Мітридат (Феодосія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мітридат
Феодосія
Мітридат
Мітридат

Вид на Феодосію з гори Мітридат, 2023 рік
Загальна інформація
Координати: 45°01′11″ пн. ш. 35°23′22″ сх. д. / 45.0198° пн. ш. 35.3895° сх. д. / 45.0198; 35.3895
Країна Україна Україна
Район Феодосійський район
Адмінодиниця Феодосія
Карта
Мапа
CMNS: Мітридат у Вікісховищі

Мітридат (крим. Mitrıdat) — місцевість Феодосії, пагорб у місті.

Розташована в старій частині міста і є найвищою її точкою (висота — 55м). Ну а саме старе місто — це південна частина Феодосії. Мітрідат — один із відрогів гірського хребта Тепе-Оба, і з гори на нього відкривається прекрасний вид, як і на всі інші околиці.

Історія

[ред. | ред. код]

У давнину тут розташовувалося одне з міських укріплень — вежа Фоми, руїни якої збереглися до наших днів.[1]

Назвою «Мітрідат» гору охрестив найвідоміший уродженець Феодосії — художник І. К. Айвазовський на честь понтійського царя Мітрідата IV Євпатора. Він народився в будиночку зовсім поруч із цим місцем і, ймовірно, часто тут бував із самого дитинства, що пояснює любов до нього художника. Знайти будинок, де народився Айвазовський, нескладно — на фонтані біля нього встановлено пам'ятну мармурову табличку вірменською мовою.

У 1871 році за особистою ініціативою і при фінансовій підтримці Івана Костянтиновича Айвазовського на вершині гори Мітридат в Феодосії був урочисто відкритий унікальний музей старожитностей — усипальниця героя російсько-іранської (перської) війни генерала від інфантерії Петра Степановича Котляревського.

У нову будівлю Музею старожитностей були перенесені всі знайдені в місті і його околицях археологічні, історичні предмети, середньовічні кам'яні плити з написами і гербами генуезьких консулів, коштовне зібрання медалей, монет античної та середньовічної Кафи, Пантікапею, Херсонеса, Ольвії і Фанагорії, старовинні рукописи і книги. У 1917 р міська Дума в зв'язку зі сторіччям від дня народження Айвазовського ухвалила рішення надалі іменувати гору Мітридат горою Айвазовського, однак це рішення не було оприлюднено і забулося.

У 1925 р. експонати були перенесені в один з флігелів Картинної галереї, де був відкритий краєзнавчий музей. А в будівлі Музею старожитностей на горі Мітридат була відкрита сейсмічна станція. У роки Другої світовоївійни будівлю музею було підірвано нацистами.[2]

Оглядовий майданчик було відкрито на горі у 2012 році, відтоді цей куточок Феодосії набуває дедалі більшої популярності серед жителів і туристів. Примітно й те, що на західному схилі гори збереглися руїни вежі св. Фоми, що входила в систему фортифікації фортеці Кафа. Якщо придивитися уважно, можна побачити, що від руїн вежі йде рів — це той самий рів, який колись оточував зовнішні оборонні стіни фортеці, і якщо простежити поглядом його шлях, то він виведе на руїни іншої вежі — круглої вежі Джованні ді Скаффа. Рів у давнину був набагато глибшим, а його стіни були викладені каменем, уздовж цього рову йшли стіни й вежі, які обмежували територію міста, що його генуезці іменували Каффою.[3]

Звідси відкривається вид на всю затоку Феодосії і більшу частину міста. Прямо під горою — церква Святого Саркіса та порт; праворуч — вид на старе місто: фортеця Кафа, церква на честь ікони Іверської Божої Матері; ліворуч — житлові будинки.

Галерея

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Гора Мітрідат, Феодосія: інформація, фото, відгуки. travels.in.ua (англ.). Процитовано 20 серпня 2024.
  2. Гора Мітридат - Феодосія. wikimapia.org (укр.). Процитовано 20 серпня 2024.
  3. Гора Митридат в Феодосии. otdyhaem.com.ua (ru-RU) . Процитовано 20 серпня 2024.