Міст (артгурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Міст» (нім. Die Brücke) — група художників у Німеччині в 1905—1913 роках, які виступили засновниками німецького експресіонізму.

Історія[ред. | ред. код]

Фріц Блейль. Плакат до першої виставки «Die Brücke», конфіскований поліцією
Ернст Людвіг Кірхнер. Груповий портрет учасників групи «Міст».

7 червня 1905 вважається днем ​​заснування однієї з найвідоміших мистецьких груп Німеччини. У цей день чотири молодих студента, що вивчають архітектуру в Технічній школі Дрездена, вирішили об'єднати свої зусилля зі створення нового мистецтва, нового живопису. Це були Фріц Блейль, Ернст Людвіг Кірхнер, Еріх Хеккель і Карл Шмідт-Ротлуфа. Хлопці вже давно знали один одного. Так, Блейль і Кірхнер разом навчалися в Саксонської Технічної школі ще з 1902 року, також обидва вивчали факультативно живопис. Хеккель і Шмідт-Ротлуфа знали один одного ще зі шкільних років в Хемніці. Познайомив же обидві пари друзів старший брат Хеккеля, колишній однокласник Кирхнера. Ініціатива створення групи виходила від Кирхнера, назва ж «Мост» придумав Шмідт-Ротлуфа.

Отримав ще до заснування групи, разом з Кірхнер, диплом архітектора Блёйль вже в 1907 році покидає групу і переїжджає в силезский Фрейберг, щоб викладати в місцевій архітектурній школі. У той же час до групи входять кілька нових талановитих художників: Еміль Нольде (з лютого 1906 по кінець 1907), Макс Пехштейн (1906—1913), Отто Мюллер[en] (1910—1913). Також цілий ряд іноземних художників оголосили себе належними до цієї групи, серед них швейцарець Куно Амье (з 1906), фін Аксель Галлен-Каллела (1907), голландець Кєєс ван Донген (1908), чех Богуміл Кубішта (1911). Всього ж до моменту розпаду групи в ній офіційно налічувалося 75 членів, переважна більшість з яких брали в роботі групи лише фінансову участь. Ядро ж групи виїжджає все разом щорічно малювати в літні місяці на Моріцбургскіе ставки під Дрезден; в Дангаст, що в Ольденбурзі на Північному морі; в Східну Пруссію, в Нідден або на балтійський острів Фемарн.

У 1908 році Макс Пехштейн переїжджає до Берліна, інші активні члени групи слідують в 1910 році його прикладу. Так закінчився «дрезденський період» у житті групи «Міст» і почався «берлінський». У цей час усередині групи вже відчувається охолодження між її членами. Величезний Берлін діє зовсім по-різному на Кирхнера, Пехштейна, Шмідт-Ротлуфа, Хеккеля і Мюллера, і це позначається на їхніх взаєминах. Тепер уже вони роз'їжджаються на етюди по одному, іноді вдвох — але ніколи більше все разом, як в дрезденський період.

У 1913 році Л. Кірхнер пише «Хроніку ГХ Мост», яка призводить до розриву між художниками. М. Пехштейн зі скандалом виходить з групи, а Хеккель, Шмідт-Ротлуфа і Мюллер публічно звинуватили Кирхнера в самовихваляння, односторонньому випинанні своєї значущості в діяльності групи. 27 травня 1913 група «Мост» розіслала своїм «пасивним» членам сповіщення про те, що група припиняє своє існування. Підпис Кирхнера під цим листом відсутня.

Теорія[ред. | ред. код]

Отто Мюллер. «Brücke, 1912»

Ще в початковий період існування групи її учасники розробили своєрідний «груповий стиль», при якому картини по їх сюжетами та способом написання були настільки схожі, що не завжди відразу вдається розрізнити, хто з майстрів є автором. Цим своїм колективним стилем «Міст» намагався не тільки ще тісніше пов'язати своє суспільство, а й висловити протест проти звичного, буржуазно-індивідуалістичного уявлення про художника, як про «самотньому генії».

Особливістю художників «Моста» є їх свідомо спрощений естетичний словник з короткими, скороченими до самого істотного формами; деформованими тілами; світяться, «ситими» фарбами, нанесеними широким пензлем плоскими мазками і часто обведений жорсткою лінією контуру. Широко використовувалася контрастність різних фарб, щоб збільшити їх «світіння», що підсилює вплив на глядача. Як і фовістів, експресіоністи з «Моста» хотіли будувати свої композиції на чистій фарбі і формою, заперечуючи стилізацію і всякий символізм.

З точки зору групи «Міст», головною метою їхньої творчості повинно було стати не відображення зовнішнього світу, який здавався лише млявою оболонкою істини, а ту «дійсну Дійсність», що не можна побачити, але яку може відчути художник. Цьому течією в мистецтві Герварт Вальден, берлінський власник художньої галереї і пропагандист авангардного мистецтва, в 1911 році дає назву «Експресіонізм» (від фр.expression — вираз), і яке об'єднувало спочатку в тому числі і кубізм, і футуризм.

У Берліні створено окремий музей мистецької групи «Міст» — Brücke-Museum.

Література[ред. | ред. код]

  • Elger D. Expressionismus. — Köln: 2007.
  • Krauße A-C. Geschichte der Malerei. — Köln: 2005.
  • Henze A. E.L. Kirchner. Leben und Werk. — Stuttgart: 1980.
  • Köhn H. E. Heckel. — Berlin: 1948.
  • Otto Mueller. Eine Retrospektive. — München-Berlin: 1995.