ. Milica Jovovich
серб. Милица Јововић / Milica Jovović
Народилася 17 грудня 1975(1975-12-17)[2][3][…] (48 років)
Київ, Українська РСР, СРСР[2]
Національність росіянка[5], українка[6], чорногорці[5]
Громадянство  США
 Україна
Діяльність кіноакторка, модель, співачка, телеакторка, fashion model, акторка озвучення, виконавча продюсерка, гітаристка, поетка, авторка пісень, еротична модель
Роки діяльності з 1988
У шлюбі з Пол Вільям Скотт Андерсон
Діти Евер Андерсон, Dashiel Edan Andersond і Osian Lark Elliot Jovovich-Andersond
Батьки Bogdan Jovovichd
Логінова Галина Михайлівна
Брати / сестри Marco Jovovichd
IMDb nm0000170

CMNS: Мілла Йовович у Вікісховищі
Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Мі́лла Йо́вович (англ. Milla Jovovich [ˈjvəvɪ] YOH-və-vitch); нар. 17 грудня 1975(19751217), Київ) — американська акторка, співачка, модель, модельєрка. Повне ім'я — Милиця Богданівна Йовович[8][9].

Раннє життя[ред. | ред. код]

Народилась 17 грудня 1975 року в Києві. Бабуся Милиці була з України[10]. Її мати, російська акторка українського походження Галина Логінова, познайомилася з батьком, чорногорцем Богданом Йововичем, у Києві, коли він навчався на лікаря-терапевта в Київському медичному інституті за програмою навчання іноземних студентів[11][12][13]. Мати закінчила в Дніпропетровську школу, у 1972 році закінчила ВДІК, після отримання диплома повернулася в Україну і працювала акторкою (1973—1980) на кіностудії імені Олександра Довженка[11][12] до еміграції.

Милиця Йовович перші 5 років життя провела в Україні, спочатку майже рік ходила до дитсадка міста Дніпро,[14] а потім жила з матір'ю в Києві на вулиці Богомольця. Ходила на акторські заняття матері[12].

У січні 1981 року родина емігрувала у США, оскільки батьку не дали візу в СРСР[11]. Проте спочатку сім'я Йовович жила в Лондоні, а лише потім у Сакраменто, після чого переїхала в Лос-Анджелес[11][13]. Почавши відвідувати громадські школи в Лос-Анджелесі, Милиця за три місяці освоїла англійську мову, але в школах до неї неприязно ставилися інші діти, бо її батьки були з СРСР (що було пов'язано з новим витком холодної війни).

Йовович почала кар'єру моделі в 9 років, у 1984 році, під керівництвом матері. Також вона займалася музикою (спочатку фортепіано, зупинилась на гітарі). У вільний час любила робити замальовки[12].

У 1994 році батька заарештували і засудили на 20 років за фінансові махінації з медичними страховками. Проте він провів у в'язниці тільки 5 років і вийшов в 1999 році. За словами Йовович, в'язниця пішла її батькові на користь і змінила його в набагато кращий бік.

Вихованням Мілли і її просуванням у шоу-бізнесі на початковому етапі займалася мати, яка в 1987 і сама повернулася в кіно.

Модельна та акторська кар'єра[ред. | ред. код]

У модельному бізнесі з 9 років, вперше з'явилася на обкладинці італійського журналу «Lei». Пізніше відомий американський фотограф Річард Аведон запропонував їй фотосесію для журналу «Mademoiselle». Коли редактор журналу дізнався вік моделі, він поспішив зняти фотографію Йовович. Тільки після попередження з боку Аведона фотографії були відновлені. Проблема залучення неповнолітніх в шоу-бізнес на кілька місяців стала предметом розмов американських ток-шоу. В цей рік Йовович з'явилася на обкладинках 15 журналів. Будучи семикласницею, 12-річна Йовович кинула школу, щоб остаточно зосередитися на роботі моделі. У 1994, в 19 років, вона стала громадянкою США.

В кіно дебютувала в 13 років, втіливши молодшу сестру героїні Шерілін Фенн у «Злитті двох місяців».

