Міціпса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міціпса
Цар Нумідії
148 до н. е. — 118 до н. е.
Попередник Масинісса
Наступник Гіемпсал I
Адгербал
Югурта
Народився 2 століття до н. е.
Цирта, Нумідія
Помер 118 до н. е.(-118)
Нумідія
Відомий як суверен
Батько Масинісса
Діти Гіемпсал I, Адгербал

Міціпса (нумід. mkwsn, лат. Micipsa, грец. Μικίψας; * ? — † 118 до н. е.) — цар Нумідії у 2-й половині II століття до н. е., старший з закононароджених синів Масинісси.

Вперше згадується в 151 до н.е., коли їздив з братом в Карфаген домовлятися про повернення в місто пронумідійськи налаштованих громадян. Напад прихильників Гамількара на воїнів, які супроводжували Міціпсу, призвело до війни з Нумідією, яка скоро переросла в Третю Пунічну війну, що закінчилася руйнуванням Карфагена.

Масинісса перед смертю розділив царство між трьома синами. З них Міціпсі дісталося управління скарбницею та царською столицею — Циртою. Після смерті братів Міціпса об'єднав Нумідію під своєю владою. Він прийняв під своє заступництво тисячі втікачів із зруйнованого римлянами Карфагена, намагаючись водночас підтримувати доброзичливі відносини з Римом.

Міціпса послідував прикладу свого батька, розділивши Нумідію між синами Гіемпсалом та Адгербалом, а також племінником Югуртою, якого він усиновив. Це розділення вступило в силу після смерті Міціпси в 118 до н.е.

Див. також[ред. | ред. код]