Міністерство соціальних справ та зайнятості Нідерландів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство соціальних справ та зайнятості Нідерландів

Міністерство соціальних справ та зайнятості
Загальна інформація
Країна  Нідерланди
Дата створення 25 вересня 1918
Штаб-квартира Anna van Hannoverstraat 4, Гаага, Нідерланди
Річний бюджет €81,8 мільярдів (2018)[1]
Відповідальний міністр Карієн ван Генніп
government.nl/ministries/szw
Мапа

Міністерство соціальних справ і зайнятості (нід. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; SZW) — нідерландське міністерство, відповідальне за соціальні справи, відносини між роботодавцями та працівниками, соціальне забезпечення, профспілки та емансипацію. Воно було засноване в 1918 році як Міністерство праці та кілька разів змінювало назву, перш ніж воно стало Міністерством соціальних справ і зайнятості в 1981 році. Міністерство очолює міністр соціальних справ і зайнятості, нині Карієн ван Генніп із Християнсько-демократичного заклику.

Ця стаття є частиною серії статей про
державний лад і устрій
Нідерландів
Категорія КатегоріяІнші країни

Обов'язки[ред. | ред. код]

Міністерство відповідає за п'ять сфер політики:

Організація[ред. | ред. код]

Зараз міністерство очолюють один міністр і один державний секретар. Головний офіс міністерства знаходиться в Гаазі. Державну службу очолюють генеральний секретар (нині Лоес Малдер) і заступник генерального секретаря, які очолюють систему трьох генеральних директоратів:

  • Відносини між роботодавцями та працівниками та міжнародні відносини
  • Охорона праці та медичне та соціальне страхування
  • Політика ринку праці та соціального забезпечення

Крім того, існує генеральний інспектор, відповідальний за перевірку зайнятості та доходів, який контролює місцеві центри зайнятості та доходів.

Центри мобільності[ред. | ред. код]

Починаючи з 2006 року, Міністерство створило мережу центрів мобільності, функція яких полягає в координації багатьох компаній будь-якої галузі для полегшення переміщення працівників між компаніями. Це розглядається як альтернатива вимушеним звільненням.

Історія[ред. | ред. код]

Міністерство було засновано в 1933 році, в розпал Великої депресії. До цього обмежена соціальна політика була компетенцією Міністерства економіки. Після Другої світової війни міністерство стало набагато важливішим, оскільки Нідерланди перетворилися на державу добробуту.

У 1982 році відповідальність за політику ринку праці була передана міністерству з міністерства економіки з метою розширення портфеля віце-прем'єр-міністра Йоопа ден Уйла. Емансипація також стала обов'язком міністерства.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 4 жовтня 2018. Процитовано 3 січня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]