Мінойська мова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінойська
Табличка із надписом Лінійним письмом А
Табличка із надписом Лінійним письмом А
Поширена в Східне середземномор’я
Регіон Крит
Носії мертва мова
Писемність критські ієрогліфи, лінійне письмо А
Класифікація некласифікована
Офіційний статус
Офіційна Мінойська цивілізація
Коди мови
ISO 639-3 omn, lab, Minoan

Мінойська мова — мова (чи мови) давньої Мінойської цивілізації острова Крит, записана критськими ієрогліфами і пізніше лінійним письмом А. Була в офіційному використанні близько 1800—1450 до н. е. Оскільки критські ієрогліфи не розшифровані, а лінійне письмо А розшифроване лише частково, Мінойська мова лишається невідомою і некласифіковною. За знайденими натепер зразками неможливо впевнено говорити, що ці дві системи письма використовувались для тої самої мови, чи навіть що одна мова використовувала ці дві системи.

Еокритська мова, відома з декількох надписів зі східного Криту грецькою абеткою, що однозначно не грецькі, на 1000 років пізніше, можливо походила від Мінойської, але вона також некласифікована.

Традиція[ред. | ред. код]

Мінойська мова головним чином відома з написів Лінійним письмом А, що значно відрізняються від лінійного письма Б. Перші ієрогліфи датуються першою половиною 2-го тисячоліття до н. е. Тексти лінійного письма А, переважно написані на глиняних табличках, знайшли по всьому Криту у більш ніж 40 місцях.

Єгипетські тексти[ред. | ред. код]

З 18-й династії Єгипту відомі 4 тексти, що містять імена і фрази мовою Кефтіу[de]. Вони написані єгипетськими ієрогліфами, що дозволяє уточнити вимову.

На базі цих текстів можна відтворити фонетичну систему мінойської мови. Можна вважати, що вона містила такі приголосні фонеми[3]:

Приголосні фонеми
  Губно-губні Зубні Ясенні Середньопіднебінні Задньопіднебінні Язичкові Глотальні
Носові m n
Проривні p b t d k q
Щілинні (фрикативні) s h
Дрижачі r
Апроксиманти j w

Класифікація[ред. | ред. код]

Мінойська мова є некласифікованою; чи можливо кількома мовами, писаними тим самим письмом. Без якихось висновків були спроби порівняти її з індо-європейською, а також із семітською групами мов[4].

Гарет Овенс (Gareth Alun Owens) розглядає мінойську мову як відгалуження індо-європейських мов, що сталося близько 8 тис. р. до н. е. під час міграції з АнатоліЇ на Крит[5].

Можливий зв'язок із гіпотетичною Тірренською групою мов, що були до-індоєвропейським субстратом європейського Середземномор'я, висунув італійський вчений Джуліо Фачетті (Giulio M. Facchetti)[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. H. Lange: Der Magische Papyrus Harris; Kopenhagen (1927)
  2. T. E. Peet: The Egyptian Writing-Board B.M. 5647 bearing Keftiu Names; Oxford 1927
  3. Evangelos Kyriakidis: Indications on the Nature of the Language of the Keftiw from Egyptian Sources. In: Ägypten und Levante / Egypt and the Levant Band 12 (2002), S. 211—219.
  4. Stephanie Lynn Budin; John M. Weeks (2004). The Ancient Greeks: New Perspectives. ABC-CLIO. с. 26. ISBN 9781576078143. OCLC 249196051. Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 25 травня 2019.
  5. The Language of the Minoans. Crete Gazette. 2006. Архів оригіналу за 9 липня 2020. Процитовано 9 липня 2020.
  6. Facchetti та Negri, 2003.

Література[ред. | ред. код]

  • Duhoux, Yves. Pre-Hellenic languages of Crete [Архівовано 9 липня 2020 у Wayback Machine.]
  • Giulio. Facchetti, «Qualche osservazione sulla lingua minoica», Kadmos 40, pp. 1–38.
  • Giulio M. Facchetti, «Appendice sulla questione delle affinità genetiche dell'Etrusco», in 'Appunti di morfologia etrusca pp. 111– 150, Leo S. Olschki Editore, 2002. ISBN 88-222-5138-5.
  • L R Palmer, Mycenaeans and Minoans, Second ed. New York: Alfred A. Knopf. 1965.