Мірмідоняни (трагедія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мірмідоняни
дав.-гр. Μυρμιδόνες
Жанр трагедія
Форма п'єса
Автор Есхіл
Мова давньогрецька

«Мірмідоняни» - трагедія давньогрецького драматурга Есхіла, перша частина тетралогії про міфологічного персонажа Ахілла, відомої під назвою «Ахілеїда». Її текст майже повністю втрачений.

Сюжет[ред. | ред. код]

Ахілл

Головні герої трагедії - представники міфічного народу, який мешкав в Фессалії, які пішли за своїм вождем Ахілом на війну з Троєю. Дія «мірмідонян» відбувається під час «гніву Ахіла» в пролозі (він відповідає кінцю XI і початку XII піснею « Іліади » Гомера ) ахейці борються з ворогом біля своїх кораблів. Хор дорікає герою, вважаючи його відмову від участі в бойових діях зрадою, і навіть погрожує побити його камінням. Ахіл відпускає на бій свого друга Патрокла, а в фіналі п'єси оплакує його [1].

Доля п'єси[ред. | ред. код]

Загалом Есхіл присвятив міфам про Ахіла не менше трьох п'єс, і антикознавці досить впевнено об'єднують їх в цикл з умовною назвою «Ахіллеїда». «Мірмідоняни» напевно були першою частиною цього циклу; за ними слідували « Нереїди » і « Фригійці, або Викуп тіла Гектора » [2]. В античну епоху це були одні з найславетніших п'єс Есхіла [3], проте пізніше тексти трагедій були майже повністю втрачені. Від «мірмідонян» зберігся тільки набір розрізнених фрагментів [4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Эсхил, 1958, с. 264—267.
  2. Эсхил, 1989, Из тетралогии об Ахилле, прим.
  3. Эсхил, 1958, с. 263—264.
  4. Эсхил, 1989, Мирмидоняне.

Література[ред. | ред. код]

  1. Эсхил. Трагедии. — М. : Наука, 1989. — 590 с.
  2. Ярхо В. Эсхил. — М. : Государственное издательство художественной литературы, 1958. — 288 с.