Місто без автомобілів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Венеція

Місто без автомобілів (англ. carfree city) — це населений пункт, в межах якого люди пересуваються на громадському транспорті, ходять пішки або їздять на велосипедах, тобто не використовують автомобілі для пересування в межах міської території. У деяких містах є райони, в яких заборонено рух автомобілів, так звані CarFree-зони.

Багато старих європейських міст розвивалися задовго до появи автомобіля, тому в історичних центрах деяких з них продовжують існувати Carfree-зони.

Місто Венеція (Італія) служить прикладом того, як сучасне місто може функціонувати без машин. Люди, які приїжджають до Венеції на автомобілях, залишають їх на спеціальних парковках за межами міста, а потім вирушають пішки або поїздом до міста. По Венеції так само можна подорожувати на моторних човнах.

У 2000 році вийшла книга CarFree Дж. Кроуфорда, в якій автор представив проект ідеального міста без автомобілів. Згідно з планом Кроуфорда основні потреби кожного жителя цього міста розташовані в п'яти хвилинах ходьби. І відстань між будь-якими двома точками в місті можна подолати на громадському транспорті не більше ніж за 35 хвилин. Рух CarFree поєднує людей з усього світу, які виступають за позбавлення від автомобільної залежності. Вони виступають за використання громадського транспорту, альтернативних екологічних видів транспорту, велосипедів, самокатів і ходьби пішки.

Примітки[ред. | ред. код]

  • Hart, Stanley I. & Alvin L. Spivak. The Elephant in the Bedroom: Automobile Dependence & Denial : Impacts on the Economy and Environment. Hope Publishing House, 1993.
  • Kay, Jane Holtz. Asphalt Nation: How the Automobile Took Over America, And How We Can Take It Back. University of California Press. 1998.
  • Marshall, Alex. How Cities Work : Suburbs, Sprawl, and the Roads Not Taken. University of Texas Press, 2001.
  • Newman, P & Kenworthy, J. Cities and Sustainability: Overcoming automobile dependence. Island Press. 1998.
  • Wright, L. Car-Free Development [Архівовано 27 вересня 2020 у Wayback Machine.]. Eschborn: GTZ, 2005.