Після цього знімалася в таких кінофільмах, як «Повернення до блакитної лагуни» (1991); «Каффс» (головна жіноча роль); «Чаплін» (1992)  (Мілдред Герріс); «Його гра» Спайка Лі (роль повії); та в телефільмі «Нічний потяг до Катманду» (студія Діснея). Найкращими вважаються ролі супергероїні Лілу в «П'ятому елементі» та Жанни д'Арк у фільмі «Посланниця: Історія Жанни д'Арк» Люка Бессона.

Мілла Йовович взяла участь у рекламній кампанії Revlon «Найбільш незабутні жінки світу». Вона уклала контракти з Hugo Boss, Guess, Calvin Klein; гонорари досягали 3 тисяч доларів в день. C 1998 року Йовович — рекламне обличчя L'Oréal.

У 2000 році на відкритті Берлінського кінофестивалю відбулася прем'єра нового фільму за участю Йовович і Мела Гібсона — картини Віма Вендерса «Готель Мільйон доларів» за сценарієм соліста групи U2 Боно. Картина отримала приз фестивалю — «Срібного ведмедя». 2001 року Йовович знялася в комедії Бена Стіллера «Зразковий самець».

Йовович спільно з моделлю Кармен Гоук створила лінію одягу «Jovovich-Hawk». 2004 року була найвисокооплачуванішою моделлю, рекламуючи косметику L'Oreal. Згідно з рейтингом журналу Forbes, її дохід склав 10,5 млн доларів (з урахуванням гонорарів за знімання у фільмах).

Знялася в шести бойовиках «Обитель зла» режисера Пола Андерсона. У березні 2006 року вийшов трилер «Ультрафіолет». У тому ж році відбувся обмежений реліз кримінальної драми «45-й калібр».

На офіційному вебсайті Йовович було оголошено про участь у фільмі Пола Верговена «The Winter Queen» за романом Бориса Акуніна. 28 лютого 2007 року назву фільму змінено відповідно до оригіналу на «Азазель».

У 2009 році знялася в еротичній фотосесії для журналу «Purple Fashion», фотограф Маріо Сорренто.

Мілла Йовович на панелі Resident Evil: Afterlife на WonderCon, 2010

У 2010 році стала обличчям спеціальної благодійної сумки від Tommy Hilfiger, випущеної обмеженим тиражем в допомогу асоціації Breast Health International, що займається проблемами раку молочної залози у ​​жінок.

Того ж року знялась у фільмі «Викрутаси» з російськими акторами Костянтином Хабенським та Іваном Ургантом. Під час просування фільму брала участь у шоу «Прожекторперісхілтон» (випуск від 19 лютого 2011).

У січні 2019 року на кінофестивалі «Санденс» відбулась прем'єра фантастичної мелодрами «Райські пагорби», в якій Мілла Йовович зіграла одну з головних ролей.

Музична кар'єра[ред. | ред. код]

Йовович з дитинства займалася вокалом і грою на фортепіано, грою на електрогітарі — з 13 років, а звукозаписом — з 15 років. Музичну кар'єру розпочала з допомогою музиканта Кріса Бреннера.

В 1993 році саундтреком до фільму «Під кайфом у сум'ятті» стала її «Пісня чужинця» (англ. The alien song).

У 1994 році Йовович випустила перший музичний альбом «The Divine Comedy» («Божественна комедія»). В альбом увійшов запис української народної пісні «Ой у гаю при Дунаю» у її виконанні (українською мовою, під назвою In a Glade). Йовович вирушила зі своїм гуртом «Plastic Has Memory» в гастролі Європою та США.

У 1998 році випустила другий альбом The Peopletree Sessions. У 2012 — сингл Electric Sky.

Мілла Йовович та Україна[ред. | ред. код]

Спочатку Йовович говорила про свою змішану ідентичність з перевагою російської, відзначаючи, що мовою її виховання була російська. Після Помаранчевої революції та з розгортанням російської агресії вона почала підтримувати Україну: брати участь у зборах коштів, благодійних проєктах, поширювати інформацію та підтримувати українські бренди.

