Місія Єви, цілком таємно

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Місія Єви, цілком таємно»
«Misia Eva, prísne tajné»
Автор Тамара Герібанова
Мова словацька мова
Опубліковано 2012
Видання IKAR

«Місія Єви, цілком таємно» (словац. Misia Eva, prísne tajné) — дитячий роман словацької письменниці Тамари Герібанової. Книга про таємну місію в ім'я любові, розповідається історія дівчини, батьки якої розлучилися. Вона вирішує повернути їм кохання, а також пробудити такі чесноти, як віра, любов, надія і мужність. Ілюстрації до книги виконала Петра Гілберт.

Сюжет[ред. | ред. код]

Одного дня Євка Шидлова вирішує знову об'єднати своїх розлучених батьків, а згодом разом зі своїм другом Якубом Маркехом вигадують таємну місію на честь кохання. План не такий вже й простий, він складається з багатьох пунктів, які повинна виконати Євка. Останнє завдання — виграти екзотичний відпочинок у багатьох претендентів на нього. Діти контактують зі своїми двоюрідними сестрами та родичами, у конкурсі беруть участь по всій Словаччині, в школах вони збирають штрих-коди для Євки. З тих пір, у Братиславі, Євка наполегливо працює над тим, щоб її мама знову закохалася в свого колишнього чоловіка і щоб пан Шідло знову покохав свою колишню дружину. Історія цікава, смішна, добра. Діти стикаються з перешкодами, але вони не здаються, оскільки: «Якщо ми щось бажаємо і працюємо над своїми мріями, ми обов'язково це зробимо»[1]. Книга про мужність, відданість, порядність, а також про міцне кохання.

Електронне видання[ред. | ред. код]

Видавництво ІКАР випустило до книги інтерактивні програми (гру концентрація, головоломки, пазли, щоденники), призначені для планшетів[2].

Відгуки[ред. | ред. код]

Книга одразу потрапила до числа найкрасивіших книг, виданих у 2012 році. Історія та оформлення книги були висвітлені на iliteratura.cz[3].

Головний редактор та літературний критик електронного журналу «Мережа» Роберт Діда оцінює книгу позитивно[3]. Вже під час друку він передбачав, що книгу читатимуть не лише діти, а й дорослі, що згодом було підтверджено його ж власними словами[4]. Літературний критик Юрай Шлесар вважає книгу дотепною та авантюристичною, корисною для дітей і дорослих[5].

Відзнаки[ред. | ред. код]

  • Книга року 2012, 3-є місце (анкетування читачів Книжного ревю).
  • Найкраща книга Словаччини 2012, категорія література для дітей та молоді (журі — МШСР, Словацька національна бібліотека, Союз поліграфії Словаччини)[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Misia Eva, prísne tajné. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 1 квітня 2019.
  2. Tamara Heribanová napísala knihu v mene lásky. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 1 квітня 2019.
  3. а б Slovenské knihy roka 2012. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 1 квітня 2019.
  4. Tip pod stromček — Misia Eva, prísne tajné. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 1 квітня 2019.
  5. Aj tajná misia môže byť milá a zábavná. Архів оригіналу за 1 квітня 2019. Процитовано 1 квітня 2019.
  6. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 березня 2016. Процитовано 1 квітня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]