Міріам Ялан-Штекліс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міріам Ялан-Штекліс
Народилася 21 вересня 1900(1900-09-21)[1][2][3]
Кременчук, Російська імперія
Померла 9 травня 1984(1984-05-09)[1][2][3] (83 роки)
Хайфа, Ізраїль
Країна  Російська імперія
 Ізраїль
Діяльність письменниця, дитяча письменниця, поетка, бібліотекарка
Alma mater Вища школа іудаїстикиd
Нагороди
Премія Ізраїлю

Міріам Ялан-Штекліс (івр. מרים ילן-שטקליס‎, уроджена Віленська; 1900, Потоки, Російська імперія — 1984, Хайфа, Ізраїль) — ізраїльська дитяча поетеса і письменниця, лауреат Премії Ізраїлю за досягнення в літературі (1956).

Прізвище Ялан є абревіатурою імені її батька: Йєхуди-Лейба Нісона Віленського.

Біографія[ред. | ред. код]

Міріам Ялан-Штекліс народилася в Кременчуці в 1900 році. Її батько Лейб (Лев) Вульфович Віленський навчався в Берлінському та Базельському університетах і в останньому в 1891 році отримав ступінь доктора хімії та філософії. У 1903 році він був обраний казенним рабином Миколаєва, куди переїхала вся родина[4]. Іврит вона вивчала з дитинства.

Після придушення Російської революції родина була змушена переїжджати Україною з місця на місце. Зрештою, сім'я Віленських влаштувалася в Харкові, і молода Міріам вступила на гуманітарний факультет Харківського університету. Надалі вона вчилася в Берлінському коледжі юдаїки, а в 1928 році в Парижі вивчала бібліотечну справу.

B 1920 році Міріам Ялан-Штекліс репатріювалася в Палестину і оселилася в Єрусалимі, де стала працювати в Національній бібліотеці Єврейського університету, очолюючи відділ славістики протягом 30 років.

У 1956 році Міріам Ялан-Штекліс стала лауреатом Премії Ізраїлю з літератури.

Чоловік — Моше Штекеліс, професор археології.

Померла 9 травня 1984 року в Хайфі.

Творчість[ред. | ред. код]

За її словами, «вірші виходять з її обтяженої душі, так само, як діти народжуються в муках». Міріам Ялан-Штекліс осиротіла дуже рано і все своє життя була самотня і хвора. Не маючи своїх дітей, вона знайшла життєве покликання у написанні дитячих віршів і оповідань, дивуючи читачів глибиною свого розуміння дитячих переживань, страхів і радощів.

Міріам Ялан-Штекліс написала кілька дитячих збірок, таких як Данини, Подорож на острів «Можливо» тощо. Багато її віршів стали словами дитячих пісень. У 1975 році співаки Шмулік Краус і Джозі Кац організували концерт, присвячений творчості Міріам Ялан-Штекліс, вони записали і випустили альбом з її піснями.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SNAC — 2010.
  2. а б Discogs — 2000.
  3. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. Владимир Щукин «Дело по обвинению николаевского казённого раввина в революционной пропаганде» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 10 січня 2017. Процитовано 24 квітня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]