Місто світла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Місто святості)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місто світла
пол. Miasto światłości
Жанр наукова фантастика
Автор Мечислав Смолярський
Мова польська
Написано 1924
Опубліковано 1924
1988
Країна  Республіка Польща
Видавництво Księgarnia św. Wojciecha
Wydawnictwo Poznańskie
ISBN-10: 8321007023

«Місто світла» — науково-фантастичний роман Мечислава Смолярського, надрукований 1924 року.

Про роман[ред. | ред. код]

Твір поєднує в собі теми антиутопії і апокаліпсису. Тут описується кінець Землі, наступний в серії з двох катаклізмів. Перший з них знищує більшість представників цивілізації, а другий взагалі планету Земля і всіх її жителів. Роман застерігає від імперіалізму і варварства разом із неконтрольованим технічним прогресом. Також розглядається антимілітаристська і революційна проблематика, що склалася після Першої світової війни.

Деякі моменти в цьому романі, а також в іншому творі Смолярського — «Весільна Подорож Містера Гамільтона», перекликаються з романом Олдоса Гакслі «Прекрасний новий світ», що вийшов 1932 року. Через це Смолярський заявляв Гакслі свою підозру в плагіаті. Однак останній не поставився до претензій із серйозністю. У 1982 закиди повторив Антоній Смушкевич у книзі «Чарівна гра».

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія розгортається слід в передгір'ях Татр через 500 років після війни, що призвела до руйнування європейської цивілізації. На руїнах старого світу було створено примітивні соціальні анклави. Їх члени відреклись від свого минулого, культури й наукових знань. Проте, у свідомості цих варварів збереглися міфи про потужні міста, якими правили видатні вчені, які й розв'язали велику війну.

Легенда є близькою до істини, мегаполіс є реальним містом, який зобов'язаний своїм виживанням інтуїції винахідника — Пола Неллі, який свого часу оточив його непробивним електричним полем, що тягнеться над дахами будинків і пристосований для відбиття куль і снарядів. Він побудував величезні будівлі — башти мовчання, які є надійною зброєю проти нападу варварів. Містом керують маги, їхня рада складається з учених і технічних фахівців. Роботи в цьому місті виконують роботу без втручання людей. Одяг та продукти харчування отримуються з хімічних сполук і віддаються вільним громадянам.

Безтурботність життя породжує проблеми. Відкриття безсмертя викликає різкий спад народжуваності, змінюють емоційну і моральну сфери життя, фактично нівелюють довіру до релігії, а також мистецтва. Машини контролюють все більше сфер життя людей, які своєю чергою все менше розуміють принципи їх роботи й побудову складних технологічних систем. Все більше машин відмовляються підкорятися контролю людей. Секта «людська природа» вимагає відкрити вихід до зовнішнього світу для спілкування з племенами варварів, що населяють навколишні землі.

Головний герой роману Ендрю, він народився в невеликому селищі, заснованому на руїнах Кракова. Ендрю вирушає на пошуки таємничого замку. Талановитий, розумний молодий чоловік, завдяки співпраці з ученими, реставраторами будує космічний корабель, який планує направити в сторону Венери. Під час навали варварів він планує врятувати місто, запустивши легендарні захисні вежі Нелла поблизу міста.

Таємничі промені дійсно знищують орди загарбників, але виходять з-під контролю і герой не може їх вимкнути. Величезна кількість тепла, що виділяється вежами, розбалансовує середовище Землі, від чого гине все живе — тепло від палаючого матеріалу проходить через кору земної кулі. Ендрю намагається втекти зі своєю нареченою в «безкраї простори Всесвіту».

В романі описуються катастрофічні тенденції «кінця світу» у тісному зв'язку з романтичними настроями. Вчені, відповідальні за долю укріпленого замку, не в змозі врятувати місто від руйнування, вони зазнають поразки. Прогрес, таким чином, не може забезпечити щастя, навпаки — він загрожує безпеці, стійкості суспільних відносин.

Охоронна вежа «Нелла» є синонімом прихованих сил, вершиною технічного прогресу людини, яка наближає людство до саморуйнування. І це принципова відмінність від головної ідеї «прекрасного нового світу» Гакслі. Смолярський робить значно песимістичніші прогнози щодо майбутнього і вказує на неминучість змін.

Одночасно з цим «Місто Світла» припускає можливість відродження і продовження життя людей на інших планетах, що неможливо без високого розвитку технологій.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Miasto Światłości – encyklopediafantastyki.pl. encyklopediafantastyki.pl. Архів оригіналу за 4 листопада 2016. Процитовано 3 листопада 2016.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Grzegorz Gazda: Dwudziestolecie międzywojenne. Słownik literatury polskiej. Gdańsk: słowo / obraz terytoria; Gdańskie Wydawnictwo Oświatowe, 2008, s. 129. ISBN 978-83-7420-110-0. 
  • Jerzy Kwiatkowski: Dwudziestolecie międzywojenne. Wyd. III - 5 dodruk. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012, s. 247, seria: Wielka Historia Literatury Polskiej. ISBN 978-83-01-13851-6. 

Посилання[ред. | ред. код]