У 1994 році для свого першого альбому «The Divine Comedy» записала українську народну пісню «Ой у гаю при Дунаю» (In a Glade), яку виконала українською мовою. Як говорила Йовович у пізніших інтерв'ю, з періоду життя в СРСР вона пам'ятала колискові, які їй співали.

У 2005 році (після перемоги першого Майдану) Йовович відвідала Україну для участі у святкуванні 80-річчя міжнародного дитячого табору «Артек» в Криму. 20—25 серпня 2005 року Йовович та її мати Галина Логінова відвідали Київ і співали українські пісні[12]. У Києві в Галини Логінової залишилося багато друзів, з якими вони також зустрілися. Відвідали Києво-Печерську лавру з екскурсією, Андріївський узвіз, Пирогово[12]. Йовович купила багато українських строїв на Андріївському узвозі для своєї модельєрської роботи: «Це дуже важливо для мене, для натхнення».

У 2009 в інтерв'ю французькому виданню «Purple» (у якому Росією називають весь СРСР) Йовович говорила: «Я виросла частково в Україні, бо моя бабуся звідти. Але моя мати була з Москви, тож переважно я росла там».[10] На запитання, чи почувається вона росіянкою, виїхавши в такому ранньому віці, відповіла: «Авжеж. Я досі розмовляю російською. Спілкуюся нею зі своєю дочкою. Читаю їй російські вірші та оповідання. Мої корені дуже важливі — вони роблять мене тією, хто я є».[10] В інтерв'ю 2016 року українському Vogue Йовович на питання, чи вважає себе українкою, відповіла, що ні, бо надто довго жила у США.[15]

21 лютого 2014 року, під час Революції гідності Мілла Йовович у дописі на Фейсбук підтримала українців, закликала шанувальників робити пожертви до благодійних фондів допомоги українцям, що постраждали під час революції. При цьому в дописі вона сказала, що важко зрозуміти, що є правильним, а що ні, що у владній боротьбі є сірі зони і єдиний бік, який вона прийме, це допомога постраждалим людям: матерям, дітям та літнім. У дописі Йовович вживала вираз «the Ukraine» (на Україні) і зазначила, що не має смаку до політики[16]. Пізніше Йовович оголосила про збір коштів. "Не має значення, що стало причиною конфлікту, постраждали невинні люди, і це неприпустимо. Зараз я в пошуках благодійних організацій. Можливо, я сама організую фонд, а також спеціальний вебсайт, на якому буде висвітлюватися, що відбувається в Україні зараз"[17].

26 лютого 2022, під час повномасштабного російського вторгнення в Україну 2022 року Йовович на своїй сторінці в Instagram підтримала Україну та прикріпила у профілі посилання на організації, де можна долучатись для допомоги. В дописі вжила форму «Ukraine» без артикля (в Україні)[18].

«Я з розбитим серцем і приголомшена, намагаючись осмислити події цього тижня на моїй батьківщині в Україні. Мою країну та народ бомблять. Друзі та сім'я ховаються. Моя кров і мої корені походять як з Росії, так і з України. Я розриваюся на дві частини, спостерігаючи за жахом, що розгортається, руйнуванням країни, переміщенням сімей, навколо яких усе їхнє життя лежить в обвуглених уламках. Я пам'ятаю війну на батьківщині мого батька в колишній Югославії та розповіді моєї родини про травми та терор, які вони пережили. Війна. Завжди війна. Лідери, які не можуть принести мир. Нескінченна сила імперіалізму. І завжди народ розплачується кров'ю та сльозами».[19]

28 травня 2022 року бренд чернігівської дизайнерки прикрас Валерії Гуземи оприлюднив фото[20] з Мілою Йовович у хенд-мейд прикрасі Гуземи з патріотичної колекції Freedom Jewelry: золоте серце-підвіска на синій та жовтій шовкових нитках.[21] Вартість комплекту складала 9100 гривень[20]. 6 червня 2022 року на Instagram сторінці Ukrainian Song Project в рамках проєкту "Найвідоміші українці світу" з'явилося відеозвернення Мілли Йовович до українського народу.[22]

