Міо, мій Міо (повість)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Міо, мій Міо»
Автор Астрід Ліндґрен
Мова шведська
Тема сирота
Жанр фентезі, дитяча література і літературна казка
Видавництво Rabén & Sjögrend
Видано 1954

«Міо, мій Міо» (швед. Mio, min Mio) — дитяча казкова повість шведської письменниці Астрід Ліндґрен, вперше опублікована в 1954 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Боссе — хлопчик, усиновлений прийомними батьками, людьми похилого віку, які його не особливо люблять. Одного разу господиня сусіднього магазину, фру Лундін, яка одна з небагатьох мала приязнь до хлопчика, дарує Боссе яблуко і просить опустити в поштову скриньку листівку за неї. Хлопчик не утримується від спокуси, щоб поглянути на текст: послання адресоване королю, в ньому йдеться про те, що його син скоро повернеться додому, і, як знак, в руці він буде тримати золоте яблуко. Яблуко в руці Боссе стає золотим …

Незабаром хлопчик знаходить пляшку з замкненим всередині джином, звільняє його, і той, побачивши яблуко, переносить Боссе в країну Бажану. Там він дізнається, що його справжнє ім'я — Міо, а сам він, як син короля, є принцом цієї країни. Батько дуже чекав на зустріч з сином і проявляє велику любов до хлопчика та турботу. Міо знайомиться з хлопчиком Юм-Юмом, який схожий на його друга з минулого життя. Також батько дарує йому коня на ім'я Міраміс.

Однак незабаром з'ясовується, що в цій чудовій країні не все так благополучно, як здається на перший погляд: тут також живе злий лицар по імені Като, який своєю ненавистю до всіх випалює землю навколо, викрадає дітей з довколишніх сіл.

Древнє пророкування говорить, що саме Боссе, попри свій вік, битиметься з Като і переможе його. Хлопчики і Міраміс вирушають в далеку і небезпечну подорож.

Факти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Джон-Генри Холмберг[en] «Lindgren, Astrid (Anna Emilia)», 1997—1999, Нью-Йорк, изд. St. Martin's Griffin, стр. 582
  2. Книга [Архівовано 29 липня 2018 у Wayback Machine.] на amazon.com

Посилання[ред. | ред. код]