Місце бою куренів Директорії та Богунського полку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Місце бою куренів Директорії та Богунського полку
пам'ятний знак
пам'ятний знак
пам'ятний знак
51°27′13″ пн. ш. 31°18′18″ сх. д. / 51.453609° пн. ш. 31.305013° сх. д. / 51.453609; 31.305013 (Україна Чернігівська область)
Країна Україна Україна
Місто Чернігів
лівий берег річки Десна
Дата заснування 1949
Статус  пам'ятник історії
Пам'ятка культурної спадщини України № 54-Чр

Місце бою куренів Директорії та Богунського полку. Карта розташування: Україна
Місце бою куренів Директорії та Богунського полку
Місце бою куренів Директорії та Богунського полку
Місце бою куренів Директорії та Богунського полку (Україна)

Місце бою куренів Директорії УНР та Богунського полку[1] або Обеліск бійцям Богунського полку[2] — пам'ятник історії місцевого значення у Чернігові.

Історія[ред. | ред. код]

Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів трудящих від 31.05.1971 року за № 286 пам'ятному знаку надано статус пам'ятника історії місцевого значення з охоронним № 11 під назвою Місце розгрому петлюрівців Богунським полком 1-ї української радянської дивізії у січні 1919 року. Пам'ятний знак має власну «охоронну зону», згідно з правилами забудови та використання території.

Наказом Департаменту культури та туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації від 12.11.2015 року за № 254 для пам'ятника історії використовується нова назва — Місце бою куренів Директорії та Богунського полку.

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятний знак розташований на лівому березі річки Десна — безпосередньо на північ від перехрестя проспекту Миру та вулиці Старий вокзал — на південній периферії міста перед Київським мостом

Розташований на місці вирішального бою Богунського полку 1-ї Української радянської дивізії та Армії Української Народної Республіки за контроль над містом Черніговом. 12 січня 1919 року Богунський полк розгорнув наступ на Чернігів, який був під контролем Армії Директорії УНР. 2-й та 3-й батальйони богунців, наступаючи зі сходу, захопили пристань на Десні, а незабаром і центр міста. 1-й батальйон наступав із південного боку. Армія УНР, оточена з усіх напрямків, спробувала прорватися із Чернігова через міст, але була розгромлена на лівому березі Десни.

Під час взяття Чернігова Богунським полком, 5-й панцирний дивізіон Армії УНР у повному складі перейшов на бік більшовиків. Цей дивізіон прибув із Харкова до Чернігова. Майже всі старшини та козаки дивізіону належали до партії Українських соціал-революціонерів (боротьбистів) і відверто симпатизували більшовикам. Усі сім панцерників та автомобілі з 5-ї автоколони (40 вантажівок) перейшли у розпорядження 1-ї Української дивізії Радянських військ[3].

При взятті міста, в полон потрапив 2-й курінь 3-го полку сірожупанників та амуніція 2-го полку. Було захоплено дві гармати та майже все військове майно другого полку.

Згідно з іншою версією бою на лівому березі Десни, війська 5-го армійського корпусу Армії УНР під командуванням губернського коменданта полковника Потапа Карповича Бондаренка при відступі з Чернігова змогли відбитися від 1-го батальйону Богунського полку та відійти у бік Києва: на Козелець. Ар'єргард 5-го армійського корпусу Армії УНР, представлений 20-м кінним Павлоградським полком, був наздогнаний 1-ю Українською радянською дивізією в селі Красному, де відбувся ще один бій[4][5].

12 січня 1919 року частини Сірожупанної та 9-ї дивізій (всього — близько 450 бійців) Армії УНР після триденних запеклих боїв з московськими загарбниками змушені були залишити Чернігів[3].

У 1949 році на місці бою було встановлено бетонний обеліск. У верхній частині розташоване рельєфне зображення зірки. На обеліску було закріплено табличку «відважні богунці розгромили петлюрівців і звільнили Чернігів». Так радянська влада викривлювала історію, зобразивши петлюрівців загарбниками, а богунців визволителями. Табличку було демонтовано.

На Валу розташована братська могила червоноармійців Богунського полку, які загинули в бою 12 січня 1919 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ПЕРЕЛІК ПАМ'ЯТОК ТА ОБ'ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. ЧЕРНІГОВА
  2. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник
  3. а б Забуті оборонці Чернігова. Архів оригіналу за 29 травня 2017. Процитовано 16 травня 2022.
  4. Міст через р. Десну. Місце оборонних боїв армії УНР 12 січня 1919 року. Архів оригіналу за 18 червня 2021. Процитовано 16 травня 2022.
  5. Забуті оборонці Чернігова. Архів оригіналу за 29 травня 2017. Процитовано 16 травня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. ПЕРЕЛІК ПАМ'ЯТОК ТА ОБ'ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. Київ ЧЕРНІГОВА ЗА ВИДОМ АРХІТЕКТУРІ, ІСТОРИЧНИЙ, МОНУМЕНТАЛЬНОГО МІСЦЯ
  2. ІСТОРИКО-АРХІТЕКТУРНИЙ ОПОРНИЙ ПЛАН м. ЧЕРНІГОВА З ВИЗНАЧЕННЯМ МІЖ І РЕЖИМІВ ВИКОРИСТАННЯ ЗОН ОХОРОНИ ПАМ'ЯТОК ТА ІСТОРИЧНИХ АРЕАЛІВ (договір від 19.10.208)
  3. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К.: УРЕ і м. М. П. Бажана, 1990. — с. 80 БОГУНСЬКОГО ПОЛКУ БІЙЦЯМ ОБЕЛІСК