«Я хочу передати послання любові і підтримки всім українцям у цей найжахливіший період їхньої історії, коли націю просто розривають на шматки, коли мільйони людей змушені тікати в інші країни і ставати біженцями, коли воїни відважно б'ються проти усього цього. Я хочу вам сказати: ми бачимо вас, ми молимося за вас і ми любимо вас. І ми вдячні вам за те, що ви боретеся за свою свободу».[23]

Також Йовович розповіла про свого дядька, якого війна застала в Україні: "Мій дядько безпорадний. Він дуже хворий, живе із донькою і щодня слухає, як ракети пролітають над його фермою".[22]

16 липня 2022 року[24] в Каннах на подію публічного фандрайзингу для боротьби зі СНІДом amfAR Йовович прийшла у голубій з жовтим сукні українського бренду Lever Couture одеситки Лесі Верлінг’єрі[25], який також носять Леді Гага, Нікі Мінаж, Гвінет Пелтроу, Гайді Клум та Дженніфер Лопес[26].

10 жовтня 2022 року, після масованого ракетного обстрілу України 84-ма російськими ракетами, Йовович написала[27]:

«Моя батьківщина Україна постраждала від численних ракетних ударів. Мирні жителі лежать мертві на вулицях колись мирних міст, вулицями яких я ходила та милувалася красою. Я спустошена руйнуванням і не можу уявити, яке горе зараз переживає мій народ. Я можу тільки сказати їм, що моє серце з ними. І воно розбивається за них. І я хочу, щоб вони знали, що я стою з ними. #slavaukraini».[27]

27 лютого 2023 року, «на честь першої річниці війни» Мілла Йовович взяла участь у благодійному проєкті українського бренду Lever Couture під назвою Love letters to Ukraine: вона прочитала драматичний вірш про російське вторгнення, який був пізніше вишитий на сукні бренду, проданій на аукціоні, всі виручені кошти були спрямовані в Фонд Олени Зеленської.[28][29]

У Посольстві США в Україні фото Мілли Йовович поміщене у фотогалереї відомих музикантів, вчених, художників, інженерів, дипломатів, акторів українського походження. Серед них — Ігор Сікорський, Дастін Гоффман, Девід Духовни, Боб Ділан та інші.[30]

Особисте життя[ред. | ред. код]

У1992 році 16-річна Йовович вступила в шлюб з партнером за фільмом «Під кайфом у сум'ятті», 21-річним Шоном Ендрюсом. Через два місяці вони розлучилися.[31] Пізніше одружилася у Лас-Вегасі з на 17 років старшим Люком Бессоном, що вважав її своєю музою. Під час весілля стрибнула з парашутом з літака. Розлучилися в 1999 році.

22 серпня 2009 року одружилася з режисером Полом Андерсоном. Пара виховує трьох дітей — Евер Габо Андерсон (3 листопада 2007), Дешилл Іден Йовович-Андерсон (1 квітня 2015) та Ошин Ларк Елліот Йовович-Андерсон (2 лютого 2020).

У 2017 році через загрозу передчасних пологів перенесла екстрений аборт на 5-му місяці вагітності.

На своєму сайті Йовович публікує витяги із щоденника, де розповідає про різні події у своєму житті. Виступає за легалізацію канабісу, з'являлася на обкладинці «High Times».

Займається бойовими мистецтвами, зокрема, бразильським джіу-джитсу. Лівша. Вільно говорить англійською, сербською, французькою та російською.

