Міська щільність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міська щільність(англ. Urban Density) - це термін, який використовується в урбаністиці та містобудуванні і позначає кількість людей, які населяють урбанізовану територію. Його слід відрізняти від густоти населення. Щільність міст вважається важливим показником для розуміння функціонування міст. Дослідження, пов'язані з щільністю міст, відбуваються в різних галузях, включаючи економіку, здоров'я, інновації, психологію та географію, а також сталість.

Сталість[ред. | ред. код]

Вважається, що міста з більш високою щільністю є більш стійкими і сталими, ніж міста з низькою щільністю. Розроблено теорію міського планування, зокрема в Північній Америці, Великій Британії, Австралії та Нової Зеландії, яка полягає у підвищенні густини міст, таких як "Новий урбанізм", "Транзитно-орієнтований розвиток" та "Розумне зростання".

Однак зв'язок між щільністю міст та аспектами сталості залишається спірною теорією планування. Ян Гел, провідний міський дизайнер та експерт із сталого урбанізму, стверджує, що міста з низькою щільністю, розсіяні міста є нестабільними, оскільки вони залежать від автомобілів. Меншість, наприклад, Ренді О'Тоул із Інституту Лібертаріанського Катона, стверджує, що підвищення щільності призводить до здорожчання нерухомості, більших заторів в дорозі та більш локалізованого забруднення повітря. Інші стверджують, що затори в дорожньому русі є результатом не щільності населення, а паркувальною інфраструктурною спроможністю[1]. На більш широкому рівні є дані, що свідчать про сильну негативну кореляцію між загальним споживанням енергії міста та його загальною щільністю міст, тобто чим менша щільність, тим більше споживається енергії [3].

Вимірювання[ред. | ред. код]

Щільність міст - це дуже специфічне вимірювання населення урбанізованої території, за винятком не урбанізованих ділянок(регіональні відкриті простори, сільське господарство та водні об'єкти). Існує безліч інших способів вимірювання щільності міських територій:

Індекс площі підлоги - загальна площа будівлі, поділена на площу земельної ділянки на якій збудована ця будівля

Щільність житла - кількість житлових одиниць у будь-якій конкретній площі

Щільність населення - кількість людей в будь-якому конкретному районі

Щільність праці - кількість робочих місць у кожній конкретній області

Валова щільність - будь-який показник щільності для певної площі землі, який включає і непряме використання(зазвичай дороги та інша транспортна інфраструктура)

Чиста щільність - показник щільності для даної площі землі, що виключає землю, яка не пов'язана безпосередньо з об'єктом.

Зважена щільність - показник щільності, в якій живе середній громадянин. Він визначається шляхом обчислення стандартної щільності кожного переписного тракту, присвоюючи кожному вагу, рівну його частці у загальній кількості населення, а потім додаючи сегменти.

Див. також[ред. | ред. код]

Транспортне планування

Вертикалізація

Розумне зростання

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Density Equal Car Traffic. Архів оригіналу за 25 березня 2017.