Мільйон років до нашої ери (фільм, 1966)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мільйон років до нашої ери
англ. One Million Years B.C.
Жанр фентезійний фільм[1][2][3] і пригодницький фільм[2][1]
Режисер Дон Чеффіd[2][4]
Продюсер Michael Carrerasd
Сценарист Michael Carrerasd і William Bastd
На основі Мільйон років до нашої ери (фільм, 1940)
У головних
ролях
Ракель Велч[2][4], Джон Річардсон (актор)[2], Percy Herbertd[2], Роберт Браун[d][2], Martine Beswickd[2], Richard Jamesd[2] і Jean Wladond
Оператор Вілкі Куперd
Композитор Маріо Нашимбене
Кінокомпанія Hammer Film Productionsd і Seven Arts Productionsd
Дистриб'ютор Асоціація Британської Корпорації
Тривалість 96 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 1966
IMDb ID 0060782

«Мільйон років до нашої ери» (англ. One Million Years B.C.) — фільм режисера Дона Чеффі. Дітям рекомендується перегляд разом з батьками. Фільм йшов в радянському прокаті.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія фільму відбувається у вигаданий доісторичний час. Печерні люди співіснують в одному світі з динозаврами і фантастичними істотами (велетенськими павуками і ящірками).

Головний герой фільму Тумак вигнаний зі свого рідного племені Скель через те, що він побився з батьком. Потім він вирушає в мандри. Після нападу велетенської ящірки він виявляє печеру, що є житлом великих людиноподібних мавп, проте вибирається з неї. Він виявляє, що знаходиться недалеко від кратера вулкана. Тумак виявляє величезні п'ятипалі сліди і, йдучи за ними, натикається на бронтозавра і велетенського павука. В результаті він дуже лякається.

Після багатьох днів поневірянь по пустелі, ледве живого, його рятують від смерті незнайомі йому воїни. Вони зуміли прогнати архелона, що з'явився неподалік. Нові одноплемінники набагато цивілізованіші і просунулися далі в еволюції: мають досконалішу мову, їдять з тарілок, проводять обряд похоронів. Люди знаходяться в страху перед дикими тваринами, але Тумак допоміг їм впоратися зі страхом, убивши алозавра, що напав на них. Тумак зближується з дівчиною Лоаною.

Тумак намагається вкрасти спис одного з воїнів, але його спіймали і вигнали з племені разом з Лоаною.

Тумак і Лоана вимушені поневірятися, постійно рятуючись від сповненої небезпек доісторичної фауни. Йдучи старим шляхом вони потрапляють в печеру і рятуються від мавп. Коли Тумал і Лоана рятуються від розлючених трицератопса і цератозавра, що б'ються, їх захоплюють люди з племені Скель. Після сутички з іншою жінкою з племені Скель — Нупонди — Лоана перемагає і завойовує право залишитися з улюбленим чоловіком. Лоана вчить людей племені розважатися. Під час купання її потягнув птеранодон.

Птеранодон приносить Лоану в гніздо і намагається згодувати її дитинчатам, але на нього нападає велетенський рамфоринх і Лоана падає в море. Тумак не зміг її знайти і вважає її мертвою. Лоану знаходить її плем'я.

У фіналі відбувається зіткнення представників двох племен, яке перериває виверження вулкана, що переходить в руйнівний землетрус, в результаті якого гине частина людей і велетенська ящірка, що виявилася поблизу. Жменьці людей вдається врятуватися.

У ролях[ред. | ред. код]

Культурне значення[ред. | ред. код]

Постери із зображенням Ракель Велч, в образі головної героїні фільму, користувалися значною популярністю. Зокрема у фільмі «Втеча з Шоушенка» цей постер закриває вхід в тунель, який риє головний герой для здійснення втечі.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]