Проживає в Лос-Анджелесі, Нью-Йорку і Парижі[32][33].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1988 Злиття двох місяців Two Moon Junction Саманта Делонпре
1988 Нічний потяг до Катманду The Night Train to Kathmandu Лілі Маклеод
1991 Повернення до блакитної лагуни Return to the Blue Lagoon Ліллі
1992 Каффс Kuffs Майя Карлтон
1992 Чаплін Chaplin Мілдред Гарріс
1993 Приголомшені та збентежені Dazed and Confused Мішель Борроуз
1996 У дзеркала два обличчя The Mirror Has Two Faces дівчина в рекламі
1997 П'ятий елемент The Fifth Element Лілу
1998 Його гра He Got Game Дакота Бьорнс
1999 Жанна д'Арк Joan of Arc Жанна д'Арк
2000 Готель «Мільйон доларів» The Million Dollar Hotel Елоїза
2000 Золотий пил The Claim Люція
2001 Зразковий самець Zoolander Катинка
2002 Лялька Dummy Фангора
2002 Оселя зла Resident Evil Еліс
2002 Будинок на Турецькій вулиці No Good Deed Ерін
2002 Ну ти й недоумок You Stupid Man Надін
2004 Оселя зла 2 Resident Evil: Apocalypse Еліс
2005 Трейлер до ремейку Калігули Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula Драскілла
2006 Ультрафіолет Ultraviolet Вайлет
2006 45-й калібр .45 Кейт
2007 Оселя зла 3 Resident Evil: Extinction Еліс
2009 Ідеальна втеча A Perfect Getaway Сідні
2009 Четвертий вид The Fourth Kind Еббі Тайлер
2010 Оселя зла 4 Resident Evil: Extinction Еліс
2010 Стоун Stone Лусетта
2010 Паскудне дівчисько Dirty Girl Сью-Енн
2011 Викрутаси Выкрутасы Надя
2011 Мушкетери The Three Musketeers Леді Вінтер
2011 Погана матуся Bringing Up Bobby Олівія
2011 Обличчя в натовпі Faces in the Crowd Анна Маршан
2012 Оселя зла 5 Resident Evil: Afterlife Еліс
2014 Цимбелін Cymbeline Королева
2015 Вцілілий Survivor Кейт Ебботт
2015 Сава. Серце воїна Савва. Сердце воина Сава (голос)
2016 Зразковий самець 2 Zoolander 2 Катінка
2016 Оселя зла: Остання глава Resident Evil: The Final Chapter Еліс
2017 Шок і трепет Shock and Awe Влатка Ландей
2018 Світ майбутнього Future World Наркобарон
2019 Таємниці Райських схилів Paradise Hills Герцогиня
2019 Хеллбой Hellboy Німуе
2020 Мисливець на монстрів Monster Hunter Наталі Артеміда
2024 In the Lost Lands Грей Еліс

Серіали[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Орігінальна назва Роль
1988 Рай Paradise Кейті (епізод)
1989 Одружені … та з дітьми Married with Children Іветт (епізод)
1990 Паркер Льюіс не може програти Parker Lewis Can't Lose Робін Фекновітц (епізод)
2002 Цар гори King of the Hill Серена Шоу (Озвучення, епізод)
2004 Cirque du Soleil: Solstrom принцеса (епізод)
2015 Ледве відомий Barely Famous камео (Епізод)
2016 Ліпсінк Батл Lip Sync Battle камео (Епізод)
2018 Робоцип Robot Chicken Няня МакФі / Меган Гіпвелл / Мінті (озвучення, Епізод)

Відеоігри[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Орігінальна назва Роль
1998 The Fifth Element The Fifth Element Лілу
2020 Monster Hunter World: Iceborne Monster Hunter World: Iceborne Наталі Артеміда
2022 World of Tanks, World of Tanks Blitz, World of Tanks: Modern Armor World of Tanks, World of Tanks Blitz, World of Tanks: Modern Armor Мілла Йовович

