Містер (звертання)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Містер (англ. Mister, скорочено Mr) — загальновживаний англійський гоноратив, почесне звертання для чоловіків. Раніше використалось для осіб, що мали шляхетський титул або лицарське звання.

Титул "Містер" походить від більш ранніх форм "господаря" (Master) й є рівнозначним жіночім звертанням "місіс" та "міс". Звертання "майстер" іноді ще використовується як почесне звертання для хлопців та підлітків.

Історія[ред. | ред. код]

Історично звернення "містер" застосовувалось лише до тих, хто мав шляхетний статус, за умови, що вони не мали вищого звання, наприклад, сер чи лорд, в системі про ранги англійських класів. Це використання зараз застаріло, оскільки воно поступово розширювалося як звернення - знак поваги до осіб, що мають рівний статус, а потім до всіх чоловіків без огляду на їх походження й статус в суспільстві.

До ХХ століття у Великій Британії існувало дві градації "джентльмена" (шляхетної особи): вищий мав право використовувати звертання "esquire" (Esq), а нижчий використовував "Mr" перед прізвищем. Сьогодні в листуванні з Букінгемського палацу до чоловіка, який є громадянином Великої Британії, звертаються як "Есквайр", а до чоловіка іноземної національності - "Містер".

В інших мовах[ред. | ред. код]

В Німеччині аналогічним звертанням до чоловіка є "гер" (Herr); в Іспанії та Італії - сеньйор (Señor), у Франції - мсьє (Monsieur), в Україні - пан.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Oxford English Dictionary, 3rd ed. Oxford University Press (Oxford), 2001.
  • Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster, Springfield, 2015.