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми

Сингли

  • 2012 — Electric Sky

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  2. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #130895326 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. Discogs — 2000.
  4. Filmportal.de — 2005.
  5. а б Milla Jovovich (30 липня 2012). I'm Russian and Montenegrin! But have been living in the US since I was 5!. twitter.com (англійською). Архів оригіналу за 30 жовтня 2013. 
  6. Olivier Zahm (20 жовтня 2009). Milla Jovovich. purple.fr (англійською). «Purple». Архів оригіналу за 22 вересня 2016. 
  7. datos.bne.es: El portal de datos bibliográficos de la Biblioteca Nacional de España — 2011.
  8. (uk) Галина Логінова: Сьогодні Київ, наче весела дiвчина, гарно вбрана i нафарбована. (Інтерв'ю). Україна Молода. 23 серпня 2005. https://www.umoloda.kyiv.ua/number/495/164/17925/. 
  9. серб. Милица Богдановна Јововић / Milica Bogdanovna Jovović; рос. Милица Богдановна Йовович; укр. Милиця Богданівна Йовович
  10. а б в Milla Jovovich - purple MAGAZINE. Purple (фр.). Архів оригіналу за 22 вересня 2016. Процитовано 10 грудня 2021. 
  11. а б в г Мілла Йовович, біографія [Архівовано 27 серпня 2018 у Wayback Machine.](англ.)
  12. а б в г д е Галина Логінова: Сьогодні Київ, наче весела дівчина, гарно вбрана i нафарбована. Україна Молода. Архів оригіналу за 28 березня 2019. 
  13. а б ІНТЕРВ'Ю Галини Логінової [Архівовано 26 серпня 2018 у Wayback Machine.](англ.)
  14. Цікавий факт: голлівудська зірка Мілла Йовович майже рік ходила до дитячого садка Дніпра. dneprovskiye.info (укр.). 17 січня 2022. Архів оригіналу за 29 січня 2022. Процитовано 29 січня 2022. 
  15. Vogue.ua. Интервью c Миллой Йовович для октябрьского Vogue UA. Vogue UA. Архів оригіналу за 7 листопада 2017. Процитовано 10 грудня 2021. 
  16. MillaJovovich [Архівовано 22 вересня 2017 у Wayback Machine.] пост на особистій сторінці Міли Йовович у Фейсбук
  17. Міла Йовович самостійно організує фонд для постраждалих на Майдані [Архівовано 19 вересня 2015 у Wayback Machine.], тсн, 26 лютого 2014
  18. «Мою країну та народ бомблять». Мілла Йовович висловилася про війну в Україні. life.nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 17 березня 2022. Процитовано 17 березня 2022. 
  19. Milla Jovovich в Instagram. www.instagram.com. Процитовано 8 лютого 2023. 
  20. а б Instagram. www.instagram.com. Процитовано 24 вересня 2023. 
  21. Голлівудська акторка Мілла Йовович носить прикраси чернігівської ювелірки. www.ukrinform.ua (укр.). 7 червня 2022. Процитовано 24 вересня 2023. 
  22. а б Голлівудська зірка Мілла Йовович записала відеозвернення до українців. ТСН.ua (укр.). 8 червня 2022. Процитовано 24 вересня 2023. 
  23. Instagram. www.instagram.com. Процитовано 24 вересня 2023. 
  24. amfAR Gala Cannes. amfAR, The Foundation for AIDS Research (амер.). Процитовано 24 вересня 2023. 
  25. Битва суконь: Мілла Йовович та Тіна Кароль у вбраннях від Lever Couture. KP.UA (укр.). Процитовано 24 вересня 2023. 
  26. Lever Couture — український бренд, який вдягає голлівудських зірок. vogue.ua (укр.). 20 березня 2023. Процитовано 24 вересня 2023. 
  27. а б Акторка Мілла Йовович підтримала українців після ракетних ударів росії. www.ukrinform.ua (укр.). 11 жовтня 2022. Процитовано 24 вересня 2023. 
  28. Мілла Йовович звернулася до українців. ua.korrespondent.net (рос.). Процитовано 27 лютого 2023. 
  29. Instagram. www.instagram.com. Процитовано 24 вересня 2023. 
  30. Посольство США в Україні у новому будинку. Архів оригіналу за 15 січня 2012. Процитовано 15 січня 2012. 
  31. Milla Jovovich [Архівовано 26 липня 2019 у Wayback Machine.](англ.)
  32. From Milla. Millaj.com. 7 листопада 2007. Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 7 листопада 2007. (англ.)
  33. Milla Jovovich gives birth to baby girl, names her Ever. Times Daily. 4 листопада 2007. Архів оригіналу за 2 квітня 2009. Процитовано 4 листопада 2007. (англ.)[недоступне посилання]
  34. Наталія Голянова (11 листопада 2016). Режисер із Москви хоче відкрити в П'ятигорську кіностудію (рос.). stav.kp.ru. Архів оригіналу за 28 липня 2019. Процитовано 28 липня 2019. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]